Ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Där kan du få kostnadsfri hjälp och stöd av personer med erfarenhet av den här situationen, tipsar ekonomen Emma Persson.
Ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Där kan du få kostnadsfri hjälp och stöd av personer med erfarenhet av den här situationen, tipsar ekonomen Emma Persson. Foto: Shutterstock

”Hjälp, mina gamla sms-lån bara växer!” Ekonomen ger råd

Vad ska man göra om man har tagit sms-lån och fastnat i en ond spiral där räntan är så pass hög att man aldrig hinner betala tillbaka? Ekonomen Emma Persson ger tips och råd.

Fråga: Jag har länge burit på en hemlighet som gnager på mig. Jag tog för sju år sedan flera sms-lån på mindre summor, mellan fem och tio tusen kronor, som jag tänkte att jag snabbt skulle betala tillbaka. Pengarna var till möbler och ett par utlandsresor. Men jag blev strax efteråt arbetslös och kunde knappt betala räntorna på lånen. Tiden gick och jag låg hela tiden lite efter med betalningarna. Nu har jag ett fast jobb, men det känns så hopplöst när en stor del av lönen går åt till att betala räntor för en gammal soffgrupp som jag inte ens äger längre. Jag är idag skyldig ca 350 000 kronor, och trots att jag försöker betala av skulden bara växer den. Borde jag ta ett vanligt banklån med min lägenhet som säkerhet (den är redan högt belånad) för att bli av med dem en gång för alla? Jag skäms otroligt över detta. /Anna-Karin

LÄS OCKSÅ: ”Hur får jag banklån trots vikariat?”

Ekonomen svarar: Du måste få ner räntan på lånet

Jag förstår att det är en jobbig situation du hamnat i. Men vilken styrka hos dig att du nu tar tag i det! Det som brukar hjälpa i de här lägena är att försöka få ner räntan på lånen, så att du får en chans att betala av dem. 

Det kan antingen ske genom att du höjer ditt nuvarande bolån eller genom att du tar ett nytt lån med lägre ränta hos en bank, så att du kan lösa dina dyra sms-lån. Istället för flera lån med hög ränta får du då en enda faktura, lägre ränta och bättre kontroll på dina skulder och pengar. 

Oavsett vilket alternativ du väljer är mitt tips att du betalar av skulden så fort som möjligt. Under en tid kan du då behöva prioritera hårdare i din ekonomi. 

Vill du ha hjälp med att göra en budget eller andra åtgärder för att förbättra din privatekonomi kan du ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Där kan du få kostnadsfri hjälp och stöd av personer med erfarenhet av den här situationen som också har tystnadsplikt. Du behöver inte gå igenom detta ensam. Varmt lycka till. /Emma Persson

LÄS OCKSÅ: 24 bästa tipsen för att spara pengar snabbt 

ANNONS: Behöver du låna pengar? Expressen Låneguiden jämför olika långivare åt dig  (Extern länk)

Aktuellt just nu