Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 riktigt bra filmer du borde se idag på internationella kvinnodagen

De har alla minst två saker gemensamt: de handlar om starka kvinnor och är perfekta att se idag på internationella kvinnodagen. Eller bara när du behöver pepp vilken dag det än är.

Suffragette

Medvetna om att de kunde förlora såväl hem, jobb och barn tog de kampen för feministrörelsen. De var arbetande kvinnor som insett att de fredliga protesterna som redan gjorts inte fungerade. De behövde ta till mer radikala metoder.

Thelma & Louise

De två kvinnorna, Thelma och Louise, bestämmer sig för att lämna allt och istället ge sig ut på USA:s vägar eftersom de vill bort från staden. Äventyret får ett snabbt slut när en man försöker våldta Thelma.

Martha & Niki

Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos har som mål att vinna Juste Debout i Paris som är det största priset inom street dance-världen. Filmen är en dokumentär och man får följa deras kärlek till varandra och dansen.

Maria Larssons eviga ögonblick

Filmen utspelar sig i början av 1900-talet när Maria Larsson vinner en kamera på lotteri. I hemmet kämpar hon med många barn och en alkoholiserad man. Hon glömmer bort kameran men när hon en dag ska pantsätta den får livet en oväntad vändning.

Sameblod

Elle Maria som går på en samisk internatskola med sin lillasyster ska snart ta över som renskötare i familjen men drömmer om ett annat liv. Hon bestämmer sig för att rymma till Uppsala och göra allt för att bli svensk – något som visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Erin Brockowich

En arbetslös ensamstående mamma till tre barn blir assistent hos en advokat och lyckas nästan helt själv sätta dit ett stort energiföretag för att förorena stadens vatten.

Jackie

En amerikansk biografisk film om Jacqueline Kennedy som var USA:s första dam. Vi får följa med hur livet var som nybliven ensamstående mamma med två barn efter mordet på maken John F. Kennedy. En historia om att hantera både sorg och ett stort arv.

Niceville

En historia om de afroamerikanska hembiträdena i 1960-talets Jackson i Mississippi, USA som går med på att intervjuas av en vit kvinna med författardrömmar – vilket är väldigt kontroversiellt eftersom amerikanska södern var väldigt präglad av rasism på den tiden.

Dolda Tillgångar

Filmen som hade biopremiär i Sverige den 24:e februari handlar om tre kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom ett av historiens största rymdprojekt. En riktigt sevärd film om en fantastisk historia!