Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Slösa inte bort dina pengar på Black Friday – gör så här istället!

Black Friday har blivit en global köpfest. En köpfest som inte uppskattas av alla. Just därför har vi gjort en liten lista på vad du kan göra istället för att slösa pengar på sådant du egentligen inte behöver.

I USA infaller Black Friday dagen efter Thanksgiving (som alltid är den fjärde torsdagen i november). Black Friday är USA:s absolut största shopping- och readag och markerar startskottet för julhandeln.

Den amerikanska traditionen Black Friday uppmärksammades i Sverige för första gången 2013, och är sedan dess en av de viktigaste dagarna för svensk handel. Första året ökade försäljningen med 100 procent jämfört med en vanlig fredag, en siffra som ökar för varje år som går. Förra året shoppade vi loss 3,6 miljarder kronor, och det finns inga tecken på att den trenden kommer sakta ned i år.

Här är några förslag på hur du istället kan lägga lite av dina pengar för en god sak.

Hjälp orangutangerna tillsammans med Lush

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Inför Black Friday samarbetar Lush, kända för sina handgjorda tvålar med mycket doft, med naturvårdsorganisationen Sumatran Orangutan Society (SOS). Lush har tagit fram en tvål där vartenda öre av försäljningen går till orangutangens överlevnad. Lush kommer göra lika många tvålar som det finns antal orangutanger kvar på Sumatra, 14 600 stycken. När tvålarna är borta är de borta, vilket ju då även gäller orangutangerna i verkliga livet. 

Adoptera en katt eller hund

Vicke är adopterad från Hundstallet i Åkeshov. Följ honom på Instagram @vickethewhirlwind! Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Alla katt- och hundhem i landet behöver all hjälp de kan få. Funderar du på att skaffa ett husdjur finns möjligheten att adoptera hemlösa katter eller hundar. Du kan även skänka en engångssumma, eller stödja verksamheten genom att bli medlem.

Gör en insats och investera dina pengar hos Better Globe

Better Globe har som mål att före 2026 plantera 5 miljarder träd, dels för att skapa arbetstillfällen för en Kenyanska lokalbefolkningen och dels för att värna om miljön.

Investerar du i ett träd i Kenya, investerar du samtidigt i din egen ekonomi. Du köper ett (eller flera) träd som kommer kunna ge årsskördar av till exempel frukt, nötter eller gummi. Under 20 år får du 15 procent på vad du köpte trädet för i avkastning. När trädet sedan avverkas har du en avkastning på 10 gånger ditt inköpspris att hämta in.

Ingen rabatt hos Vagabond – men 10% av försäljningen går till Unicef

I år hakar inte Vagabond på Black Friday-konceptet,utan skänker istället 10 procent av sina intäkter till Unicef. Vill du vara med Vagabond och stödja Unicefs internationella skolprojekt ska du passa på att köpa dina vinterskor mellan fredagen den 24 och 27 november.

Vagabonds vill också slå ett slag för att vi ska ta hand om och vårda våra gamla älsklingsskor, och bara köpa nytt om vi verkligen behöver.

Black Friday blir Green Friday och skänker pengar till Östersjöprojektet

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Köp dina julklappar hos svenska webbshopen Snoot. Istället för att lämna rabatter till konsumenterna skänker de 20% av sin omsättning av högkvalitativa kläder till WWF:s Östersjöprojekt.