Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ArtistGNDphotography / E+

5 budord för att hålla din budget i jul

Brukar julen gräva stora hål i ­plånboken? Här är knepen som skapar stor julkänsla för liten peng.

Vi vet alla hur det perfekta julfirandet ser ut. En stor gran fylld med pynt, klappar som ligger i drivor under granen och matbordet är proppfullt av drycker och många olika maträtter. Att vara generös och välkomnande hör liksom till julen och vi vill umgås och göra allt rätt. Men till vilket pris? När januari kommer brukar plånboken gapa smärtsamt tom, men räkningar och hyra ska ändå betalas. Är det inte bättre att tagga ner lite på julen och i stället fira en jul som faktiskt passar dina förutsättningar? Här är fem knep som räddar din privatekonomi i december.

Foto: Shutterstock

1. Prioritera och våga säga nej

Året består av fler högtider än julen, och lönen ska räcka till mycket. Det ska du ha i tankarna när du funderar på hur ditt julfirande ska se ut. Våga vara lite ­självisk! Ett enkelt sätt att få ordning i huvudet är att skriva ner en prioriteringslista med dina önskemål. Sätt fokus på det som du tycker är viktigt. Det kan vara att du vill skaffa en ny adventsljusstake eller att du vill köpa en ny klänning till dig själv att bära på julafton. Här är det betydelsefullt att du är realistisk och bara tar med det som du känner att din ekonomi klarar av. Om det är du som ska stå för årets julfirande måste du våga säga nej till mycket av omgivningens krav. Funkar det inte att ha både gravad och rökt lax på julbordet så får det bli så i år. 

2. Köp klapparna i god tid    

Förväntningarna är ibland skyhöga, men även här handlar det om att prioritera så att det blir bra för dig. Det är okej att inte ge alla kusiner var sin julklapp om din ­plånboks innehåll är ­begränsat. Johanna Kull är ­sparekonom på Avanza bank och understryker vikten av att göra bra prioriteringar.

Foto: Avanza

– Det är alltid klokt att planera och prioritera. Börja dina julklappsinköp i god tid så att du slipper ogenomtänkta och stressade sista minuten-köp. 

Fun­dera igenom vad du prioriterar högst och lägg krutet på det. Skala bort ­sådant som alltid bara funnits med i ditt julfirande under åren men som du egentligen inte värdesätter speciellt högt. Det är svårt, men försök att inte stressas av den romantiserade bilden av hur julen ”ska vara”. Den önskebilden passar bättre i sagorna.

3. Klipp kostnaderna med knytkalas

Vem har sagt att du måste fixa allt på egen hand? Julbordet är perfekt för det gamla hederliga knytkalaset där alla ­inbjudna tar med sig mat. Om du inte vill ha knytkalas, utan vill göra inköpen själv, kan du summera ihop kostnaderna och dela dem lika mellan dig och dina gäster. Men det viktiga här är att du före ­julkalaset kommer överens med dina gäster om vad som ska gälla så att det inte blir missförstånd och sura miner. Sådant är ju alltid förrädiskt för den goda julstämningen.

Foto: knape / E+

4. Håll koll på dina fakturor och undvik kreditkaos

Idag blir det allt vanligare att vi betalar våra julklappar med kreditkort, vilket betyder att fakturan kommer ett par veckor efter ditt köp. Det kan kännas skönt för stunden, men om du missar att betala dina fakturor kommer ­dröjsmålsränta och extra administrationskostnader att läggas till köpesumman. Det är smidigt med kreditkort, men tänk igenom om du har de bästa förutsättningarna för det eller inte. Ibland är det faktiskt bättre att betala för julklapparna med de pengar du redan har i plånboken eller på lönekontot. Då slipper du ”skjuta upp problemen”.

– Ett rätt hanterat kreditkort är ofta ett bra betalningsmedel, då det kan finnas försäkringar kopplade till kortet. Men vi människor har en tendens att överskatta vår framtida betalningsförmåga. Om vi inte lyckats spara ihop till julklapparna i dagsläget, vad är det då som säger att vi kommer att ha lättare att betala för dem om ett par månader? Efter julen kommer det dessutom att dyka upp andra utgifter att ta ­hänsyn till, så tänk igenom ditt beslut, säger Johanna Kull.

5. Gör en hållfast budget

När du vet hur du vill ha din jul är det dags att ta din prioriteringslista och ­utifrån den göra en budget. Javisst, budget kan låta överambitiöst och tidskrävande, men det är ett smart sätt för dig att få koll på utgifterna. Du behöver inte använda ett krångligt datorprogram, utan papper och penna fungerar utmärkt. 

Börja med att sätta ett totalbelopp för hur mycket du kan spendera på årets jul och skriv den summan längst ner på papperet. Dela sedan upp den summan mellan de saker du har på din prioriteringslista. Du bestämmer hur mycket allt får kosta – nytt julpynt 400 kronor, julmat max 3 500 kronor och presentinköpen får inte överstiga 5 000 kronor. Lägg sedan ihop alla utgifterna, och överstiger summan ditt totalbelopp får du helt enkelt dra ner på något. 

När du jobbar så här och tar aktiva beslut kommer du att fira en jul som fungerar med din ekonomi.

– Det är viktigt att hålla sig till den budget som du har satt upp. När man börjar göra små avsteg är det lätt att man fortsätter av bara farten. Det är alltid bättre att vara konservativ från början. Om du inte vill göra din egen budgetmall kan jag rekommendera Konsumentverkets mall som du kan ta hjälp av. 

Mer info: Sök på ”Budgetkalkyl” på Konsumentverket.se.

Plånboksproffset Denice: ”Rensa bland trista måsten och traditioner”

Foto: Privat

Denice Fallsdalen

Ålder: 37.

Familj: Man och två barn, 3 och 

7 år.

Bor: I Nyköping.

Gör: Är tjänst­ledig från bank för att studera till ­sjuksköterska. 

l Denice Fallsdalen lever som hon lär. Både till vardag och fest håller hon hårt i plånboken men njuter ändå av tillvaron, något hon delar med sig av på sin sida Plånbokssmart.se. Julen är inget ­undantag. Här är fem frågor hon ­föreslår att varje julfirare som vill få bättre budgetkoll ska ställa sig.

Måste alla få allt? Fundera kring kostnaderna för julklappar och mat. Våra barn får julklappar av oss, men vi har satsat mer på att vi som familj ska göra något tillsammans. Leksaker får de från far- och morföräldrarna. Vi brukar också önska vad vi vill ha på julbordet. Ofta vill barnen ha korv och köttbullar, medan maken vill ha julskinka och jag önskar mig meze. Då satsar vi på det och struntar i ­resten, som mest blir överflödigt. 

Hur ser julen ut hos er? 

Min familj och släkt bor väldigt ­utspritt, och för att slippa stressa runt på julafton har vi valt att dela upp julen. Julafton firar bara jag, min man och våra barn. Vi firar gärna med släkten men har valt att göra det antingen någon helg före eller efter själva julafton. Då blir det lite lugnare och det blir inte samma krav på mat och klappar. Vi vill att julen ska handla om att ses och umgås. Ofta blir det ­knytkalas eller kanske bara en fika.

Kan du fynda begagnat? 

De flesta julklappar som jag köper kommer från second hand-butiker. Till årets jul har jag köpt ett pås­lakanset i originalförpackning med Disneyprinsessor till min dotter. 

Jag brukar leta efter fina krukor att ­plantera sticklingar i som får bli ­presenter till de vuxna. Allt finns i princip på second hand, men man kan ­behöva lite framförhållning för att hitta det man är ute efter. För barn finns det fina kläder, pussel, spel och böcker i väldigt fint skick. 

Sitter du fast i traditioner? 

Det här är ju väldigt individuellt, men allt som man gör bara för att ”alla ­andra gör det” eller det ”är tradition” ska man fundera ett extra varv kring. Är det viktigt för dig och din familj? Gör det er jul bättre? Om inte, våga strunta i det eller säga nej.

Gillar du att pyssla? 

Jag tillverkar ofta julklapparna själv. Det blir många gånger ätbara presenter som till exempel örtsalt, bröd eller kakor till vuxna. Barnens ­julklappar köper jag hellre på ­second hand.

LÄS OCKSÅ: Så shoppar du smart under Black Friday