Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Denise Rudberg laddar för jul!

Hos Denise Rudberg är jultraditionerna annorlunda: Här är det julgräl, skaldjur och läsning i skymundan som gäller. Läs mer om hur hon laddar för jul!

– Jag är en julskeptiker och väldigt svårflirtad vad gäller denna högtid – men annars är jag jädrigt easy, skrattar Denise Rudberg.

Varav denna julavighet? 

– Jag kommer inte från en storfamilj och vi har ganska komplicerade familjeförhållanden, så jag har aldrig varit med om en stor, vacker och familjär Fanny och Alexander-jul. Jag är lite av ett skadeskjutet djur i detta avseende. Sedan träffade jag min man, som är ensambarn precis som jag, men hans familj älskar julen, så motvilligt har jag ändå gått med på att fira, säger Denise.

– Min författarkollega Katarina Wennstam är precis som min man, de två är helt besatta. Hon brukar säga: ”Nu får du skärpa ihop dig Denise, det är synd om Johan!”. Men jag tycker att om han vill ha det pyntat, så är det hans sak att se till att det blir gjort. Jag hävdar bestämt min status som julgrinch.

Finns det inget du gillar? 

– Jo, att handla julklappar och göra julgodis med barnen. Min specialitet är pepparkakskolor i micron och marsipanbollar med nougat i mitten, doppade i choklad. Vi gör så mycket julgodis att det skulle räcka till 700 personer och får slänga varje år. Det är dyrt och inte lika gott som köpt godis – men det är mysigt och jag hävdar att det är bra för barnens finmotorik.

Hur firar ni själva julen? 

– Vi öppnar med ett hysteriskt gräl ett par dagar före julafton, då Johan är besviken på mig för att jag inte anstränger mig, ”i alla fall för barnens skull”. Jag sitter i soffan, käkar kola och tjurar som en pubertal brud. Samtidigt har jag vid det laget börjat smyggilla julen lite, men jag gillar upplägget att Johan fixar, så jag fortsätter vara trulig.

Var är ni på julafton? 

– Nu firar vi hemma hos oss, vilket är hur skönt som helst, för vi slipper åka iväg med barnen och har möjlighet att sätta vår egen prägel på julen. Johans föräldrar kommer till oss, och bidrar med saker som är viktiga för dem och min man, som Janssons frestelse och skinka.

Vad är viktigt för dig? 

– Min skaldjursplatå! Jag gillar inte klassisk julmat, och tycker att  julen ska handla om att man får göra och äta saker som man tycker om,  så… Vår dotter får pannkakor, för det är det bästa hon vet, och vår son  älskar risgrynsgröt, säger Denise, som har en tradition till som hon  verkligen gillar. 

– Varje julaftonsmorgon ses jag och bästa väninnan för långpromenad. Det  är mysigt och jag får motion och frisk luft, vilket höjer humöret.

Har du något annat knep för att koppla bort julirritationen? 

– Jag smiter undan och läser böcker. DET älskar jag med julen – alla är  lediga, affärer är stängda och vänner upptagna, vilket betyder oceaner  av lästid. Förra julen läste jag en till två böcker om dagen. Nu har  barnen börjat läsa också, så vi sitter där som tre nördar, medan Johan  åker och tvättar bilen (vilket han gillar, för det är ingen kö).

När lärde du dig att älska böcker? 

– Det fanns ett antikvariat i huset jag bodde i som liten. Det var min  frizon – där fick jag sitta och läsa hur mycket jag ville. Antikvariat  är fantastiska källor. Tänk på det – man måste inte alltid köpa nya  böcker.

Vad läser du? Och hur? 

– Allt, högt och lågt. Jag går alltid på rekommendation av bokhandlarna,  på så sätt får jag tag på böcker jag annars troligen inte hade hittat.  Jag läser fort och har inga problem att bläddra i böcker. Är jag  uttråkad läser jag slutet först, för att avgöra om boken alls är värd  att fortsätta med. Man ska inte vara rädd att lägga ifrån sig böcker man  inte gillar. Varför inte? Du fortsätter ju inte lyssna på musik du  tycker är dålig.

Min julönskan: Vi brukar alltid bli sjuka direkt efter jul. Förra året hade barnen lunginflammation och jag kristallsjukan följd av en elak maginfluensa. I år önskar jag slippa sjukdomar! 

Han/hon har varit stygg och förtjänar ingen klapp i år: Siewert Öholm är julklappsfördömd for life enligt mig. Han står för så många saker jag aldrig kan skriva under på. 

Vad tror du blir årets julklapp: Ingen idé att jag gissar, lyckas ändå aldrig träffa rätt. Men minns ni det år då det var ett pokerset? Fan, vad jag blev beklämd. Då gick det utför med mänskligheten…

Denise Rudberg

Ålder: 39. 

Familj: Maken Johan, barnen Calle, 8, och Lovisa, 6.

Bor: Östermalm, Stockholm. 

Gör: Författare. 

Aktuell med: Elegant-crimeboken ”Ett litet snedsprång”.

Läs även om hur Martin Stenmarck firar jul.