9 bevis för att Sverige fortfarande inte är jämställt – Se den viktiga filmen här!

Det talas ofta om Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Men även om mycket har blivit bättre och delar av jämställdhetsstatistiken visar på en positiv utveckling, så finns det mycket kvar som inte alls är jämställt i det här landet. Här är några fakta som tydligt visar att vi har en bit kvar att vandra innan män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Om man ser till hela arbetsmarknaden och räknar upp alla löner till heltid, tjänar kvinnor endast 87 % av mäns lön. Den största anledningen till detta är att kvinnor och män finns i olika yrken – och mansdominerade yrken tenderar att vara mer välbetalda än de yrken där flest kvinnor finns.

Jämställdheten halkar efter hos föräldrar

Samtidigt tar kvinnor ut mer föräldraledighet (334 dagar jämfört med männens 97) och vabbar mer (74 % av alla vabbdagar tas ut av kvinnor). Dessutom har kvinnor i högre grad deltidsarbeten. Om man tar hänsyn även till dessa faktorer – förutom att kvinnor redan har lägre löner – uppgår kvinnors inkomst endast till 81 % av det männen tjänar.

Detta i sin tur, leder till att kvinnor får lägre pensioner än män – närmare bestämt 33 % lägre.

Som att det inte vore nog finns det tyvärr fler områden där ojämställdheten är tydlig. Som att 73 % av alla offer för misshandelsfall i hemmet är kvinnor. Eller att 3 av 10 tjejer mellan 16 och 24 känner sig otrygga när de är utomhus på kvällen.

Så ser jämställdheten ut i Sverige

De här siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns "På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2016". I den finns skillnaderna mellan män och kvinnors sysselsättning, löner, hälsa, föräldraskap och brottsutsatthet uppradade svart på vitt.

I det här klippet finns ett gäng andra fakta som talar för att nej, Sverige är faktiskt inte jämställt än – och feminismen behövs i allra högsta grad.

 

Dela gärna till någon som behöver få veta hur det verkligen står till!

Läs också:

29 saker mammor får höra (som folk borde sluta säga)

35 saker kvinnor tvingas höra: Se den viktiga filmen här!

amelias undersökning visar: 1 av 4 kvinnor upplever hög stressnivå

Nu startar amelia stresskurs online – få 20% rabatt här