Foto: Shutterstock

Emma, 34, firar solo-jul: ”När jag är själv slipper jag kraven”

Få högtider är så traditionstyngda som julen. Men man måste inte sitta hemma med släkten, däst av all julmat! Möt Emma som firar själv i protest mot julhetsen, Madelene som joggar runt stan i tomtekläder och Julia som firar Jesus födelsedag – med tårta och ballonger.

Emma, 34, firar solo: ”När jag är själv slipper jag julstressen”

Emma Holmquist Sköld tummar inte på julmatsfavoriterna bara för att hon firar själv. Foto: Foto: Privat

Hur kommer det sig att du började fira jul själv?
– Jag ville inte bidra till normen om att allt ska vara på ett visst sätt. Det byggs upp så mycket förväntningar. Jag tyckte att julen var fin och mysig som barn, men samtidigt kändes det inte helt rätt. Det blev så mycket på fokus på att göra vissa saker vid vissa klockslag, även när intresset och behovet av rutiner försvann. Även som vuxen har jag blivit besviken och när det hände kände jag att det fick vara nog. Jag kände mig löjlig och dum. Fokus hade hamnat på det materiella och traditioner skapade långt tillbaka i tiden. Där i röran försvann det viktigaste, vilket är att visa varandra omtanke och kärlek genom handlingar som inte kostar oss mer än tid och närvaro. Då hade jag också under några år försökt föreslå att vi skulle fira på alternativa sätt i min familj, till exempel laga mat från något kök vi aldrig testat eller vänta med julklapparna till mellandagsrean.

Fick du något gehör?
– Nej, jularna upprepade sig. Så året innan jag flyttade från staden jag växt upp i firade jag själv, med en liten kompromiss. Jag gick över och tog en fika med mina föräldrar, så som jag ofta gjorde då vi bodde nära varandra.

Emma Holmquist Sköld

Ålder: 34.

Familj: Nära och kära.

Bor: I Hässelby gård.

Gör: Jobbar med HR och rekrytering på IT-bolag.


Hur många gånger har du tillbringat julafton själv?
– Det har nog varit solojul fem gånger, mer eller mindre.

Hur kan det se ut?
– En riktigt bra solojul började med att jag öppnade en julklapp jag köpt till mig själv för en julklappspeng jag fått. Sedan gick jag ett varv på Skansen, njöt av miljön och att se familjer samlas i parken. Efter det åkte jag till Gamla stan. Jag smet in på restaurang som hade öppet, drack varm glögg och växlade några ord med en annan gäst vid baren, en kvinna. Bartendern sa efteråt att hon var en av deras stammisar och att hon aldrig pratar med andra gäster, vilket fick det att kännas extra fint. Hon tackade nämligen mig för pratstunden innan hon lämnade restaurangen. Vid några tillfällen har jag gått till Åhléns, strosat runt och fyllts av ett lugn då jag ser folk som i panik handlar julklappar. Jag har också varit volontär på Jul i gemenskap och delat ut matkassar och varit ”husvakt” för ta hand om en väns katter.

Vad är bäst med att fira jul själv?
– Att det inte finns några krav, att jag inte blir stressad eller stressar upp andra genom att ställa krav och ha en massa förväntningar. Jag kan njuta av godbitarna som finns i julen, plocka russinen ur kakan.

Tycker du att det är stigmatiserat att prata om att fira jul ensam?
–Ja, det är därför jag har valt att prata öppet om det. Vi har olika behov. För mig är julens traditioner inte viktiga, även om jag gärna smiter in på julkonserter och rullar köttbullar om lusten faller på. Men det finns ingen bestämd dag, agenda eller deltagare. Det är bara jag. Mina jular utformar jag från år till år, och de som främst har åsikter om detta är den äldre generationen. Jag tror ordet ensam är bidragande till denna stigmatisering. Så jag väljer att säga att jag firar jul själv, på mitt sätt.

Madelene, 44, juljoggar varje år: ”Jag springer runt i tomtekläder”

Madelene är med i en löparklubb som varje julafton tar en runda ihop. Foto: Foto: Privat

Hur firar du julafton?
– På senare år har jag, förutom att fira med släkt, sprungit tomtelopp. Jag har nog gjort det i ungefär sex år. Jag och min man gör det tillsammans och ibland också med våra barn. Vår tvååring har varit med i barnvagn. Det är via en löparklubb som heter Kustjoggarna i Trelleborg, där jag varit medlem i nio år.

Madeleine Carlström

Ålder: 44.

Familj: Man och tre barn.

Bor: I Trelleborg.

Gör: Är rektor.

Hur går det till rent praktiskt?
– Vi samlas klockan tio på torget i Trelleborg, och därifrån går det en runda i lugnt tempo så att alla kan följa med – gärna i någon form av julutstyrsel. När vi joggar genom köpcentret och in på Centralstationen till exempel så brukar vi sjunga julsånger som Hej tomtegubbar och Nu är det jul igen. Vi springer också runt alla granar som finns på torg runtom i stan och ropar ”God jul” till människor. Det brukar bli cirka fem kilometers löpning.

Hur reagerar folk?
– De stannar ofta upp en stund och tittar. De hejar på och sjunger med och tar foton.

Vad gillar du mest med tomteloppet?
– Det är nog själva grejen att man börjar en dag som är fylld med mycket mat och dryck med att röra på sig lite, jag tycker att det är rätt trevligt. Klubben har blivit som ett kompisgäng och det är kul att få inleda julfirandet tillsammans med dessa vänner och bekanta.

Har du missat något lopp?
– Ja, under de gånger vi åkt skidor i fjällen, då har vi funderat på om vi ska ut och springa där vi varit. Det tillhör numera den jultradition som vi har byggt upp.

Julia, 29, styr upp födelsedagskalas: ”Vi startar julafton med Jesus födelsedagsfika”

”Ett par dagar före julafton går vi till en partyaffär och låter barnen välja en heliumfylld födelsedagsballong till Jesus”, säger Julia. Foto: Foto: Privat

Hur länge har ni firat Jesus födelsedag på julafton på detta sätt?
– I tre år, sedan vår äldsta son var två år. Det var egentligen på grund av våra barn som hela idén föddes, det var ingenting jag hade hört talas om eller sett någon annan göra tidigare. Vi är en kristen familj, och därför är julen en väldigt stor och betydelsefull högtid för oss. På julen firar vi att Jesus föddes som människa, alltså hans födelsedag. Barn vet att födelsedagar innebär ballonger, fika och paket, och vi använder dessa traditioner för att göra julens innebörd mer levande för dem.

Julia Angelback

Ålder: 29.

Familj: Man och två barn.

Bor: I Uppsala.

Gör: Är hemmafru.

Hur går det till rent praktiskt?
– Ett par dagar före julafton går vi till en partyaffär och låter barnen välja en heliumfylld födelsedagsballong till Jesus. På julaftons morgon så säger vi alltid att vi måste börja med det viktigaste först, så går vi ut och släpper ballongen och ser på när den flyger upp till himlen. Vi önskar honom grattis på födelsedagen. Till frukosten har vi också något gott födelsedagsfika med ljus i, som vi blåser ut tillsammans efter att vi sjungit.

Vad brukar det bli för fika?
– Ibland har jag bakat något och ibland har vi bara ätit färdigköpt kladdkaka. Det är inte meningen att detta moment ska tillföra mer stress till dagen, utan bara vara en lycklig start på morgonen. Födelsedagspaketen kommer ju väldigt naturligt som julklappar senare på dagen då vi firar mer klassisk jul med familjen. Då pratar om hur vi ger presenterna till varandra i stället, då Jesus vill att vi ska ge kärlek till andra människor.

Vad tycker barnen om det?
– De älskar det! Och de vet ju inte om något annat heller, för dem är detta självklart. I adventstid så har vi haft en liten skattjakt – jag hittade några ”samlarkort” online med tecknade bilder av alla i julevangeliet. De visar allt från Josef och Maria till fåren och stjärnan. Jag har skrivit ut och laminerat dem, och gömmer ett kort hemma varje dag hela december. När barnen råkar hitta ett kort så blir de alltid lika glada. Det blir ett så naturligt sätt att hålla ögonen på vad julen egentligen handlar om, under hela advent.

Vad brukar ni få för reaktioner?
– Bara glatt överraskade! Jag tror det är väldigt otippat och förvånande att man, under en högtid som redan är full med så många och självklara traditioner, gör något helt annat. Och med något så enkelt och självklart som en födelsedagsballong dessutom! 

Dags för nya traditioner?

Var husdjursvakt

Antingen kan du få en mysig och pälsig närvaro i din egen lägenhet, eller så kanske du/ni får fira i något härligt hem där ägaren är bortrest. Kolla in sidor som Lanaen-hund.se, Care.com, Trustedhousesitters.com.

 

Fira med likasinnade

Trött på släkten eller ensamheten? Hitta likasinnade i en intressegrupp på något sociala medier-forum. Kanske är det dags för 50-talsjulen du alltid drömt om, eller slå dina påsar ihop med andra hästtokiga för en julaftonsridtur.

 

Tomtehyss

Se till så att andra får en magisk och lite mystisk jul genom att lämna julklappar lite här och där. Knacka på och spring!

 

Ta ett julbad

Vinterbadandet har slagit nya rekord på senare år. Vilken dag är bättre att ta ett bad på än julafton? Glöm inte att ha mössa på, förslagsvis tomtemössa denna dag.

 

Hjälp andra som volontär

Få saker är så givande som att hjälpa andra. Julen sägs ju handla om att ge: Testa att dela med dig av din tid och energi istället för klappar. Men anmäl dig i god tid – det brukar vara populärt att göra en insats i juletid.

 

Fira fransk gourmet-jul

Förätit dig på köttbullar och skinka? I Frankrike äter man i stället ostron, hummer och goda ostar. Är du svag för sötsaker kan du sikta in dig på traditionen från Provence: 13 desserter på julbordet.

LÄS OCKSÅ: Dags att fira jul som en man? 7 råd för mer sofftid – och mindre stress 

LÄS OCKSÅ: Julvett och etikett: ”Kan jag be gästerna swisha för julkalaset?”