Foto: Getty Images/iStockphoto

Aldrig mer fattiga veckan – så gör du sparandet roligt (och långsiktigt)

Årets fattigaste vecka är sista veckan i januari innan du får lön. Här får du tips och råd på hur du kan spara pengar i vardagen så du aldrig behöver uppleva den där tråkiga veckan.

Det finns inga genvägar till en hållbar ekonomi. Men du kommer garanterat att tjäna pengar på att veta hur ditt shoppingmönster ser ut, och sedan genom att bryta gamla mönster och dåliga vanor. Nyckeln är att ha full kontroll på vart dina pengarna går.

Börja spara pengar – här är experternas tips

1. Hur kan man göra sparandet roligt?

2. Vad är viktigast att tänka på?

3. Var kan man tjäna mest pengar?

4. Vilka är de vanligaste ekonomiska fällorna?

5. Om jag vill leva ekologiskt men ändå spara pengar, hur ska jag tänka då?

6. Räkneexempel: Här finns pengar att spara

7. Lästips

Hur kan man göra sparandet roligt?

Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar:

1. Gör sparandet till en tävling för dig själv – eller med kompisarna! Om du kan spara 1000 kronor ena månaden – försök höja månadssparandet med 10 procent nästa månad och nästa efter det.

2. Våga prova ett totalt köpstopp under en eller flera månader. Ät bara hemlagat, köp inga kläder och gör bara aktiviteter som är gratis. Det brukar ge insikter om hur mycket pengar som rinner iväg på oplanerade inköp.

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:

1. Kartlägg hur mycket du spenderar på shopping i snitt per månad.

2. Sätt ett mål på hur mycket du kan spara per månad och sätt pengarna på ett sparkonto med ränta. Eller om du tänker mer långsiktigt investera på börsen.

3. Var öppen med ditt beslut att avstå onödig shopping eller att du ändrar dina shoppingvanor med släkt och vänner.  Kanske är det flera i din bekantskapskrets som funderat i samma banor, gör det tillsammans vettja!

Och att se över sina shoppingvanor och konsumtionsmönster är alltid jättebra, men idag när alla vet att bolåneräntorna kommer att stiga och kostnaden för att bo bli dyrare är det ännu bättre. Genom att spara och ha en buffert har du en större beredskap inför kommande räntehöjningar.

 

Vad är viktigast att tänka på?

Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar:

Det viktigaste är att skaffa sig lite koll på var pengarna egentligen tar vägen. Först när du skaffat dig det, vet du var du eventuellt kan spara in.

Dela in utgifterna i olika kategorier, som mat, kläder och nöjen – och se vad du kan göra åt respektive område.

Det kan också vara bra att jämföra med genomsnittet för att bilda sig en uppfattning om vad som är rimligt för ditt hushåll. Sådana siffror finns bl a i Konsumentverkets budgetkalkyl på hallakonsument.se.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:

Var stenhård, avstå helt från gamla mönster, det är absolut lättaste sättet. Är du den som går igång på rea, undvik dessa. Handlar du på nätet, undvik att gå in på de sidorna där du vant dig vid att fynda och avbryt prenumerationerna på nyhetsbrev.

Gör en inventering på vad du redan har: Hur många svarta byxor behöver du till jobbet, högklackade skor till fest. Ibland kan man höra att jag har inget att ta på mig trots att garderoben är till bredden fylld. Använd din fantasi, kombinera plaggen på ett nytt sätt. Och du, även om du råkar ha samma outfit på festen som för ett år sedan, det är nog bara du som minns, och egentligen vad gör det?

Använd dina favoritplagg tills de är utnötta. Det är ju det som är meningen med favoriter. När du gjort inventeringen och sannolikt kommit fram till att du har tillräckligt kan det vara lättare att motstå frestelsen när det är rea på ytterligare ett par svarta byxor.

 

Var kan man tjäna mest pengar?

Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar:

1. Kolla tillbaka några månader bakåt i tiden var dina pengar tar vägen. Det är väldigt olika vad vi som individer väljer att spendera våra pengar på. En del prioriterar kläder, andra dyra hobbies eller fina viner.

2. Generellt är det största utgifterna för svenska hushåll boende, transporter, livsmedel och nöjen/fritid. För dig som har bolån kan det löna sig att förhandla bolåneräntan, för andra handlar det om att försöka dra ner på restaurang- och cafébesök – eller att rensa garderoben och inse att alla kläder du behöver kanske redan finns där..

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:

1. Genom att kartlägga ditt shoppingmönster.

2. Genom att agera på resultatet av ditt shoppingmönster, det vill säga, bryta gamla mönster och dåliga vanor.

 

Vilka är de vanligaste ekonomiska fällorna?

Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar:

1. Att ha som sparstrategi att spara det som blir över i slutet av månaden istället för i början av månaden. Köper du fondandelar för månadssparandet blir pengarna heller inte lika tillgängliga om det blir knapert i slutet av månaden.

2. Att inte ha full koll på vart pengarna tar vägen. Livet rullar på och i takt med löneförhöjningarna höjder du levnadsstandarden lite, litegrann vilket gör att du aldrig riktigt förändrar något. Ta kontroll och bestäm ett tydligt mål för sparandet.

3. Att inte höja månadssparandet med minst löneförhöjningen varje år.

Tips: kan också vara att ha buffertsparandet i en annan bank än den du använder till vardags – då ser du inte pengarna lika tydligt och minskar risken för att nalla när det blir knapert i slutet av månaden.

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:

Att inte vara varse sina vanor och beteenden är en vanlig fälla. I slutet av månaden undrar du hur det kan komma sig att pengarna är slut, var tog de vägen?

Det små utgifterna: Latten på väg till jobbet, lunchen ute och det där klädesplagget på rea som urholkar om man inte är uppmärksam och medveten. Det som slår de allra flesta som gör en kartläggning över shoppingmönster och småutgifter är att det i slutänden blir en ganska ansenlig summa pengar. Det är väl det som stökar till det, det är ”bara” 39 kronor för en latte, eller 70 för en lunch, då reflekterar man inte, men sammanlagt blir det mycket pengar på små saker. Det gäller att hålla koll på både små och stora utgifter.

 Om jag vill leva ekologiskt men ändå spara pengar, hur ska jag tänka då?

Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar:

Tänk: cykla överallt, matlåda, utnyttja delningsekonomin, ät mindre kött och mer baljväxter.

Just ekologisk mat är lite dyrare, men genom att göra matsedlar och planera dina inköp kan det ändå bli billigare i längden eftersom du slipper slänga mat. Det finns många konton att följa i sociala medier som lagar billig och vegetarisk mat.

Använd dina sparpengar till att bidra till en bättre värld genom att spara i exempelvis fonder med en hållbar placeringsinriktning. På bankernas hemsidor är hållbara fonder tydligt uppmärkta.

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:

Att äta efter säsong blir ofta billigare. Om du köper svenskt undviker du klimatpåverkan genom att skippa frukten eller grönsaken som transporterats långt från andra länder för att hamna i våra livsmedelsbutiker. Om man handlar efter säsong är det också så att hållbarheten blir längre, matsvinnet minskar.

 

6. Räkneexempel: Här finns pengar att spara!

• En påse smågodis i veckan à 25 kronor = 1 300 kronor om året.

• Ett paket cigaretter om dagen à 50 kronor = 18 200 kronor om året. (Nästan samma kostnad gäller för snus.)

• En chipspåse i veckan á 24 kronor = 1 248 kronor om året.

• Dagens lunch, à 90 kronor, fem dagar i veckan (i genomsnitt är det 226 arbetsdagar på ett normalår) = 20 340 kronor om året.

• Onödiga köp: Säg att du i genomsnitt gör av med 2 500 kronor på sådant du egentligen inte behöver, som taxiresor, restaurangbesök och spontanshopping = 30 000 kronor om året.

• Matkostnaden. Du kan spara minst 2000 kronor i månaden om du börjar handla mat på nätet istället för att handla dag för dag = 24 000 kronor om året.

SUMMA: 95 088 kronor per år

 

Lästips

Fem vanligaste pengabråken - så löser du konflikterna

Tre steg till mer pengar – så ger du din ekonomi en nystart!

Äg din ekonomi och tid! Patricia lever på aktier – du får hennes bästa tips

Sluta jobba gratis! (Tyvärr är det är ingen som kommer tacka dig)

Så maxar du din pension – utan att behöva spara dina sista slantar

Podd: Andra Farhad: "Så blir du rik på aktier"

15 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

ANNONS: Hitta bästa rabattkoderna när du ska handla på nätet på Expressen Rabattkoder (Extern länk)