Birgitta Piper, ekonomijournalist på tidningen M-magasin, ger råd om hur du bäst hanterar dina skulder.
Birgitta Piper, ekonomijournalist på tidningen M-magasin, ger råd om hur du bäst hanterar dina skulder.

Birgitta Piper: Så slipper du fastna i samma skuldfälla som Strandhäll

En liten skuld som glöms bort växer snabbt och blir onödigt dyr. Ett par räkningar som ligger obetalda för länge kan göra ditt liv krångligt. Du riskerar att inte få ta lån, teckna telefonabonnemang eller hyra en lägenhet. Och om du är en offentlig person, som nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll, så kan gamla skulder skada ditt anseende rejält. Här ger ekonomijournalisten Birgitta Piper sina bästa råd för hur du undviker att fastna i skuldfällan – och vad du kan göra om du väl hamnat i Kronofogdens register.
Birgitta Piper

Betala dina räkningar i tid. Det blir - på många plan- dyrt att ”glömma”, förtränga, nonchalera eller slarva.

I min värld tar en vuxen, myndig, frisk kvinna i Sverige ansvar för sin egen privatekonomi. Och sina räkningar. Det är så klart lätt att dela ut pekpinnar åt andra. För vem av oss har inte under årens lopp missat att betala en och annan räkning i tid. Att helt ”glömma” eller att lägga skulden för sina återkommande obetalda räkningar på någon annan är kanske inte en optimal vana. Att betala sina skulder sitter i ryggmärgen. Många av oss har fått oss itutade, både privat och politiskt, att man ska ”göra rätt för sig”. Att följa vardagliga enkla rutiner, som att betala sina räkningar, kan också vara ett sätt att hantera de kriser som vi alla får gå igenom under ett långt liv. Att skjuta på sittande fågel kan tyckas vara för lätt. Som nu nya klimat- och miljöministern, 46-åriga Annika Strandhäll. Som sedan många år tillbaka till och från haft ett antal obetalda skulder noterade hos Kronofogden. Men betalningsslarv ställer till besvär.

Innan en obetald räkning hamnar hos Kronofogden har det gått lång tid från första originalräkningen och till betalningskravet från Kronofogden. Innan dess har den som köpt en vara eller tjänst i normalfallet fått påminnelser och inkassobrev skickade till sig via post - och i eget namn. Detta innebar att det finns tid och många möjligheter att reglera sin skuld.

När du missar att betala dina räkningar riskerar du detta: 

Väsentligt högre slutsumma, än den ursprungliga skulden.

Kreditupplysningsföretagen sätter en betalningsanmärkning på dig och den påverkar dig tre år i rad. 

Svårighet att få teckna olika abonnemang, exempelvis mobil.

Svårighet att få köpa på avbetalning.

Svårighet att få teckna bolån.

Svårighet att få teckna hyresavtal.

Skadad trovärdighet, inte minst om du råkar vara en offentlig person med ansvar inför allmänheten.

Så här växer skulden:

En skuld går oftast igenom flera olika steg från det att förfallodatumet på en faktura har passerats. Med förfallodatum menas sista dag för att betala. Om du inte betalar i tid får du oftast en påminnelse. Många företag tar även ut en påminnelseavgift. Om du inte betalar efter påminnelsen kan du få ett inkassokrav. Företag har rätt att ta ut en kostnad även för inkassokravet. Om du inte betalar inkassokravet kan den du är skyldig pengar kontakta Kronofogden för att ansöka om ett betalningsföreläggande.

Bara för att ett krav går vidare till kronofogden betyder det inte att du får en betalningsanmärkning

Bara för att ett krav går vidare till Kronofogden betyder det inte att du får en betalningsanmärkning. Om du får ett brev från Kronofogden om betalningsföreläggande så bör du agera så snabbt du kan för att reda ut vad det är för krav och vad du kan göra. Annars riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Om du inte betalar en räkning i tid så kan du få betala flera olika kostnader utöver själva beloppet:

Betalningspåminnelse (60 kr)

Dröjsmålsränta

Inkassokrav (180 kr)

Avbetalningsplan (170 kr)

Källor: Hallå Konsument, Konsumenternas.se

 

Så här växer en skuld i takt med att den inte blir betald. Bilden illustrerar en relativt liten originalskuld. Vid större obetalda skulder blir bilden mer förskräckande.

 

LÄS MER:
Jag har ny sambo – vad händer nu med min skuldsanering? 

LÄS MER:
Hjälp, mina sms-lån bara växer!