Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: ozgurdonmaz

Så gör du om du swishar fel – och så säkert är det att använda Swish

Hantering av pengar har aldrig varit enklare sedan Swish dök upp som en mobil betallösning för några år sedan. Men hur säkert är Swish egentligen? Och vad ska du göra om du swishar fel?

Det här är Swish

Embryot till Swish startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker, och i december 2012 lanserades Swish som en mobil betaltjänst mellan privatpersoner. Varje enskild bank har sina egna erbjudanden, villkor och eventuella avgifter rörande Swish, kontakta din bank för att se vad som gäller för dig.

Så gör du om du swishar fel

Om du råkar swisha fel mottagare så går betalningen inte att ångra. Enligt konsumenternas.se kan du aldrig återkalla en betalning som du gett din bank order om att utföra.

Det första du ska göra om du swishar fel, är att kontakta den felaktiga mottagaren. Förhoppningsvis kan ni lösa misstaget tillsammans.

Kontakta din bank om du inte lyckas ta reda på vem mottagaren är. Din bank kan då försöka hjälpa dig att ta reda på vart pengarna skickats. Banken kan även kontakta mottagaren och uppmana hen att göra en återbetalning till ditt konto. Däremot kan inte banken kräva eller hämta tillbaka dina pengar. Gör inte mottagaren en återbetalning självmant är det upp till dig att driva saken mot personen.

Nyligen åtalades en person som behöll en felaktig swish-betalning på 2000 kronor. För att kunna dömas till ett sådant brott måste mottagaren inse att pengar felaktigt satts in på kontot, samt att man berövar avsändaren rätten till sina pengar, enligt Aftonbladet som rapporterade om händelsen.

Så säkert är det att swisha

Swish är lika säkert som din internet- eller mobilbank. Ditt Swish-konto är kopplat till din bank, och för att kunna använda Swish måste du verifiera betalningen med ditt mobila bankid. Den enda faran med Swish är med andra ord du själv. Det är ditt ansvarar att se till så att mottagarens namn och belopp är rätt innan du godkänner betalningen.

6 bra anledningar att skaffa Swish

1. Swish gör det enkelt att dela notan, samla in pengar till en present eller betala en skuld.

2. Du slipper att krångla med kontonummer.

3. Pengarna kommer in på mottagarens/ditt eget konto direkt.

4. Enkelt att ta betalt för prylar på Blocket till exempel.

5. Swish är smidigt när du vill föra över pengar till familj och vänner.

6. Fler och fler mindre företag ansluter till Swish, vilket förenklar pengatransaktioner till företag, föreningar och organisationer.

Källor: swedbank, nordea, getswish.se, konsumenternas.se