Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Expertens 10 superknep – så övervinner du julstressen

Visst är det kul att fixa och dona inför jul. Men det kan även vara både stressande och jobbigt med tanke på allt som bör hinnas med innan julafton. Vi har pratat med Gunilla Alnervik, planeringsexpert och grundare av SaveYourDay, om bästa knepen för att ta sig igenomjulstressen.

1. Vid stress – gör listor

Konkretisera vad det är du behöver göra genom att göra listor.

– Att göra listor är faktiskt ett förbluffande effektivt sätt att bli av med stress, inklusive julstress. Man känner att man har kontroll över läget, och man kan prioritera det viktiga och slippa känna att man kastat bort tid på onödiga saker, säger Gunilla Alnervik.

 

2. Bestäm vad som är viktigt och inte

Det kan vara bra med en översikt över hur viktiga saker är. Det finns massor av saker man "måste" göra men alltså ärligt, allt är inte på liv och död. Inget är ju egentligen på liv och död. Det kanske är viktigt med julskinka, men pepparkakshus kanske är overkill i år?

– Ha en lista med saker som du tycker är viktiga att hinna med, och en annan lista över saker du vill göra om du hinner.  Ibland kan det faktiskt vara vettigt att göra en lista över sånt som man ska se till att strunta i, säger Gunilla Alnervik.

 

3. Förvara listorna digitalt

Om du har inköpslistorna digitalt kan både du och övriga familjemedlemmar nå dem var ni än är. Alltså är det lättare att checka av saker på språng. Måste du vänta en halvtimme på bussen? Perfekt, då kan du beta av några saker på listan.

– Skriver du listan digitalt spar du tid och pengar – inköpslistan finns alltid med och man kan passa på att köpa det man behöver när man ändå passerar affären, säger Gunilla Alnervik.

 

4. Köp en julklapp i stället för flera

Gör ett julklappsspel där alla som vill ha, och ge, en julklapp kan delta.

– Det är belastande för de allra flesta att köpa julklappar. Det räcker ju inte med att bara köpa något, det ska vara genomtänkt och rätt för personen, som kanske dessutom redan har allt hen behöver. Julklappsspel funkar bra, man kan få överraskande bra och användbara saker för till exempel 50 kronor. Jag själv fick en juicepress en gång som jag använder jättemycket, berättar Gunilla Alnervik.

 

5. Be alla att skriva önskelistor i god tid

Och ha alltid med dig listorna så att du kan handla när du får tid över.

– Och du slipper den hysteriska julhandeln som råder precis före jul! säger Gunilla Alnervik.

 

6. Köp välgörenhetsgåvor

Om det är svårt att komma på en bra present, vilket det ju ofta är, lägg då inte oceaner av tid på att komma på något. Ge i stället en välgörenhetsgåva från någon av gåvoshopparna som finns hos välgörenhetsorganisationer. Du fixar det snabbt och smidigt på nätet och här snackar vi dubbel eller trippel glädje. Du blir glad, mottagaren blir glad och i bästa fall förändrar ni livet för någon annan. Köp en förlossning på sjukhus till någon i Kongo, eller en get till en familj som verkligen behöver en!

Förslag på gåvoshoppar: 

Läkarmissionen

Action aid

Unicef

Röda Korset

Plan Sverige

Vi gör vad vi kan

Afrikagrupperna

 

7. Dela upp ansvaret

Är det fler vuxna än du inför och under julfirandet? Dela då upp allt så att ni har olika ansvarsområden. Att andra hjälper till innebär inte att du måste släppa ansvaret helt över något område. Om du till exempel är familjens projektledare är det oerhört mycket lättare om vissa bitar bara är out of the system.

 

8. Gör det inte svårare än det behöver vara

Vi säger bara färdiggriljerad skinka! Och vill du tacka förskolepedagogerna är du inte en sämre förälder om du inte bakar kakor och godis till dem. Skriv ett fint kort om hur mycket de betyder! Kommer garanterat uppskattas minst lika mycket som 40 knäck.

 

9. Säg nej

Det kan vara svårt att tacka nej till inbjudningar och glöggmingel, men det är ännu jobbigare att gå på allt. Tacka inte ja till fler saker än du orkar.

 

10. Tid med nära och kära är viktigare

Planera in aktiviteter eller bara tid för att hänga och vara med familjen eller vänner. Det är ändå det viktigaste, att hinna slappa också!

Tips! Här kan du ladda ner en gratis julplaneringslista.

 

Kanske är du också intresserad av?

Ge bort årets snällaste julklappar – allt från smycken till säkra förlossningar

Julklappstips – shoppa online för att spara tid (och pengar!)

11 adventsljusstakar för dig som vill förnya ditt julpynt