Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Om spelskulden hamnar hos kronofogden och det blir utmätning, så kan i vissa fall era gemensamma tillgångar behöva användas för att betala skulden,” menar ekonomen.
”Om spelskulden hamnar hos kronofogden och det blir utmätning, så kan i vissa fall era gemensamma tillgångar behöva användas för att betala skulden,” menar ekonomen.
”Om spelskulden hamnar hos kronofogden och det blir utmätning, så kan i vissa fall era gemensamma tillgångar behöva användas för att betala skulden,” menar ekonomen.
”Om spelskulden hamnar hos kronofogden och det blir utmätning, så kan i vissa fall era gemensamma tillgångar behöva användas för att betala skulden,” menar ekonomen. Foto: Shutterstock (montage)

”Måste jag betala min mans spelskulder?” Ekonomen svarar

amelias läsare Susanne är gift med en man som lider av spelmissbruk. Ekonomin blir ofta tuff, och de tvingas leva på endast Susannes lön. Vad är egentligen Susannes alternativ när de är gifta? Måste hon stå för sin mans spelskulder? Ekonomen Emma Persson ger svar.

Fråga: Min man var en spelare redan när vi träffades för tio år sedan och älskade att satsa pengar på hästar, hänga på spelhallar och slå vad i olika sammanhang. Först trodde jag att han skulle tröttna med tiden, men det har snarare blivit värre ju längre tiden gått. Han är vad jag skulle kalla ”spelberoende” och klarar helt enkelt inte att ha koll på pengar. Därför måste vi använda min lön till mat, huslån, bil, kläder med mera. Jag kan aldrig köpa något till mig själv och måste kämpa för att få ihop det varje månad, trots att han tjänar bra. När jag tar upp det med honom säger han bara att jag är solidariskt skyldig att betala hans skulder, eftersom vi är gifta. Jag är så trött på detta. Har han verkligen rätt att förstöra vår gemensamma ekonomi på det här sättet? /Susanne

Ekonomen svarar: Din mans spelmissbruk kan påverka din ekonomi

Din man har ett missbruk som från och med års­skiftet kommer att likställas med alkohol­ och drogmissbruk i socialtjänstlagen. Det innebär att kommuner och landsting måste erbjuda stöd och behandling till personer som hamnar i spelmissbruk. Det säger något om hur allvarligt det är. Och hur svårt det kan vara att ta sig ur på egen hand.

Både du och din man måste få hjälp för att ta er ur den situation ni har hamnat i. Det finns flera organisationer som du kan kontakta för att få hjälp med hur du kan gå vidare, så sök på nätet och kontakta någon av dem. De vet med största säkerhet vad du kan göra för att gå vidare. 

När det gäller skulder så är ni bara solidariskt ansva­riga för de skulder där ni båda står som låntagare. För sina egna skulder ansvarar bara din man. Om skulden däremot hamnar hos kronofogden och det till slut blir utmätning, så kan i vissa fall era gemensamma till­gångar användas för att betala skulden. Men ta tag i det här nu – innan ni hamnar där. Styrkekram till dig!

Hjälp vid spelmissbruk

Spelar du för mycket? Eller lever du tillsammans med någon som gör det? Det finns hjälp att få – både för spelaren själv och de anhöriga.

Gå in på Stödlinjen.se – där du kan fylla i ett test och läsa mer om alla aspekter av spelberoende – eller gå in på Spelberoendes riksförbund,  Spelberoende.se, som även har stödgrupper i olika delar av landet. Beroendecentrum.se har också en avdelning för spelmissbruk.
Spelmissbruk jämställs med alkohol- och narkotikamissbruk i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Då kan alltså alla, oavsett var i landet de bor, vända sig till sin kommun för att få rådgivning och behandling.

LÄS OCKSÅ: Alexandra fastnade i ett spelmissbruk - så klarade hon att ta sig ur det