Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Sugen på en psykologisk bladvändare, en klassiker eller en stark verklighetsskildring? Här är boktipsen att skriva upp.Sugen på en psykologisk bladvändare, en klassiker eller en stark verklighetsskildring? Här är boktipsen att skriva upp.Sugen på en psykologisk bladvändare, en klassiker eller en stark verklighetsskildring? Här är boktipsen att skriva upp.
Sugen på en psykologisk bladvändare, en klassiker eller en stark verklighetsskildring? Här är boktipsen att skriva upp. Foto: shutterstock

Boktips: 7 bästa böckerna någonsin – redaktionens favoriter

Letar du efter en ny riktigt bra bok att läsa? Då har du kommit rätt. Här hittar du nämligen amelia-redaktionens absoluta favoritböcker. Läs eller lyssna i dag!

Ladivine av Marie Ndiaye

Åh, att säga en enda bok är helt omöjligt! Men Ladivine av Marie Ndiaye är en helt fantastisk berättelse om rasismens konsekvenser, klass, svek och att man aldrig kan fly från sitt förflutna (typ). Man blir helt överväldigad av att läsa den här, stramt men ändå så känslosamt skrivna, romanen. En stor läsupplevelse. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

/Karin Nordin, skönhets- och hälsoredaktör

Livbåten av Charlotte Rogan

Jag vill tipsa om Livbåten av Charlotte Rogan, en psykologisk bladvändare om efterspelet när en oceanångare förliser 1914, och endast 39 av passagerarna överlever. I livbåten ryms dock bara ungefär hälften, och det är här dramat utspelar sig. Vem bestämmer vilka som ska stanna i båten? Boken växlar mellan rättssalen där överlevaren Grace står anklagad för mord, och mardrömsdygnen i livbåten. Vad var det egentligen som hände? Den sortens bok man börjar läsa om direkt. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

/Åsa Brolin, reportagechef

Kepler-böckerna 

Jag älskar deckare. Jag älskar spänning. Och jag älskar när varje sida av en bok är så nervkittlande att jag bara måste läsa en sida till, och en sida till. Och det är Kepler i ett nötskal. Jag skulle föreslå att börja från början med Joona Linna-serien med boken Hypnotisören och läsa böckerna i rätt ordning. Alla karaktärer har en speciell karaktärsutveckling som man vill följa från start. Jag är så avundsjuk på den som inte läst dessa böcker än, jag önskar att jag var där - så att jag skulle få njuta av denna verklighetsflykt och slukas totalt igen. Nu får jag istället längta efter den 8:e boken i serien Spegelmannen som kommer i slutet av oktober i år… ja, jag räknar ner dagarna. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

/Linda Nestor, webbredaktör

Klubben av Matilda Gustavsson

Hur gick det egentligen till när Svenska Akademien krackelerade inifrån? Följ med bakom kulisserna, och ta del av hur reportaget om de 18 kvinnorna växte fram, och som i spåren av #metoo skulle leda till en kris i Akademien och ett inställt Nobelpris. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

/Hanna Nyström, innehållschef

Expeditionen: Min kärlekshistoria och Les Misérables

Jag måste säga två böcker. Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma sträckläste jag. Författaren utbildade sig till läkare för att i princip kunna skriva detta verk och bakom denna verklighetsförankrade roman ligger minuter, timmar och år av research. Det är lika mycket historielektion som kärlekshistoria och imponerande hantverk om Andréexpeditionen, vars mål var att nå Nordpolen 1897. Bea Uusma sätter nytt ljus på denna tragiska historia med ett författargrepp och en väl underbyggd kunskap som är imponerande. 

Les Misérables av Victor Hugo är en klassiker som jag alltid återkommer till mellan åren. Det har gjorts pinsamma filmer och musikaler på detta mästerverk, men originalet är alltid bäst. En historia om klass, att få en andra chans i livet och att ingenting är svart eller vitt. Parallella livsberättelser som rör både män och kvinnor, och som tvingar en att tänka till. Fantastisk bok!

/Elin Börjesson, redaktionssekreterare

 

En bur av guld av Camilla Läckberg

Vill du försvinna iväg från verkligheten snabbt och enkelt tycker jag att du ska läsa Camilla Läckbergs En bur av guld. Boken är en lättläst bladvändare som du kommer in i direkt. Du fattar snabbt tycke för karaktären Faye som hittar sin man i sängen med sin yngre kvinnliga kollega. Sen tar storyn fart och Faye börjar planera för sin hämnd. Boken har massa igenkänning och en feministisk underton som jag gillar. Snart kommer uppföljaren Vingar av silver så passa på att läsa eller lyssna på första boken innan!

/Maria Sognefors, chefredaktör och ansvarig utgivare

Bergens stjärnor av Jojo Moyes 

Denna verklighetsskildring handlar om kvinnlig stark vänskap, äkta kärlek och passion. ”Starka kvinnor som banat väg för oss andra”. Mycket därför jag gillar den så mycket! Brittiska Alice Wright gifter sig med amerikanaren Bennet Van Cleve och tror att världen ska öppna sig när hon flyttar med honom över Atlanten till Kentucky under 1930-talet. Men med ett olyckligt äktenskap och en starkt religiös svärfar som tycker att kvinnans plats är i köket anmäler sig Alice sig som frivillig ridande bibliotekarie som en del av Eleanor Roosevelts nya utbildningssatsning. Hon och fyra kvinnor till tvingas tampas med beväpnade hembrännare, snöiga bergsluttningar och översvämningar. Detta är inte det värsta utan de män som är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Läs mer och köp här.   

/Lina Johansson, moderedaktör

LÄS OCKSÅ: 89 saker du bör veta om litteratur för att verka smart 

FLER KULTURTIPS

Sommarens bästa böcker – 13 bra tips inför semestern 2019

7 bästa tv-serierna någonsin – här är redaktionens favoriter 

17 böcker vi minns från vår barndom (och som vi fortfarande älskar)