Stor undersökning: Gekås i Ullared dyrare än många andra butiker

Sveriges största butik, Gekås i Ullared är ett shoppingmecka fullt av budgetkap. Eller? En ny undersökning visar att var tredje vara är dyrare hos Gekås än i andra butiker.

Butiken som startade i bottenvåningen på en villa i Ullared på 60-talet är idag ett av Sveriges största shopping-resmål.

Under förra året besökte 4,8 miljoner människor varuhuset Gekås i Ullared och 5,4 miljarder spenderades, enligt företagets 

hemsida.

 

Läs också: 10 saker att göra med dina vänner innan semestern är slut (Ja, Ullared är en av dem)

 

Gekås är känt för att vara billigt. Riktigt, riktigt billigt. Men hur är det egentligen med den saken? Nu har prisjämförelsesajten Pricerunner undersökt 500 varor hos Gekås för att se om de är billigare än varor på nätet.

”I snitt är priserna på de 500 produkter vi jämfört 8 procent lägre på Gekås Ullared än på nätet. Men det är stora skillnader. På de allra bästa dealarna kan du spara över 80 procent, men det finns också flera produkter som är dubbelt eller tre gånger så dyra på Gekås Ullared”, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner i ett pressmeddelande. 

Flera produkter är dubbelt eller tre gånger så dyra på Gekås Ullared

På Gekås hemsida skriver varuhusets koncern-VD Boris Lennerhov att det ”är möjligt att du hittar någon enstaka vara billigare på någon rea på nätet. Men så fort du fyllt en korg med varor hos oss, då har du gjort ett bra köp, det kan jag garantera. Det ska alltid vara värt resan att komma hit”.

Resan, sällskapet och upplevelsen är en stor del av besöket på Ullared.

Men enligt Pricerunner är Gekås inte värd resan, i alla fall inte rent ekonomiskt.

Enligt bolagets hemsida spenderar den genomsnittliga kunden 3 300 kronor och åker 46 mil för ett besök.

Resekostnaden för ett besök till Ullared uppgår i genomsnitt till 1 770 kr baserat på en bilkostnad på 38,50 kr/mil enligt tidningen Vi Bilägare.

Det innebär att totalkostnaden för en shoppingkasse på Gekås kostar 5070, medan samma kasse kostar 3880 kronor på nätet.

46 mil. Så långt åker genomsnittskunden till Gekås.

“Gekås Ullared lockar med låga priser, men för de flesta är det en lång resa. Och det är trots allt totalkostnaden som räknas för plånboken. För de produkter Pricerunner jämfört får kunderna betala 31 procent mer på Gekås Ullared än vad de hade behövt. Ett tips för att spara pengar är att samåka med andra”, skriver Nicklas Storåkers i pressmeddelandet.

 

I undersökningen har Pricerunner listat produkter som är billigare respektive dyrare på Gekås:

10 produkter som är billigare på Gekås Ullared än på nätet

1. Björn Axén Color Treat Blonde Caramel 250ml

2. Björn Axén Root Lifter 100ml

3. Hasbro My Little Pony the Movie Pinkie Pie Undersea Cafe C1830

4. Marabou Daim 200g

5. Alga Det Nappar med Mamma Mu och Kråkan

6. Gourmetburgare: hemligheten bakom den bästa hamburgaren

7. VIA Professional Classic Color Detergent 1.9kg

8. Stiga Sparkcykel Sport Zap TZ Stream

9. Harman Kardon Onyx Studio 3

10. Gastromax - Hjärtformad Springform 21x22x9cm

10 produkter som är billigare på nätet än på Gekås Ullared

1. Bahco NP-22-U7/8-HP Fogsvans

2. HP (N9K05AE) Original Bläckpatron Blå, Gul, Magenta 2 ml 100 Sidor

3. HP (CH562EE) Original Bläckpatron 3 ml

4. Bell Tracker

5. Tom Clancy's The Division 2

6. Sony PlayStation Classic

7. Lego Duplo Number Train 10847

8. Nintendo Labo: Robo Kit

9. HP (CC643EE) Original Bläckpatron 4 ml 165 Sidor

 

Även jämförelsesajten Prisjakt har nyligen kartlagt Gekås varor. De kom fram till att var tredje produkt är dyrare på Gekås än i andra butiker. De menar också att de varor som är billigast på Gekås är sådant som ingen söker efter på Prisjakt. Såhär svarar Gekås VD Boris Lennerhov på kritiken, till Expressen.

– De menar alltså att vi skulle ta in en massa grejer som kunden inte vill ha? Ytterst kan man säga att folk inte kör 50 mil för att det är mysigt, utan för att det är en bra affär, säger Boris Lennerhov.

Gekås VD, direktör Boris Lennerhov är starkt negativ till undersökningarna.

Han menar också att undersökningarna är missvisande då de bara har undersökt ett litet antal produkter av Gekås 100 000 produkter i sortimentet. Vilket hade gett ett helt annat resultat.

Foto: TT, iStock

Läs mer: 12 saker att se fram emot inför nästa resa till Gekås i Ullared

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!