15 sexistiska låtar – från Beatles till Backstreet Boys (vi har alla sjungit med nån gång)

Du kommer baxna över hur sexistiska vissa av texterna är.

Det här handlar inte om musikbranschens värsta sexister; hip hop, hårdrock, Robin Thickes "Blurred lines" och R.Kellys "Black Panties", de har redan plockats sönder av Policymic och Lovisa Ternby.

Här är 15 andra låtar där en "hon" inte behandlas helt ok – utan att lyssnaren reagerar:

1. Tom Jones – Delilah

 

Allsång nu: "Why, why, whyyyyy, Delilah?" Refrängen får en bitter eftersmak av victim blaming när Tom Jones i versen sjunger om att ha huggit ner Delilah för att han misstänkte att hon var otrogen.

"Hon stod där och skrattade. Jag kände kniven i handen och hon skrattade inte längre."

Typiskt Delilah att göra så att det där hände.

2. Beatles – Run for your life

 

Inte undra på att John Lennon har ångrat att han skrev den här låten, som börjar:

"Jag skulle hellre se dig död, flicka lilla, än att se dig med en annan man. Bäst att du håller dig lugn, flicka lilla, annars vet jag inte vad jag tar mig till. Bäst att du springer för livet om du kan, flicka lilla. Kommer jag på dig med en annan man är det slutet, flicka lilla."

3. Bruce Springsteen – Fire

 

"Jag kör i min bil, sätter på radion. Jag drar dig närmre, du bara säger nej. Du säger att du inte gillar det, men jag vet att du ljuger, för när vi kysser – eld".

Därefter urartar det helt. De kommer till hans lägenhet, hon säger att hon vill gå hem, men han vet vad hon egentligen vill...

4. Backstreet Boys – Boys will be boys

 

"Du knuffar alltid bort mig och säger att det är för tidigt, men jag kan inte hjälpa det – jag måste alltid försöka" sjöng världens då mäktigaste pojkbandsapparat och fortsatte bryta ner hennes försvar i ytterligare två verser. För "boys will be boys" och kan ju inte hållas ansvariga för sina handlingar.

5. Outthere Brothers – Boom, boom, boom

 

På våra mellanstadiediscon sjöng alla barn glatt med i refrängen: Boom, boom, boom, now let me here ya say wayoo – wayoo. Men vi hade svårt att uppfatta versen, där sångaren frågade om han fick ta en kvinna med fin bak bakifrån, i utbyte mot att han inte kom för tidigt, och att han – om hon inte ville ha sex – i alla fall borde "få smaka".

Brrrr...

6. Kelly Clarkson – Don't be a girl about it

 

"Jag kände en kille som förändrade min värld, sedan blev han en liten flicka" sjunger Kelly Clarkson, innan hon uppmanar honom att sluta vara så brudig och gnällig för att hon vill göra slut.

"Jag valde den värdiga vägen, du valde att vara en flicka."

Ehh, för de två är varandras motsatser...?

7. Five – When the lights go out

 

Vad är grejen med pojkband och att försöka hjärntvätta tjejer?

"Jag lovar att du kommer att ge efter för mig"..."Det tjänar ingenting till att streta emot, för mitt hjärta har bestämt sig för dig. Jag ser sanningen i dina ögon, jag luras inte av din tunna förklädnad, jag ser att jag kommer fram, babe."

Pepparspray.

8. One Direction – Little Things

 

Ja, det må vara subtilt och långt ifrån värst i branschen, men att rada upp allt det som hon är osäker på hos sig själv och sedan säga att hon aldrig kommer att älska sig själv lika mycket som han gör känns... manipulativt?

Temat återkommer i låtarna "You Don’t Know You’re Beautiful" och "What Makes You Beautiful" och går rätt in i örat på alla 1D fans.

9. Bing Crosby – Baby it's cold outside

 

Vad säger väl "god jul" bättre än en sång om flickan som vill gå hem och oroar sig för vad mamma och pappa ska säga, men i stället blir inbjuden på en drink vid öppna spisen hos en man som flyttar sig närmare, tills hon nöjer sig med ett "nåväl, jag får väl i alla fall SÄGA att jag försökte"...

10. Mungo Jerry – In the summertime

 

"Om hennes pappa är rik, bjud ut henne på middag. Om hennes pappa är fattig, bara gör vad du känner för".

11. Rolling Stones – Some girls

 

Rader om hur "svarta tjejer bara vill bli påsatta hela natten" och att "kinesiska tjejer är så nätta, de bara retas", får göra "Some girls" till Rolling Stones bidrag till den här listan.

12. Enrique Iglesias – Tonight I'm f*cking you. 

 

Har du hört den här låten? Mannen som lovade att vara vår hjälte och pussa bort smärtan, gjorde en helomvändning och lade ut texten om vad han egentligen tänkte göra – and it ain't pretty.

13. David Guetta feat. Akon – Sexy bitch

 

"Jag försöker hitta orden för att beskriva den här tjejen utan att vara respektlös" sjunger Akon, för att därefter säga att hon inte kan jämföras med horan i grannskapet och sedan nöja sig med "sexig hynda".

14. Flo Rida – Blow my whistle

 

Den här riktigt hookiga visslingen loopades hela sommaren 2012 och den som lyssnade kunde höra uppmaningen: "Sätt ihop läpparna och kom riktigt nära, kan du blåsa i min vissla, älskling, vissla, älskling, nu kör vi."

15. Bonusspår: Stiftelsen – Nu får du gå hem

 

Tänkte inte kör några svenska texter, men snubblade över den här och spydde lite till i munnen: 

"Måste hela jävla natten gå innan jag får doppa veken i din eld? Måste hela jävla natten gå innan jag får komma till – nu får du gå hem? Känner blodet rusar men nej, nej du vill ju bara prata. Men att jag aldrig lär mig. Du somnar och jag får tälta. Varför är du så svår, är du rädd att jag är stor? Den är ju liten men naggande god"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!