Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att vänta med sin pensionsplanering är som att köpa en sista minuten-resa. Då får man helt enkelt ta det man får och har inte lika många valmöjligheter.
Att vänta med sin pensionsplanering är som att köpa en sista minuten-resa. Då får man helt enkelt ta det man får och har inte lika många valmöjligheter.
Att vänta med sin pensionsplanering är som att köpa en sista minuten-resa. Då får man helt enkelt ta det man får och har inte lika många valmöjligheter.
Att vänta med sin pensionsplanering är som att köpa en sista minuten-resa. Då får man helt enkelt ta det man får och har inte lika många valmöjligheter.

Spara smart – expertens bästa råd för att gå i pension när du vill

Tänk smart och spara till pensionen på rätt sätt. Pensionsspecialisten tipsar om vad just du ska tänka på för att maxa pensionen så mycket det bara går.

För många av oss är pensionen förknippat med visst stresspåslag. Försök att se det som en möjlighet att ge dig själv en hållbar ekonomi den dag när du inte längre arbetar – även om det är långt till dess. 

– Se det som att planera för en resa – det är det ju rätt roligt att göra! Fråga dig vad du vill göra som pensionär: Vill du ligga i solen någonstans vid Medelhavet, flytta till din sommarstuga och leva ett enkelt liv eller resa runt i världen och spela golf? Det finns ingen anledning att spara pengar på hög bara för sakens skull. Men de ska räcka till boende, mat och förhoppningsvis något roligt, säger Anna Allerstrand

Hon är pensionsspecialist på den fackliga arbetsmarknadsparten PTK, som bland annat förhandlar tjänstepension på uppdrag av 27 fackförbund.

Som regel ger en tjänstepension betydligt mer än ett privat sparande

Anna Allerstrands resejämförelse fortsätter: 

Att vänta med sin pensionsplanering är som att köpa en sista minuten-resa. Då får man helt enkelt ta det man får och har inte lika många valmöjligheter. 

– Ju tidigare man börjar tänka på sin pension, desto bättre, säger Anna Allerstrand. Först behöver du ha en plan för hur du vill leva och bo som pensionär. Därefter undersöka vilka tillgångar du har och sedan agera utifrån vad du vill göra, se om något saknas för att du ska kunna förverkliga dina framtidsplaner. Om något fattas så behöver du en strategi för hur du ska skaffa det som krävs.

Har du en tjänstepension så är du redan en bra bit på väg, enligt Anna Allerstrand.

– Som regel ger en tjänstepension betydligt mer än ett privat sparande. 

Om du tjänar 35 000 kronor före skatt så betalar din arbetsgivare 1 600 kronor till din tjänstepension. 

På ett år blir det 19 200 kronor –  och på 30 år 576 000 kronor – före skatt.

– Det rör sig om många tusenlappar, som dessutom ger ränta under tiden. 

De flesta har en kollektivavtalad tjänstepension, men tillhör du dem som saknar den behöver du höra dig för om din arbetsgivare kan erbjuda en annan form av pensionslösning. Eller spara pengar på egen hand för att dryga ut pensionskassan, råder Anna Allerstrand.

Hur mycket du själv behöver spara handlar om hur mycket av slutlönen som du vill ha när du blir pensionär. En mind­re peng i månaden räcker långt om du börjar spara tidigt. Samtidigt kan det kännas svårt att planera för något som känns väldigt långt bort i tiden. 

– När man kanske inte ens vet vad man ska göra nästa helg funderar man ännu mindre på pensionen. Men försök åtminstone ta reda på vad du hittills har sparat ihop i pension, det kan du till exempel göra på Minpension.se. Då har du större möjlighet att påverka. Det är dumt att blunda för pensionen och vakna upp när man är 55 och den närmar sig. 

Det är inte säkert du måste göra något mer än att skaffa dig en trygghet i att pengarna finns där den dag du behöver dem. 

– Se på din pension som din reskassa för resten av livet, när du inte längre yrkesarbetar. Något att vårda. Vi pratar inte om småpengar här, utan det handlar om miljoner – dina miljoner. 

LÄS OCKSÅ: Jobbat deltid för barnens skull - hur kan partnern kompensera min dåliga pension? 

 

Så mycket växer dina pengar på sikt

Utgå från din ålder och jämför sedan hur dina pengar växer beroende på hur många hundralappar du kan spara varje månad. Varje hundralapp räknas! 

1. Välj startålder för ditt pensionssparande: 30, 40 eller 50 år. 

2. Välj hur mycket du kan spara per månad: 200, 500 eller 1 000 kronor. 

LÄS OCKSÅ: Så gör du för att få en jämställd pension – expertens tre enkla råd 

Ekonomen: 3 frågor om pensionen

Familjeekonomen Sharon Lavie svarar på vanliga frågor. 

1. Får jag göra avdrag för pensionssparande i min deklaration? 

– Nej, för de flesta finns inte den ­möjligheten längre. Men den som har en anställning där det inte finns rätt till tjänstepension kan göra avdrag i deklarationen för eget pensionssparande. Många som är egna företagare har också rätt att göra pensionssparavdrag. 

2. Hur kan jag då själv spara en extra slant till min pension?

– Ett investeringssparkonto, ISK, brukar rekommenderas för eget sparande i aktiefonder eftersom beskattningen sker genom en schablonbeskattning, som är låg i jämförelse med om du skulle skatta för ett kapital som du har i en fonddepå/fondkonto. Dessutom blir det mycket enklare att deklarera och sälja/byta fonder, eftersom du inte behöver deklarera när du säljer eller betala skatt på vinsten. 

– ISK kan du öppna på din vanliga bank genom att legitimera dig med bank-ID. Det är vanligtvis kostnadsfritt. 

3. Vad händer med mitt privata pensionssparande vid en bodelning? 

– Regeln är att allt privat pensionssparande ingår i en bodelning, med undantag om det med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden är oskäligt. Annars är alltså hälften av de sparpengarna inte dina om ni separerar. Den allmänna pensionen ingår inte i bodelningen. Tjänstepensionen ingår som regel inte, men det finns vissa undantag. Dessa regler gäller vid äktenskap. Vill du ha det annorlunda så skriv ett äktenskapsförord. 

Vill du gå i pension tidigare?

Många drömmer om att sluta jobba så tidigt det bara går. Om du går i pension tidigare, får du ut mindre i månaden eftersom pengarna ska räcka under fler år. Exempel:

Lön före pensioneringen: 28 000 kronor

Uttag av pension, 65 år: 17 000 kr/månad

Uttag av pension, 63 år: 14 900 kr/månad 

Källa: minpension.se

Läs också gärna artikel om hur du maxar just din pension, beroende på din livssituation (småbarnsmamma, ensamstående, student, karriärist, egenföretagare eller jobbar deltid): Så maxar just du din pension på smartast sätt