Foto: iStock

Experten: Så kommer du igång och sparar i aktier (det är enklare än du tror!)

Hur kommer man igång med aktier? Här ger experten Nina Larsson sina bästa tips.

Anna Olofsson

"Aktieintresset bland kvinnor växer och det finns fler förebilder idag än för bara några år sedan. Nu finns många bloggar och instagramkonton (till exempel Börshajen och Framtidsfeministen) där man kan få tips och hjälp för att komma igång", säger Nina Larsson, förmögenhetsförvaltare på Nordeas private banking-enhet.

Vad krävs för att få fler kvinnor att intressera sig för aktier?

– Det behövs ännu fler kvinnliga förebilder som tjejer och kvinnor kan identifiera sig med, och fler kvinnor som syns i medierna och uttalar sig i ämnet. Det handlar om att väcka intresset för att våga testa ett aktiesparande.

Är kvinnor rädda för att handla med aktier? 

– Det är inte min uppfattning. Däremot tror jag att kvinnor, grovt generaliserat, är mer skeptiska till riskmomentet som är förenat med ett aktieinnehav. Många tror också att man måste investera en större summa pengar för att vara på börsen, men det går utmärkt att handla i liten skala.

– Det handlar också om ekonomisk jämställdhet. För att få det över tid är det viktigt att kvinnor sätter sig in i sitt sparande och tar medvetna beslut utifrån sin personliga riskprofil, och i alla fall reflekterar över om aktiehandel är en sparandeform som de vill testa. Det är som sagt inte riskfritt, men det ger möjligheter till avkastning över tid.

 

Ninas kom igång-tips:

1. Gör hemläxan innan du börjar! Läs på om aktier, om olika noterade bolag och läs olika typer av analyser för att lära dig hur du ska tänka när du väljer bolag.

2. Du kan också ta hjälp av olika aktörer som finns på marknaden, till exempel din bank.

3. Kom ihåg att aktiehandel inte är riskfritt - investera inte mer pengar än du känner dig bekväm med.

4. Bestäm dig för en strategi och håll dig till den.

 

Ordlista för aktie-rookies:

Aktie - ägarandel i ett bolag. När du köper aktier blir du alltså delägare i bolaget. Aktieutdelning - när en del av företagets vinst delas ut till aktieägarna.

Avkastning - den vinst du gör på en placering, inklusive utdelningen (se ovan).

Börs - marknaden där du handlar med värdepapper, valutor och råvaror. I Sverige har vi två olika, den största är Stockholmsbörsen (OMXS).

Börsnoterat bolag - ett aktiebolag som vem som helst kan köpa aktier i.

Courtage - den avgift du betalar när du köper och säljer värdepapper (se nedan).

Daytrading/dagshandel - att köpa och sälja värdepapper endast över dagen, alltså mycket kortsiktiga placeringar.

Direktavkastning - procentmått på hur hög utdelningen (se ovan) är i förhållande till aktiekursen.

FAANG - samlingsnamn för de fem mest populära teknikjättarna i världen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. Alla handlas på amerikanska Nasdaq.

Fond- en samling värdepapper som ägs av alla som sparar i fonden och sköts av en förvaltare. Du köper andelar i fonden och betalar en förvaltningsavgift som ofta dras automatiskt. En indexfond följer ett givet index, till exempel OMX Stockholm 30 (se nedan).

Förväntningar - när det handlar om aktier är förväntningarna allt. Ett bolag som går med förlust, men förväntas gå med vinst någon gång i framtiden, kan kosta mer att köpa in sig i än ett bolag som går med rejäl vinst men inte förväntas kunna höja den, eller inte höja den tillräckligt mycket.

ISK - står för "investeringssparkonto" och är det enklaste, skattemässigt mest gynnsamma kontot för dig som snabbt vill komma igång med aktier och fondsparande. Du öppnar ett ISK (i din vanliga bank eller hos någon av aktiemäklarna, till exempel Avanza eller Nordnet) och kan direkt börja köpa/sälja utan att deklarera vinster och förluster, eftersom kontot skönstaxeras och beloppet du ska betala står förtryckt i din deklaration.

Riktkurs - den kurs som analytikerna tycker att en viss aktie bör kunna uppnå.

OMX Stockholm 30 - ett index där de 30 mest omsatta (handlade) aktierna på Stockholmsbörsen ingår.

Värdepapper - samlingsnamn för aktier, obligationer, optioner med mera.