Foto: nd3000

Så får ni en jämställd ekonomi – oavsett vem som tjänar mest

Mer pengar, bättre sparande, tryggare framtid – ja tack! 

Allt börjar vid köksbordet! 

Med enkla knep kan du, tillsammans med din partner, se till att din ekonomi blir säkrare och bättre.

Vi har bett ekonomiexperten förklara, och ge sina bästa råd.

Jane af Sandeberg

Det är dags att duka upp för en mer jämställd ekonomi. Att prata pengar kan vara ett sätt att visa omtanke om varandra.

– Börja med en god middag. Ta ett glas rött vin och gör det romantiskt. Det här kan bli ett livsavgörande samtal. Och det handlar inte bara om en möjlig död, skilsmässa eller arbetslöshet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Om du är rädd för att tala om pengar finns det flera ingångar som kan underlätta.

– Tänk på att det här samtalet inte måste handla om siffror, utan om era gemensamma drömmar. Då kan det faktiskt bli hur romantiskt och härligt som helst.

En mycket stor del av jämställdheten börjar i plånboken.

Det där med att våga prata pengar är något av Emmas mantra. Hon betonar flera gånger under samtalet att det inte behöver vara tråkigt att prata om pengar. För det handlar inte bara om att prata vardagsekonomi, utan också om att just drömma tillsammans och om långsiktiga sparmål, som pension.

– Jag brinner för att förklara privatekonomiska skeenden.

Hon gör det mycket utifrån den tydligaste trenden inom privatekonomi – kvinnor hamnar fortfarande hjälplöst efter ekonomiskt.

– Faktum är att en mycket stor del av jämställdheten faktiskt börjar i plånboken. Det här är varken det roligaste eller det enklaste att prata om. Men det blir aldrig bättre om du låter bli.

Även den som tjänar mindre måste våga ta plats

Det handlar mycket om att våga ta plats, även för den som kanske tjänar mindre. Båda parter har rätt till ekonomisk trygghet.

– Det kan bli känsligt, att mitt i det kärleksfulla börja tala om svåra saker som om en blir sjuk eller arbetslös. Eller om relationen spricker.

Men med ett anslag som visar att du bryr dig om din partner blir det enklare, menar Emma. Och inte bara just nu, utan även i framtiden om något skulle hända.

– Det är verkligen att visa omtanke om sin partner om du kan ta upp frågan om en eventuell separation. Även om det just nu känns som helt orimligt att ni skulle separera.

Kunskap är makt!

Sju av tio svenskar som lever i relation upplever sin gemensamma ekonomi som jämställd. Men tro kan en göra i kyrkan! För sanningen är – tyvärr – att vår relationsekonomi inte alls är så jämställd som de flesta tror.

För samtidigt uppger nästan hälften (46 procent) av kvinnor i åldrarna 30-49 år att inkomstbortfall inte kompenseras i deras relation.

En tredjedel (33 procent) av alla svenskar som lever i en relation kompenserar inte varandra för inkomstbortfall i samband med VAB, föräldraledighet och deltidsarbete.

KÄLLA: PENGAKOLLEN: SVENSKEN OCH RELATIONSEKONOMIN, SIFO/ ICA BANKEN.

Det kan vara bra om du förbereder dig genom att tänka igenom din egen relation till ekonomi först.

– Har du en trygg ekonomi själv och känner du dig osäker på relationen? Har du funderat på de här sakerna i förväg kommer du att känna dig bättre rustad inför samtalet.

Om du känner dig i ekonomiskt underläge och inte får gehör för det hos din partner måste du nog fundera över din situation.

– Hjälp dig själv först. Tänk på syrgasmasken i ett flygplan. Du ska sätta den på dig själv först innan du hjälper någon annan, säger Emma.

Se upp för kvinnofällorna

Hon är ofta ute och föreläser och träffar många som inte har så bra koll. Återkommande får hon frågor om kompensation för den som kanske jobbar deltid och tar hand om barnen och hemmet mer. Hon noterar att många inte vet vilka de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna blir av en ojämlik vardag. Och många undersökningar bekräftar att det fortfarande är kvinnorna som i första hand tar hand om barnen.

– Då är vi fast i ett mönster som ger sämre ekonomisk utdelning.

Vad man bör göra för att bryta mönstret beror lite på var man är i livet, men det kan till exempel handla om att den som tjänar mer sätter av premiepensionsrätter till den andra eller startar ett privat pensionssparande som blir enskild egendom.

Varför tycker vi många gånger att det är svårt att prata om pengar?

– Jag tror det är för att vi är fostrade i en tradition av att man inte ska tala högt om hur mycket man tjänar eller hur mycket man har på banken.

Och det blir ännu svårare i en relation där man vill uppfattas som sitt bästa jag:

– Du vill inte uppfattas som snål eller girig. Därför drar sig många för att ta upp det, säger Emma.

Hur ska vi få till en förändring?

– Vi behöver få utbildning i privatekonomi tidigt i skolan. Vi förväntas idag själva ta stort ansvar och många beslut om pension, fondval och vi kan låna miljoner för att köpa bostad. Det kräver kunskap.

Hon tycker att det är viktigt att också uppmärksamma att en stor grupp i samhället ligger efter rent ekonomiskt. Kvinnorna.

– Det är lätt att luta sig tillbaka för att Sverige ligger bra till i världen när det gäller jämställdhet. Men när det gäller ekonomisk fördelning har vi långt kvar.

Samtalet hamnar så tillbaka i vardagen och hushållskostnaderna, de löpande.

Hur tycker du det är bäst att göra?

– Det är förstås individuellt, men jag tycker själv att det är bäst att göra en procentuell uppdelning.

Det betyder att båda betalar en andel av hushållskassan utifrån den egna inkomsten. Då kan båda få lite över.

Privatekonomins tre viktigaste delar

Privatekonomin delar Emma upp i tre delar. 

För det första vardagsekonomin som bör innehålla en buffert för till exempel att diskmaskinen går sönder.

För det andra det kortsiktiga sparandet för drömmar och planer, både som par och som individer. Det kan handla om att kanske byta jobb, bostad eller resa.

Den tredje delen bör handla om det långsiktiga sparandet, som till exempelvis att kunna köpa ett hus på spanska solkusten när ni blir pensionärer. Det sista ska också vara både gemensamt och individuellt.

– Kanske ska ni logga in gemensamt på Minpension.se. Om det finns någon orättvisa där kan ni se hur ni kan rätta till det, säger Emma.

Många ser på relationen som att de två är en enhet. Men Emma tycker att det är viktigt att alltid notera att man också är individer.

– Var lite krass inför framtiden, säger Emma.

Till sist en bekräftelse på hur bra det är att prata pengar med din partner. Ungefär hälften av svenska par bråkar ibland om ekonomi. Samma undersökning, som är gjord av Nordea, visar att de som pratar ekonomi med varandra bråkar mindre. 

Ellinor och Tomas: ”Vi pratade pengar tidigt”

Ellinor Andersson Stridh och Tomas Stridh har tagit hjälp av både revisor och banken för att få bra koll på den gemensamma ekonomin. Foto: Privat

Efter fem månader flyttade han in i hennes hus. De var ”jättekära” men tog rådgivning och pratade mycket om hur de skulle göra med just huset. Nu äger de det tillsammans och har hittat sin gemensamma ekonomiska väg.

Ellinor Andersson Stridh och Tomas Stridh kommer båda från norra Dalarna och är lika gamla, 37 år. De gick visst i parallellklasser under gymnasiet men minns inte varandra från det.

Efter att Ellinor bott elva år i Falun flyttade hon tillbaka till byn utanför Mora, Vattnäs, 2015 och började jobba i familjeföretaget Mora Bryggeri.

Ett år senare hade hon sin första ölprovning på bryggeriet för en grupp från en advokatfirma. I gänget fanns Tomas som bott i Göteborg och läst juridik, tänkt bli kvar där men som fick jobb på en advokatfirma i Mora och återvände. Det tog inte lång tid för dem att bli ett par.

Ellinor hade sitt hus och Tomas en hyreslägenhet inne i Mora. Redan nu kom ekonomin upp.

– Jag bodde en del hos honom och tyckte det var så enkelt. Vi pratade om att hyra ut mitt hus. Men till slut flyttade Tomas hit, säger Ellinor.

Då hade de varit ihop i fem månader och det blev många diskussioner.

– Huset var så mycket Ellinors. Men jag ville ju känna mig delaktig, säger Tomas.

De har inte haft något ”storbråk” om pengar, men det blev mycket känslor kring huset i början. De fick rådgivning både hos en bank och en revisor. De fick rådet att gifta sig för att det skulle bli enklare.

– Vi gifte oss vintern 2019, men det var inte på grund av huset, skrattar Ellinor.

Nu äger de huset tillsammans

De bestämde sig för att bo kvar. Men för att huset skulle passa den växande familjen bestämde de sig för att bygga till. Då blev det ekonomiskt fördelaktigt att äga hälften var för att kunna utnyttja rot-avdraget till max. Halva huset blev därför en gåva mellan makar. Alla andra tillgångar är giftorättsgods som det heter.

– Alla tillgångar i nöd och lust, eller ja, allt utom mitt delägarskap i firman som vi reglerat via äktenskapsförord och är enskild egendom, säger Ellinor.

Under den här tiden har familjen vuxit med två barn, fyra och ett år, och de har delat på föräldraledigheten. De sparar åt barnen, och när första barnet föddes tecknade de livförsäkringar:

– Det är så vi ska klara oss om någon av oss dör. Det skulle ju bli väldigt tungt ekonomiskt om någon av oss blev ensam med lånen. Men vi har inte pratat om ifall vi skulle gå isär, säger Ellinor.

Alla fasta kostnader som hör till boendet delar de rakt av. Men med andra kostnader så bidrar den som tjänar mest vid tillfället med mer.

– Det blir nästan som en indexering. När den ena av oss har varit föräldraledig täcker den andra upp. När jag hade sämre inkomster under början av pandemin betalade Tomas mer, och vice versa när Tomas just hade pluggat klart. Vi hjälps åt, säger Ellinor, som visar sig vara mycket intresserad av ekonomi.

– Ekonomi är roligt och det finns många sätt att få koll. Det sämsta är att inte göra något alls, säger Ellinor, som är utbildad redovisningsekonom och har gått flera kurser i privatekonomi.

Ett gemensamt konto för räkningar

De har bara ett gemensamt konto, som de använder för att betala alla räkningar. De har talat om att skaffa ett gemensamt kort för livsmedel men det har inte blivit av än, ”men det ska vi”. I övrigt har de separat ekonomi.

Sparar ni något själva?

– Jag har ett eget fondsparande, säger Ellinor och Tomas fyller i med ett leende:

– Ellinor har fått mig att också börja med det. Det har jag aldrig gjort förut, jag är mer impulsiv.

Har ni några ekonomiska framtidsplaner?

– Vi lägger undan pengar till våra husdrömmar. Vi planerar mycket tillsammans. Det tycker vi är väldigt roligt. Och tack vare att vi tvingades fundera lite inför den här artikeln fick vi chansen att tänka efter lite. Det har varit mycket fokus på jobb och familj ett tag, så de ekonomiska framtidsplanerna har kommit i skymundan, säger Ellinor. 

ELIINORS & TOMAS EKONOMITIPS

Ellinors råd:

● Sätt er in i er egen ekonomi! Vart går pengarna? Det finns nästan alltid dolda kostnader att se över, som abonnemang att byta eller säga upp.

● Jag har fått lära mig att alltid sätta av minst 10% av min lön i sparande, det blir även mitt råd. Om ni tycker att det är krångligt och svårt, ta hjälp av banken med att lägga upp ett långsiktigt sparande. Var inte heller rädd för att ta lite risk.

● Hjälps åt med pengar där det behövs, millimeterrättvisa fungerar inte när man har familj, utan man måste stötta varandra och varandras drömmar.

 

Tomas råd:

● Ta tag i saker direkt som rör pengar och ekonomi. Låt inte saker ligga och gro.

LÄS OCKSÅ: Jag skäms för vår dåliga ekonomi”

LÄS OCKSÅ:  ”Jag blev kär i en bedragare”