Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: filadendron
2 AV 2
Foto: filadendron

7 kvinnliga innovationer som gör livet enklare

Kvinnliga uppfinnare har knappt synts i historieböckerna. Men faktum är att den kvinnliga innovationsrikedomen alltid har blomstrat – och kanske nu mer än någonsin! 

Här är sju ”kvinnovationer” – av kvinnor som vill hjälpa kvinnor. 

1. Nya vänskaper för vuxna 

Ulrika Lilja och Claudia Gård vill göra det lätt att hitta nya vänner. Foto: Simon Hellsten

Vad: Appen GoFrendly.
Grundat av: Claudia Gård och Ulrika Lilja.

Att flytta till en ny stad och få nya ­vänner som vuxen kan vara svårt. Men med ny teknik har det blivit enklare. Många nya bästisar har Claudia Gård och Ulrika Lilja att tacka för sin vänskap – två vänner som utvecklat mobilappen GoFrendly för kvinnor som vill träffa nya människor men som inte är ute efter dejting.

2. Fertilitet – inte bara ­kvinnans ansvar!

Fanny Chesa vill göra fertilitetsindustrin mer jämställd. Foto: Press/MyMojo

Vad: Fertilitetstjänsten MyMojo.
Grundat av: Fanny Chesa tillsammans med Mohamed Taha, Daniel Thomas och Tobias Boecker.

På nolltid har fertilitetstjänsten MyMojo fått in 17 miljoner i riskkapital. För det snackas mycket om kvinnors fertilitet – men männen då? Jo, faktum är att spermiekvaliteten också sjunker med åldern, något det måste pratas mer om. Med tjänsten MyMojo kan män nu testa sina simmare snabbt och enkelt, något som gör fertilitetssnacket lite mer jämställt.

3. Planeringsapp för preggos

Anastelle Wieslander tyckte att det saknades en gravidapp som tar ett helhetsgrepp. Foto: Press/Preggo

Vad: Gravidappen Preggo.
Grundad av: Anastelle Wieslander.

Journalisten Anastelle irriterade sig på den app hon använde under sina graviditeter. ”Snubbar borde inte få göra gravidappar”. Anastelle valde att skapa en egen app, skapad av kvinnor för kvinnor och nu finns graviditetsappen Preggo att ladda ner, med utgångspunkt från vad man som blivande mamma undrar och behöver.

4. Prenumeration för att krossa menstabut

Terese Lann Welin och Jennie Lann vill bryta menstabut. Foto: Press/Menssäkrad

Vad: Företaget Menssäkrad.
Grundare: Systrarna Terese Lann Welin och Jennie Lann.

Att mensa säkert är en rättighet, menar systrarna Terese och Jennie, som med sitt företag Menssäkrad vill få restauranger, arbetsplatser, museer, ja, alla ställen där det finns toaletter att tillgå, att erbjuda kvinnor mensskydd. ”Mensskydd är, som toalettpappret, ett basalt behov, men skam och tabu har gjort att vi inte sett det som det tidigare. Menssäkerhet skapar dessutom rejäla ringar på vattnet för jämställdheten och jämlikheten”, menar syrrorna som skapat en prenumeration på mensskydd för att menssäkra offentliga miljöer.

5. Skilj dig rätt och lätt

Charlotte Ljung har skapat ett skilsmässouniversum. Foto: Press/Endbright.se

Vad: Skilsmässosajten Endbright.se.
Grundare: Charlotte Ljung.

En digital plattform för folk som genomgår en skilsmässa. Det är vad Charlotte Ljung själv kände att hon behövde de två gånger hon genomgått en separation, som ju kan vara både krångliga och uppslitande. ”Jag såg ett behov av bra rådgivning som inte kostar skjortan. En ’one-stop shop’ för skilsmässor”, säger Charlotte om sajten som hjälper dig igenom allt det jobbiga – från skilsmässobeslut till nytt boende.

6. Få pejl på pengarna 

Carmen Beltran och Somit Fessehazion vill ge kvinnor mer ekonomisk kunskap – och makt. Foto: Lisbet Spörndly

Vad: Ekonomiplattformen Rely.
Grundare: Somit Fessehazion och Carmen Beltran.

I drygt ett år har Rely funnits – en digital plattform som hjälper kvinnor att säkra sin privatekonomi med hjälp av tips, tricks och utbildning. Målet är glasklart: att kvinnor ska äga mer. ”I Sverige finns det kvinnor som inte kan skilja sig för att de inte har pengar till det. Det är 2021 och det går lite för sakta”, säger Somit Fessehazion till sajten Företagarna om initiativet. 

7. Webbapp mot våld i hemmet

Elinor och Sofie vill göra det enklare för kvinnor att söka hjälp när de lever under hot. Foto: Barbara Nolsøe

Vad: Appen BrightAct.
Grundare: Elinor Samuelsson och Sofie Wahlström.

De som är utsatta för våld i nära relationer kan i dag ha svårt att finna hjälp snabbt och enkelt. BrightAct samlar allt stöd på en plats, ett skyddsnät som kopplar samman den som är utsatt med allt från jourer, socialtjänst och jurister, till polis och sjukvård. Appen är under utveckling och snart släpps den första modulen!
Mer info: Brightact.org.

5 historiska uppfinningar av kvinnor 

Kvinnan är uppfinningarnas moder, men det visste ni redan. Här är 5 revolutionerande uppfinningar som gjorts av kvinnor.

1. Cirkelsågen

År 1813 besökte verktygstillverkaren Tabitha Babbitt ett sågverk och tyckte att det verkade ineffektivt att det krävdes två gubbar till varje såg, en i varje ände. Resten är verktygshistoria.

2. Diskmaskinen

Visserligen fanns det redan en maskin, vevdriven och byggd i trä, men uppfinnaren Josephine Cochrane tog år 1886 patent på en maskin som arbetade med vattentryck.

3. Sprutan

Vi kan tacka uppfinnaren Letitia Geer för att det går så smidigt att bli vaccinerad ”i dessa tider” – redan år 1896 tog hon patent på den första medicinska sprutan som gick att sköta med en hand.

4. Vindrutetorkaren 

År 1902 åkte Mary Anderson bil i ett vintrigt New York, och tyckte det kändes lite klumpigt att föraren med jämna mellanrum tvingades stanna, gå ut och torka vindrutan fri från snö. Hon tog patent på vindrutetorkaren, men ingen nappade. Inte förrän patentet gått ut och bilindustrin mognat blev det standard på bilar. År 2011 valdes hon in i uppfinnarnas ”hall of fame”, först då kom erkännandet.

5. Brandstegen

År 1887 kom uppfinnaren Anna Connelly på att en stege av metall på utsidan av ett våningshus var ett utmärkt sätt att rädda liv vid eldsvådor. Hon fick inte bara patent, byggnadsreglerna i New York ändrades i och med den nya uppfinningen och brandstegar blev obligatoriska.

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnorna som erövrar rymden 

LÄS OCKSÅ: Tack kvinnor, för att ni bär Sverige!