I jakten på att bli rik – börja med att sålla i dina utgifter. Om du avstår från ett köp idag kan pengarna du sparar på sikt växa sig (åtta (!) gånger större.
I jakten på att bli rik – börja med att sålla i dina utgifter. Om du avstår från ett köp idag kan pengarna du sparar på sikt växa sig (åtta (!) gånger större. Foto: Shutterstock

Så blir du rik – experternas bästa tips

Följ några enkla regler, ta inga lån och låt tiden jobba för dig. Så enkelt är det att bli rik, enligt civilekonomen Peter ­Karaszi. Här bjuder han amelias läsare på sina bästa tips och tankeknep för en bättre ekonomi. ”Pengar ger trygghet och frihet. Det är något jag unnar alla, och det är inte svårt att nå dit.”

Drömmer du om att bli rik? Då är du inte ensam. Den goda nyheten är att det är en dröm som du kan förverkliga, om du ger det lite tid.

– Alla kan inte bli förmögna eller ekonomiskt oberoende. Men om du har en helt vanlig inkomst kan du bygga upp en ekonomi där du slipper oroa dig över räkningarna och kan styra mer över din tid, säger civilekonomen och egenföretagaren Peter Karaszi, som tillsammans med den privatekonomiska experten Ali Kashani skrivit boken Bli rik långsamt

I boken går de igenom de tre delarna i att bygga upp en god ekonomi: 

➜ Sänk utgifterna.

➜ Höj inkomsterna.

➜ Investera pengarna.

Det låter som ett enkelt recept. Ändå är vi många som missat sambandet och ständigt lägger krokben för oss själva genom onödiga småköp, automatiska dragningar av småsummor och ett ändlöst swishande. Det blir helt enkelt inte så mycket över – utan att vi fattar vart pengarna tog vägen.

Vilket är det snabbaste sättet att förbättra sin ekonomi?

– Kvinnor spenderar procentuellt en större del av sin lön än män, viket delvis hänger ihop med att kvinnor tar större ansvar för barn och hem. Men alla småköp gör att pengarna rinner iväg. Det enklaste sättet för en genomsnittlig kvinna att förbättra sin ekonomi är att shoppa mer medvetet, och mindre. 

Hm, lättare sagt än gjort. 

– Ja, men om man håller sig till några enkla regler blir det lättare. Det är som med träning och hälsa. Alla vet hur man går ner i vikt, ändå behöver vi regler som hjälper oss mentalt. Som att gå 10 000 steg om dagen, säger Peter Karaszi. 

– Lär dig 8-regeln. Om du avstår från ett köp kan du få tillbaka summan åtta gånger om på sikt. Så mycket kommer pengarna att växa på 30 år. Så innan du köper en tröja för 200 kronor, pröva tanken att den kostar dig 1 600 istället. Är den värd det? Antagligen inte. 

– Och den sista drinken på krogen innan du går hem – är den värd tusen spänn? Knappast. Vänj dig vid att tänka så, då kommer du nästan automatiskt att förbättra din ekonomi.

– Om du sätter dig in i hur ränta fungerar kommer du också att bli extra motiverad att spara. Ränta på ränta-effekten är som ett magiskt trollspö. Du får ju ränta inte bara på dina sparade pengar, utan även på avkastningen. År efter år. 

Varför har kvinnor ofta mindre pengar än män?

– Kvinnor tjänar mindre, men framför allt så spenderar de mer av sin lön än män, även när de tjänar lika mycket. De konsumerar helt enkelt för mycket. När kvinnor däremot tar steget att inve­stera är de bättre på det än män. Detta eftersom många män tror att de är smartare än börsproffsen och kan tajma aktiemarknaden. Det kan de inte. 

– Kvinnor tar mindre risker, tänker mer långsiktigt och får därför bättre avkastning på sitt sparande. Det gäller bara att våga placera pengarna, helst i aktiefonder. 

– Då behöver du inte bry dig om dem så mycket, utan kan låta tiden göra sitt. Först händer det ingenting. Efter några år kommer du att bli förvånad över hur mycket pengarna vuxit medan du levde på som vanligt.

Ändå är det så frestande att unna sig något, köpa det där lilla extra till helgen …

– Ja, vi lever i en tid av konsumtionshets. Tänk efter: Är det viktigt för dig att imponera på andra? I så fall – varför? 

Några andra tips?

– Försök att tjäna lite extra. Ta ett extrajobb, hyr ut ett rum hemma, rensa vinden på prylar som du kan sälja. Handla begagnat istället för nytt. När du får en löneförhöjning, öka ditt sparande med hälften av extrapengarna. För att bli rik på sikt behöver du spara lite mer och slösa lite mindre. 

LÄS OCKSÅ: 24 bästa tipsen för att spara pengar snabbt 

Har du själv blivit förmögen på den här filosofin?

– Jag växte upp under enkla förhållanden och lärde mig allt om ekonomi av min mamma, som byggde upp familjens ekonomi genom att spara smart. Innan jag fick köpa något som barn måste jag själv spara ihop till hälften, mina föräldrar bidrog med resten. 

– Idag är jag välbeställd. Jag styr över min egen tid, äger min bostad och känner frihet att leva som jag vill. Det är något jag unnar även andra, och det är inte svårt att åstadkomma. 

LÄS OCKSÅ: ”Ska vi spara eller amortera” – amelias expert svarar

Aktuellt just nu