En suröl i solen, tack!
En suröl i solen, tack! Foto: Istock

Bäst i test: Suröl 2020 – här är våra favoriter

I amelias lilla ölskola tar vi en titt på det allt mer populära ­surölet. Tropiskt fruktiga toner eller spännande kombinationer som guava och chili? Vi har ­testat gamla favoriter och spännande ­nyheter som smakar extra bra i sommarsolen. Skål!

Pangpang Peach preacher 6 % (80010) Sverige, 59 kr/33 cl 

Betyg: 5

Pang, vilken persikosmocka! Ölets vackra färg påminner om apelsinjuice, men det landar lätt i munnen med syrlig smak av persika, citrus och en hint av vanilj. Fräscht, lättdrucket och läskande. En bärs vi gärna knäcker när strupen är torr. Väldigt god till manchego-ost och kex.

 

Pangpang Watermelon ­pusher 4,1 % (3461115) Sverige, 39 kr/33 cl

Betyg: 5

Den aprikosa färgen och fina skumkronan gör detta öl mest rättvisa på glas. Otroligt välbalanserad kombination av fräsch syra och sötfruktighet, där tonerna av vattenmelon är tydliga men en lite kryddigare hint av koriander och mineralitet får ta plats i eftersmaken. Smakar sötsalta glädje­tårar. Drick efter en dag på stranden, gärna till salta snacks. 

 

Poppels Sour fruit ale strawberry daiquiri 4,5 % (31088) 26:90/33 cl

Betyg: 4+

Sommar på flaska! Här har vi ett öl med bärig, något syrlig smak med inslag av jordgubbar, hallon och en touch av smörkola. Att det dessutom har en hallonröd, vacker färg gör upplevelsen bara snäppet härligare. Häll upp i ditt finaste ölglas, pynta med en jordgubbe på kanten – och njut!

 

Dugges Tropic thunder 4,5 % (31032) Sverige, 32 kr/33 cl

Betyg: 4+

Ett friskt öl med smak av persika, mango och passionsfrukt. Perfekt att dricka som det är i den heta ­sommarsolen eller till ny­grillat med en härlig sallad. Läskande och läckert med en balanserad syrlighet. 

 

Pangpang Mango ­habanero preacher 6 % (33765), 59 kr/33 cl 

Betyg: 4

Vill du krydda tillvaron lite? Denna goding är både läskande och het med smak av mango och habanero. Ett experimentellt öl som kammar hem full pott med sin läckra mangosmak och snärtiga krydda i eftersmaken.

 

Dugges Mango mango mango 4,5 % (31828) Sverige, 32 kr/33 cl

Betyg: 4

Fruktigt, syrligt och med en tydlig smak av mango. Liten beska med toner av grapefrukt och syrlighet från citron som balanserar upp mangosmaken till finstämd balans. Läskande och tropiskt!

 

Cigar city Brewing margarita gose 4,2 % (1302) USA, 24:90 kr/33 cl

Betyg: 3

Om du druckit Festisen Kaktus/lime, så doftar detta lika barnsligt fruktigt. Smakar som en sommardrink med limebetonad läsk. Var försiktig, det här kan man lätt hälla i sig i ett svep en varm sommardag!

 

Åre bryggcompagni Bière de rosé 4,5 % (34207) Sverige, 34:90/33 cl

Betyg: 3 

I glaset ser det ut som en ­blodröd solnedgång. Doften ­påminner om saltkola och ­hallonsoda, smaken minner snarare om björnbär, vildhallon som växt på norrländsk myr och lite saltstänk. Varför inte avnjuta till en ostbricka, gärna med lite fetare ostar? Yummy!

 

S:t Eriks Rabarber sur 4,7 % (1211), 22:90 kr/33 cl

Betyg: 3

En Berliner weisse som lyckas med konststycket att balansera sötma och syra. Har en fruktig doft av solmogen rabarber och låg beska som samspelar fint med syran av citrus. Drick till lätta vegetariska sommarrätter eller till grillat, ljust kött.

 

Stigbergets Organized chaos 5 % (34595) Sverige, 39:90 kr/33 cl

Betyg: 3

Spännande nykomling för dig som vill dyka direkt in på de lite mer komplexa och knasiga surölerna. Smaksättare är guava och chili, och det hela är bryggt tillsammans med indiska bryggeriet Great state aleworks. Och visst förs tankarna till kryddiga, myllriga indiska gator. Kul, kaosigt men kanske lite för knasigt för många med sin kryddrökiga eftersmak.

 

Brekeriet Pink passion 4,7 % (34365) Sverige, 34:90 kr/33 cl 

Betyg: 3

Fruktfest med smak av passionsfrukt, hibiskusblomma och en touch av citron. Lättdrucket med balanserad syrlighet och blommigt avslut. 

 

OBS! Ölerna finns på utvalda Systembolag och i beställningssortimentet.

”Suröl är perfekt till grillat”

Hallå där, Rebecca Norman, bryggare på Dugges bryggeri, som enligt Systembolagets försäljningssiffror brygger det populäraste surölet i Sverige: Tropic thunder. 

Rebecca brygger bärs i Göteborg.

Vad är egentligen suröl? 

– Det finns två olika sorters suröl, skulle man kunna säga. Den typ av ­suröl som vi gör, Berliner weisse, surar vi med laktobaciller. Sedan finns det sur­öl som spontanjäses med vildjäst också. Syrligt öl, eller suröl, har oftast mycket fruktiga toner och smakkombinationer som inte finns i andra ölsorter. Suröl kan vara en bra inkörsport till öl om man inte gillar de beskare ­sorterna.

Vad passar bäst att äta till syrligt öl? 

– Oftast ska man försöka matcha maten vad gäller smak – eller tänka helt tvärtom. Ett syrligt öl kan vara gott till en chokladig efterrätt, likväl som till mild vaniljglass. Det är ett bra dessertöl, skulle jag säga. Eller varför inte till grillad mat nu i sommar? I det ­sammanhanget passar suröl perfekt.

Har ni sett en ökning av intresset för just suröl de senaste åren?

– Ja, absolut. Vi lanserade vår storsäljare Tropic thunder 2015, och efter det har ölintresset bara gått uppåt.

Vad lanserar ni för nyheter i år? 

– Dugges 15 sour, som innehåller 15 olika frukter, som släpps den 1 juni och spännande Hybrid 01. Denna är lite speciell, det är en lactobacillus-­suris som vi blandat med 40 procent verdejovin. I blandningen har vi sedan lagt i hjortron och havtorn och efter det låtit hela härligheten mogna på ekfat.

Vilket är ditt favoritöl? 

– Tropic thunder. Det passar att dricka vid många tillfällen, är ­uppfriskande och allsidigt. 

TIPS! Är du nyfiken på bärs? Håll utkik ­efter så kallade tap takeovers på din ­närmaste ölbar, då du kan få chansen att testa många nya stilar och sorter från ett och samma bryggeri.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om naturvin (+ redaktionens favoritflaskor) 

Aktuellt just nu