Foto: Getty Images / Getty Images

Så shoppar du smart under Black Friday

Årets största köpfest är här: Black Friday. Varje år slås nya rekord och vi handlar för mer pengar. Trots oroliga ekonomiska tider planerar 1 av 3 svenskar att handla för lånade pengar. Här är expertens bästa tips för att shoppa smart.

Vår hjärna älskar snabba belöningar och att shoppa nu men betala sen har aldrig varit enklare. För ett år sedan befann vi oss under Black Friday mitt i en flödande högkonjunktur, i dag befinner vi oss i stället i en samhällsekonomisk kris till följd av Covid-19. 

Trots det är siffrorna på hur många som planerar att shoppa till helgen genom lån på faktura i samma nivå som förra året. 1 av 3 svenskar planerar att handla för lånade pengar, visar en ny undersökning från forskningsinstitutet Dreams Institute. En kartläggning av Finansinspektionen och Konsumentverket visar också att det är just fakturaköpen via onlinehandel som dominerar köpen som hamnar hos inkasso. 

Foto: Christian Gustavsson

Varför är det så? 

– Slutsatsen man kan dra är att folk inte tänker att det här är lånade pengar. Man känner inte att det är blancolån, utan att man skjuter på betalningen. Det är något som kan göra att vi tappar kontrollen, vilket kan leda till en ekonomisk stress och oro som påverkar hela vårt välbefinnande. Drygt 1 av 4 ångrar dessutom köp de gör under Black Friday, säger Elin Helander, grundare och vd på Dreams Institute.

Tillfälliga erbjudanden får oss att agera impulsivt och vår hjärna är ostoppbar när det gäller viljan att aldrig missa en bra deal. Varannan svensk uppger att Black Friday ökar deras lust att handla, och undersökningen visar att vi dessutom upplever alla erbjudanden positiva för vår privatekonomi.

Där finns en risk för ökad konsumtion i en form av tröst- syfte

– I år kommer vi att handla ännu mer online och jag tror att det är lätt att använda ursäkter för att shoppa.  Att det är jobbiga tider, och att man kanske är värd den där väskan. Vi kommer kanske tänka på året som har gått och alla saker vi inte kunna göra. Där finns en risk för ökad konsumtion i en form av tröst- syfte.

LÄS OCKSÅ: 5 budord för att hålla din budget i år