När artisten Mariette kom ut som gay inför sina föräldrar reagerade de med besvikelse.
När artisten Mariette kom ut som gay inför sina föräldrar reagerade de med besvikelse.

Artisten Mariette: ”Jag behöver inte vara rädd längre”

Hon har sökt trygghet och tillit i kärlek, vägen har ­tidvis varit snårig och krokig – men nu har hon landat.
Artisten Mariette berättar för ToppHälsa om relationen till flickvännen, tillvaron som ­bonusmamma och om intresset för löpning och andlighet.

Linda Newnham

Artisten Mariette Hansson trodde att hon hade fått ett sms från en stalker. Det började nämligen med orden: ”Hej! Det här är ett personligt utsänt sms i hopp om att få chansen att lära känna en till synes härlig och inspirerande person. Är du intresserad av att lära känna en överenergisk ­optimist? Svara på detta meddelande med valfritt innehåll.”

Det var ingen stalker, utan Isabelle Grönqvist. De hade gemensamma vänner som ville pussla ihop dem, som tyckte att de skulle passa bra ihop och därför borde ses. Och vännerna visade sig ha rätt. 

– Ingen av oss orkade hålla på med det vanliga artighetspratet. Till slut åkte jag ner till Skåne för att hälsa på Isabelle, och sedan blev jag mer eller mindre kvar. Jag reste bort, men hittade hem, säger Mariette. 

Om man tror på kärlek vid första ögonkastet så är det här en annorlunda variant. Paret utbytte blickar redan för sex år sedan, på Mariettes väns bröllop. De fick ingen chans att säga hej den gången, för Isabelle fotograferade bröllopet och festen, men båda minns energin. 

Mariette Hansson

Ålder: 37. 

Familj: Fästmön Isabelle Grönqvist, bonusdottern Disa, 3, och boxern Bosse

Bor: I Stockholm och Höganäs. 

Gör: Är artist och låtskrivare. 

Instagram: @marietteofficial

Aktuell med: Låten The one that got away och ­sommarturné. 

Bakgrund: Deltog i Idol 2009 och Melodifestivalen 2015, 2017, 2018 och 2020. 

Mariette har försörjt sig på musiken i hela sitt liv. Foto: Theresia Köhlin

Hade svårt att se bakom glädjetårarna

Båda hade en annan relation vid den tidpunkten, så tiden var inte heller rätt. Men det är den nu. 

I höstas friade Isabelle till Mariette, som sa ja. Den dagen vaknade Mariette i ett tomt hus, men hittade ett papper med instruktioner om att hon skulle bli upphämtad med bil klockan 16. Hon blev körd till exakt samma herrgård där de utbytt blickar första gången. 

Mariettes 3 kärlekstips

1. Pratar ni samma kärleksspråk? Det är inte alltid man talar samma kärleksspråk, så fundera på vad som är betydelsefullt för dig. Den ena kanske vill överösa sin partner med fina presenter, medan partnern snarare skulle uppskatta att du gav hen tid eller fysisk närvaro. Prata om detta, och försök ge partnern det hen behöver. 

2. Frihet är ett honnörsord. Ge varandra tilliten och friheten att utvecklas som personer. 

3. Påminn om kärleken. Varje dag får jag en lapp av Isabelle, där hon skriver varför hon är kär i mig just idag – som till exempel ”För att du låter mig vara mig själv.” Det kan vara stort och smått, skojigt och vackert.

– Livrädd men förväntansfull öppnade jag dörren till ladan, och där satt Bell med tända ljus, champagne och en lapp som det stod Får jag bli din fru? på. Hon sa också att vi skulle stanna över natten och äta middag. Jag var lite besviken, för vi hade planerat att träffa vänner på ett barnkalas, men vad gör man i det läget, haha. Och när vi klev in på restaurangen så stod familj och vänner där. En total överraskning. De hade planerat allt i hemlighet. Jag hade svårt att se alla bakom mina glädjetårar. 

Ja, alla var där för att fira deras kärlek. Och det i sig var ingen självklarhet, utan snarare ett bevis för att vi alla kan växa med livet. 

Där stod jag och tröstade mina föräldrar – jag var klokare än de

Vi får backa några år för att kunna följa den storyn: Mariette visste redan på högstadiet att hon var gay. Hon säger att hon tyckte det var spännande, hon hade en hemlis som gjorde henne lite speciell. 

– Det jobbiga kom senare, i gymnasiet, när folk började tissla och tassla. Då kände jag mig vilsen och hade flera förhållanden med både killar (öppet) och tjejer (i hemlighet). Ett tag tänkte jag att jag var bisexuell, men den ena sidan tog över. 

Föräldrarna reagerade med besvikelse

Mariette växte upp i en trygg kärnfamilj i byn Harplinge, strax utanför Halmstad, där normal inte bara var ett ledord, utan den dominerande livsstilen. Så när hon i 18-årsåldern kom ut inför sina föräldrar blev reaktionen inte alls ”Vad modigt av dig att berätta”. 

– De hade ingen kunskap och kände ingen som var öppet gay, så de reagerade med ”Vad har vi gjort för fel?”, ”Vad ska våra vänner tycka?” och ”Men vi vill ju ha barnbarn”. Så där stod jag och tröstade mina föräldrar, och kände mig för första gången klokare än de, som om jag visste mer om livet. 

Hon pratade inte med sin pappa på drygt ett år efter det. Istället växte föräldrarnas acceptans ­genom att de fick se andras reaktioner, där vänner i byn snarast tog det med en axel­ryckning. Och den verkliga vändpunkten kom när Mariette skulle släppa bomben för sin mormor. 

– Det enda mormor sa var att ”jaha, vadå, jag älskar ju dig för den du är”. Mamma hörde mormors ord, vilket jag tror fick henne att syna sina egna åsikter. Idag kan familjen prata om det här, vi har fin kommunikation. 

– Men vid en middag för något år sedan sa jag att ni har faktiskt aldrig sagt förlåt till mig för hur ni betedde er. Då blev det gråtfest. Men det förlåtet var viktigt för mig. 

Blev känd i Idol

Vi ses på hotell Clarion vid Skanstull i Stockholm. 

Hotellet där mycket började för artisten Mariette. Här bodde hon i två månader 2009 när hon var med i Idol. 

– På den tiden var det stor hysteri kring programmet, så det stod klungor av fans utanför dörren och väntade på oss som medverkade. Men jag gillade uppmärksamheten, jag var 26 år vid det laget, så jag njöt av sammanhanget och allt jag fick lära mig. 

Ja, det var så den breda allmänheten lärde känna artisten Mariette, men musiken kom in i hennes liv långt tidigare, via pappans gitarr som hon började spela på. Visst var Mariette även en sporttjej som spelade fotboll, men drömmen var inte att bli fotbollsproffs, utan rockstjärna – med ­Nirvana, Ebba Grön och Jumper som ledstjärnor.  

– Jag skulle kanske inte säga att jag är spirituell, men jag tror att det finns något. Foto: Theresia Köhlin

– Mitt moment var när jag gick i femman och skulle uppträda i aulan. Jag spelade Nirvanas låt Rape me, högljutt med trummor och gitarr. Jag kan bara gissa vad fröknarna tyckte när en liten tjej stod där och skrek ”rape me”, skrattar hon. 

Men sexorna tjoade och klappade, och Mariette kände ner i minsta cell att det här var hennes grej. Hon sökte till musikgymnasiet i Halmstad och bildade coverband med tre andra tjejer. Det blev inte bara populärt i stan, utan tog dem runt om i landet och till Alperna där de säsongade, åkte snowboard dagtid och spelade på kvällarna.  

– Jag har faktiskt alltid levt på musiken. Inspirerad av Laleh och Robin startade jag eget skivbolag. 

Mariette kom fyra i programmet, och tragglade vidare med musiken. Men det skulle ta sex år innan hon dök upp i rutan igen och då i Melodifestivalen, som hon medverkat i totalt fyra gånger – 2015, 2017, 2018 och 2020. 

Inför din medverkan i Mello har det flera gånger pratats om ”Mariettes ­superkropp”. 

– Ja, framförallt inför Mello 2017 låg jag i hårdträning för att förbättra konditionen, kroppshållningen och andningskapaciteten. Jag tränade med PT minst fem dagar i veckan. Det är den typ av träning som ger mig allra mest, när en PT pushar och peppar. Jag har svårt att ge det där lilla extra själv. Jag är en periodare vad gäller träning, vilket är konstigt eftersom jag vet hur bra jag mår av regelbunden träning. 

Hur har du tränat nu under corona, när vi helst inte ska gå till gym? 

– Jag sätter upp datorn, hänger på ett onlinepass ibland, eller så gör jag tabata, för att få mig en snabb genomkörare. Och i somras var jag ambassadör för Midnattsloppet. De sa att professor Micael Dahlén skulle vara ambassadör för milen och frågade om jag ville springa springa fem kilometer. Men vad sjutton! Då ville jag såklart också springa milen, vilket jag bara hade gjort en gång tidigare. Men jag fick ett träningsprogram, och på sex veckor lyckades jag. Så nu har jag gjort det två gånger i livet. 

Bli en lycklig löpare! Mariette tipsar

➔ Gör det lätt! Du behöver inte nya kläder och en avancerad pulsmätare för att börja springa. Kom igen bara! 

➔ Sätt upp ett mål. Motivationen ökar med ett mål. Det kan vara att du vill springa 5 km, eller kunna jogga i 30 minuter utan paus. 

➔ Mjukstarta. Det vanligaste felet när man ska börja löpträna är att man går ut alldeles för hårt, får träningsvärk i en vecka och sedan tänker att ”jag gillar inte löpning”. Börja försiktigt och känn in kroppen så att du inte skadar knän och leder. 

➔ Ha en plan. Det finns bra träningsprogram att hitta på nätet. 

➔ Tillämpa tålamod. Jag började med att varva joggning i 20 sekunder med att gå i 40 sekunder. Det ska inte kännas för jobbigt, du ska nästan kunna samtala under tiden. Efter några veckor sprang jag i tio minuter och vilade i en, gånger tre. 

Den mentala hälsan fick sig en vändpunkt när hon för två år sedan följde med Malin Berghagen och Tess Merkel på en yogaresa till Costa Rica. Mariette tror sig ha varit nära den berömda väggen då. Hon kände sig slutkörd efter att ha jobbat hårt med några konserter, så hon ringde Malin och frågade om råd. Deras vägar hade korsats då Mariette spelat med Malins exman Tommy Nilsson.

– Malin bjöd med mig till Costa Rica, och sa att jag fick stanna så länge jag ville. Det blev en fantastisk upp­levelse, där vi yogade och dansade. Jag och Malin delade rum och pratade i timmar. Hon är så klok, har gått igenom mycket i livet men verkar ha hittat nyckeln till hur man kan behålla det varma och orädda genom livets alla ups and downs. 

Är du själv en sökare? 

– Inte såtillvida att jag söker meningen med livet, jag hittade mitt mission redan som ung. Men det har varit ett sökande efter mig själv, vilsenhet kring vem jag är. 

Jag är en förhållande­-människa, som har lätt för att bli kär

Malin är andlig, har du också en andlig sida som ni möttes i?

– Nyfikenheten kring andligheten väcktes på den resan. Jag skulle kanske inte ­ställa mig längst fram i ledet och säga att jag är spirituell, men jag tror att det finns något, en energi, som är större än vi själva. Sedan dess har jag också ett större behov av att blicka inåt och stämma av med mig själv hur jag mår och vad jag kan bidra med, hur jag kan stärka mig själv och andra, säger Mariette. 

Förutom att ha sökt sig själv så har Mariette sökt trygghet och tillit i kärleken, där hennes relationsresa till den plats där hon är idag har varit ganska lång och krokig.  

– Jag har haft många relationer, har sällan varit singel. Jag är en förhållande-människa, som har lätt för att bli kär. Problemet för mig har snarare legat i andra änden, där jag har haft svårt att bryta upp i tid. Ibland hade det varit bättre om vi hade gått skilda vägar tidigare, innan man hinner göra varandra illa. 

Men kärlek gör ont. För att älska måste man våga förlora och våga bli sårad, och vara villig att ge sig hän. 

– Ja, det senare har jag inte alltid vågat. Jag har nog haft ganska svårt att öppna mig helt. På något sätt har jag alltid hållit tillbaka mig själv, det är först nu jag känner att jag inte behöver vara rädd för något. 

Just nu skulle jag kunna tänka mig ett helt fotbollslag

Vad är nyckeln? 

– Jag tror att det handlar om att prata om allt, så att det inte byggs upp någon underliggande irritation. 

Paret blev tillsammans strax innan pandemin slog till, och har alltså tillbringat mycket tid tillsammans, vilket kan vara en påfrestning, men: 

– Vi har fått en intensivkurs i hur den andra fungerar, haha. Och vi kompletterar varandra bra. Isabelle är extremt överenergisk medan jag är lugn. 

Mariette har också blivit bonusmamma till lilla Disa, tre år, och skrev nyligen på Instagram att hon lärt sig mycket av den lilla tjejen: ”En av de viktigaste sakerna är att vad du än måste göra – gör det med samma självförtroende som en treåring i Batman cape, så ska du se att allt löser sig.” 

– Det är underbart hur Disa har släppt in mig. Tidigare har jag varit lektant i relation till barn; man kommer dit, leker järnet och går hem. Men i längden fungerar inte det när man bor tillsammans med ett barn. Till slut behöver man vara vuxen, sätta gränser och ha rutiner. Det var inte självklart för mig, men jag har mått bra av det, och av att lägga fokus på någon annan. 

Drömmer du om egna barn? 

– Absolut. Tidigare har jag inte känt någon längtan efter barn, och jag trodde inte på den där biologiska klockan, men nu känner jag den fysiskt. Vi får se vad vi hinner med, men just nu skulle jag kunna tänka mig ett helt fotbollslag, säger Mariette och ler. 

Flickvännen ­Isabelle om ­Mariette: ”Jag har tre barn i huset”

En kärlek som inte har varit självklar.

– Mariette är en lugn och ­harmonisk person, som sätter alla andra före sig själv. Hon ser verkligen människor, vilket är fantastiskt. Men det är både roligt och utmanande att ha en så kreativ själ i huset. Jag har aldrig tidigare mött en vuxen människa som kan vara i nuet, i en låttext, som hon kan och helt tappa grepp om tid och rum. För att slippa irritation har vi därför bestämt att jag ska påminna henne. Ska vi iväg så säger jag att nu är det två timmar kvar, nu är det en timme kvar, nu är det en halvtimme, och om tio minuter åker jag. Så ibland skämtar jag om att jag har tre barn i huset; dottern Disa, hunden Bosse och Mariette.

LÄS OCKSÅ: Sökandet efter sanningen om Britney Spears