Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

"Ska vi spara eller amortera" – amelias expert svarar

Amelias ekonomicoach Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB. Hon älskar att hjälpa människor till en tryggare, roligare och smartare vardagsekonomi. Nu svarar hon på frågan om amortera eller spara är det smartaste draget för läsaren Ewas privatekonomi.

Den här frågan dyker upp bland mina bekanta då och då: Kan man räkna amortering som en besparing? Jag tycker att man kan det, och min man och jag amorterar 3 000 kronor i månaden, däremot sparar vi ingenting på längre sikt. Vi kan ju sälja huset och få loss pengarna då, tänker jag. Vad tycker du? Finns det någon "gyllene regel" för hur mycket man bör amortera och/ eller spara i månaden?" /Ewa

LÄS ÄVEN: 24 bästa knepen för att spara pengar snabbt

Amelias ekonomicoach Claudia Wörmann svarar:

Både och är bäst. Det stämmer att amorteringen kan ses som ett sparande. Jag tolkar det som att ni kan välja själva om ni ska amortera eller inte. Du betalar ju ner din skuld, vilket leder till lägre räntekostnader i och med att skulden sjunker, så det är bra att ni amorterar. Men tänk på att amorteringen inte får urholka er buffert. För en buffert ska man ha för oförutsedda kostnader, till exempel om något sker med er bostad, om bilen går sönder eller om en tand behöver lagas akut.

"Ni ska inte tvingas in i en situation där ni behöver sälja ert hus trots att ni inte vill"

Att ha både och är det bästa, alltså att både amortera och ha ett sparande där ni kan nå pengarna om olyckan är framme. De pengar ni amorterar kan aldrig betala en tandläkarräkning. Det är dessutom bra att ha ett långsiktigt sparande. Där kan ni investera i aktier eller fonder, tycker jag. Det ska inte vara så att ni tvingas in i en situation där ni behöver sälja ert hus av ekonomiska skäl trots att ni inte vill. Ni kanske vill bo kvar även som äldre och då kan det kännas tryggt att ha amorterat, sparat för framtiden och samtidigt ha en buffert att ta av.

Reglerna för amortering är en bra måttstock:

• Om ni har lån som överstiger värdet på bostaden med 70 procent eller mer, satsa på att amortera 2 procent per år.

• Ligger era lån på 50-70 procent av bostadens värde, kan ni ha som mål att amortera 1 procent per år.

• En buffert på ett par månadslöner är bra att ha för att klara oförutsedda, plötsliga utgifter.

Har du funderingar kring din ekonomi? Mejla till fraga.ekonomen@amelia.se!

 

ANNONS: Låna smartare – Expressen Låneguiden jämför olika långivare åt dig  (Extern länk)