Foto: Alexandra A. Ellis

Så sparar fyrabarnsmamman Åsa en årslön per år – här är hennes tips

Konsumtionshets, jobb och stress. När Åsa Axelsson i Umeå drabbades av utmattningsdepression bestämde hon sig för en ny livsstil för hela familjen. ”På ett år sparade vi över 300 000 kronor och blev både gladare och mer klimatsmarta på köpet!”
Cecilia Hahne Hilgers

Utåt sett levde fyrabarnsmamman och läraren Åsa Axelsson i Umeå det perfekta "familje- och karriär"-livet. Hon maxade heltidsjobb samtidigt som hon skrev en doktorsavhandling, födde fyra barn, renoverade hus och hjälpte sin mamma som drabbats av cancer. Men ekorrhjulet snurrade snabbare och snabbare. Och Åsa sprang.

– Folk berömde mig när jag pendlade 16 mil om dagen till internatskolan där jag jobbade, samtidigt som jag tog hand om barn och doktorerade, säger hon.

På ett år lyckades familjen minska sina utgifter med 333 333 kronor

Visst kunde hon känna sig trött ibland.

– Men då tänkte jag att jag bara behövde ytterligare en yogakurs, eller en upplivande tur till Ikea.

Till den dagen det sa stopp. Efter att ha gasat i full fart i över 17 år kände Åsa efter, på riktigt, hur hon mådde. Diagnosen blev utmattningsdepression.

– Jag insåg att jag egentligen var mer eller mindre kroniskt sjuk. Jag var så trött att inget kändes roligt längre och jag orkade ingenting. Dessutom hade jag fått artros i käkarna, förmodligen för att jag bitit ihop så hårt på grund av all stress, säger Åsa.

Hon började fundera över vad som verkligen var viktigt i livet och hur hon skulle hitta tillbaka till glädjen igen. Samtidigt var Åsa rädd för att gå ner i tid på jobbet. Hennes man jobbade visserligen heltid, men hur skulle familjen klara sig på bara en inkomst? Hur skulle de ha råd med flygresor, renoveringar, hus, amorteringar, lån, bil och alla prylar till barnen? Det var ju knappt att de klarade räkningarna med livet nu.

Eller fanns det alternativ?

– Jag funderade på om vi skulle ha råd med att jag var hemma från jobbet i ett år, som ett ekonomiskt experiment.

Åsa började räkna på familjens utgifter varje månad och vad de skulle kunna spara in på. Det visade sig vara en hel del. Med planerade matsedlar, egenbakat bröd, hemmagjord sylt, odlingslott, köpstopp av småprylar, klädbytardagar, semester hemma i Sverige istället för solsemester utomlands, cykel istället för bil och så vidare kunde Åsa lätt ta ett år tjänstledigt – och ändå spara mer pengar än när hon jobbade. På ett år lyckades familjen minska sina utgifter med 333 333 kronor (!) jämfört med sin tidigare livsstil.

– Maten är det man kan spara in allra mest på. Genom att planera våra inköp, sluta med halvfabrikat, minimera svinn och baka eget bröd sparade vi runt 70 000 kronor, säger Åsa.

Med de nya, mer sparsmakade vanorna kom miljövinsten som en bonus. Det som var bra för familjens ekonomi och deras fysiska och psykiska hälsa visade sig också vara bra för jordklotet.

– Vi fick bättre ekonomi och bättre relation till barnen. Plötsligt hade jag tid över till familjen på ett annat sätt än tidigare. Min yngsta dotter sa: "Mamma du har blivit glädjefullare."

Idag, ett år efter experimentet, har Åsa gått tillbaka till jobbet. Men nu arbetar hon 25 procent, istället för 100. I sin bok Jag lämnar ekorrhjulet – Ett liv utan lönearbete berättar Åsa om familjens experiment och upplevelser.

– Jag hoppas att vi är på väg mot en mer hållbar livsstil. Jag vill inspirera andra att tänka om och våga välja ett annat sätt att leva.

Hon önskar att fler ska fundera över vad de verkligen behöver och hur det känns i magen när man vaknar på morgonen.

– Vi jobbar så himla mycket för att få råd med större hus, långa flygresor flera gånger om året och konsumtionshets. Det är galet hur vi pressar både oss själva och vår planet!

LÄS OCKSÅ: 17 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Fler sätt att spara pengar (och miljö)

Shoppa second hand. Det finns bra second hand­affärer på nätet. Kolla t ex på Trendsales.se, Usedby.com, Myrorna.se och Secondhand.se.

Recycla med vins. Flera affärer har bonussystem där du kan lämna in gamla varor och få ett presentkort som tack.

Låna looken. Hyr eller låna kläder istället för att köpa nytt, på till exempel Sabinaandfriends.se eller Somethingborrowed.se.

Laga och lappa. Ta hand om dina trasiga kläder istället för att slänga dem.

Klädbytardagar. Ordna klädbytardagar själv med vänner eller sök på sajten Kladbytardagar.se efter arrangemang i din egen stad.

Handla mat efter säsong. På Säsongsmat.nu kan du se vilka råvaror som är billigast och miljövänligast under de månader de går att odla lokalt.

Miljövänligt sparande. Placera dina pensions­ eller sparfonder i etiska fonder. På Svanen.se kan du läsa mer om hållbara fonder.

Energispara. Bara ett par grader lägre temperatur spar på både elräkningen och miljön. Dra ur alla mobilladdare när du inte använder dem, släck lampan efter dig och ställ in rätt temperatur på kyl och frys. På Energimyndigheten.se finns fler tips.

Läs också: Tre steg till mer pengar – så ger du din ekonomi en nystart!