Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Därför blir vi sugna på rosévin när solen skiner 

Visste du att den rosa färgens psykologiska inverkan har mycket gemensamt med vad som händer i kroppen när solen skiner? Vi tror oss veta varför vi just nu längtar så mycket efter ett glas rosévin.

Ifärgpsykologin symboliserar rosa hopp. Rosa är en positiv färg som inger en känsla av att allt är okej, rosa har också mycket gemensamt med soliga dagar. Genom att utstråla värme, får färgen oss att känna oss extra kärleksfulla och stimulerar vår sexualitet.

Vissa studier går även så långt som till att tillskriva den rosa färgen en effekt som leder till att vi känner ett större ansvar för artens överlevnad.

Foto: Getty Images/iStockphoto / reartis

Även vårsolen har samma effekt. Vi vaknar ur vår vinterdvala och ljuset gör oss gladare, piggare, mer energiska och det finns en anledning till varför flest barn blir till under de varma sommarmånaderna.

Kanske är det just därför – för att färgen speglar hur vi känner oss – som vi efter en lång och mörk vinter ser kärleksfullt på rosévinets nyanser som glittrar i solen.

Kontrasten mellan rosa vin, turkos himmel och blått hav

När Chris Hardy var i Sverige för lanseringen av det nya rosévinet Les Ormeteaux Cabernet d’Anjou (den 1 juni i ordinarie sortimentet) fick Amelia en pratstund med honom i vårsolen på restaurang Ångbåtsbryggan på Strandvägen i Stockholm.

– Jag tror att anledningen till att vi lockas av rosévin på sommaren är färgkontrasten mellan rosa vin, turkos himmel och blått hav, säger han och lyfter glaset mot himlen.

Färgen blå symboliserar fred och förtroende enligt färgpsykologin och turkos kommunikation och ett öppet sinne, så visst kan han ha rätt i att dessa egenskaper tillsammans med den rosa färgens hopp, lugn och kärlek är en lyckad kombination. Kanske har vi just nu – mer än någonsin – ett behov av öppensinnlighet, trygghet och fred.

Är rosa världens mest motsägelsefulla färg, eller är den i perfekt balans?

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Men, rosa – som en blandning av röd och vit – är en inte helt okomplicerad färg. Till en del självsäker och energisk och till en annan insiktsfull, öppen och ren. Liksom färgen röd kan rosa öka din energi och puls, höja ditt blodtryck och orsaka hjärtklappning. Å andra sidan kan rosa också göra dig lugn, avkopplad och ge dig känslan av tillfredsställelse. Kanske är rosa världens mest motsägelsefulla färg, kanske är den i komplett balans.

Det vi kan konstatera är dock att ett glas rosévin när solen skiner är så mycket mer än bara ett glas rosévin i solen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!