Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en lagstadgad rätt att ärva från sin förälder. Men trots det finns det vissa möjligheter att styra hur arvet fördelas.Det finns en lagstadgad rätt att ärva från sin förälder. Men trots det finns det vissa möjligheter att styra hur arvet fördelas.Det finns en lagstadgad rätt att ärva från sin förälder. Men trots det finns det vissa möjligheter att styra hur arvet fördelas.
Det finns en lagstadgad rätt att ärva från sin förälder. Men trots det finns det vissa möjligheter att styra hur arvet fördelas. Foto: Shutterstock

”Kan jag ge ena dottern hela arvet?”

Går det att ge arvet till bara ett av sina barn? Finns det något sätt att gå runt lagen, så som att ge en gåva strax innan man går bort? Det undrar en läsare och ekonomen Emma Persson ger svar. 

Fråga: Jag fick barn tidigt och min yngsta dotter har tagit hand om mig, både praktiskt och ibland även ekonomiskt, sedan jag blev skadad i en olycka för fem år sedan. Vi är grannar, ses varje dag och har en fantastisk relation. Min andra dotter flyttade däremot till USA direkt efter gymnasiet och kommer hem en gång om året, då hon mest träffar gamla kompisar och knappt hinner hälsa på mig. Jag är ganska krasslig av mig. När jag en dag dör skulle jag vilja ge mitt hus till dottern som hjälpt mig i alla år. Storasystern klarar sig så bra själv. Kan man göra så, eller måste båda barnen ärva en? /Orolig sjukpensionär

LÄS OCKSÅ: ”Min bror tog alla fina möbler från arvet” | Bengt ger råd 

Ekonomen svarar: Prata med båda barnen för att undvika arvstvist

Även om bröstarvingars rätt till arv inte kan skrivas bort helt, då det finns en lagstadgad rätt att ärva (den så kallade laglotten), finns det vissa möjligheter att styra hur arvet fördelas. 

Genom att skriva ett detaljerat testamente kan man många gånger se till att den man vill lämna sin kvarlåtenskap till faktiskt ärver. 

Ett annat alternativ är att ge bort huset redan under din levnad till den dotter du vill ska ha det. Om du skriver ett gåvobrev där du uppger att det inte ska räknas som förskott på arv så behöver inte din andra dotter kompenseras för det när du går bort. Det säkraste är att kontakta en jurist för att se till att det blir rätt. 

Men det finns en sak till som jag vill skicka med i mitt svar. Du skriver ingenting om hur relationen dina barn emellan ser ut. Mitt råd är att du redan nu pratar med dina döttrar om hur du tänker kring arvet. Ett tufft samtal, men kanske underlättar det för kontakten dina barn emellan i framtiden och minskar risken för bitterhet och konflikt. Den dotter som inte får huset kanske känner sig orättvist behandlad och bestrider testamentet i en rättsprocess, även om hon, som du skriver, klarar sig ekonomiskt. En sådan process kan bli långdragen och utgången är oviss. Arvstvister kan förebyggas genom en öppen och ärlig dialog. Lycka till!