Foto: Ifokus AB

Årets blossaglögg Old Dehli 2017 – så smakar den

Årets Blossa-glögg kommer i en underbar saffransgul flaska med smak av mango, spiskummin och chili. Hiss eller diss? Vi har testat.

2003 släppte Blossa för första gången en årgångsglögg med smak, och allt sedan dess har den stora höjdpunkten inför julen varit när Blossa avslöjar årets smak, detta året inget undantag.

Foto: Ifokus AB

Så smakar årets glögg

Är du inte så jätteförtjust i traditionell glögg så kanske du kommer gilla den här. Enligt Blossas beskrivning är årets glögg inspirerad av kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, den har en tropisk fruktton av solmogen indisk mango, kryddighet av spiskummin och en liten avslutande hetta från chilifrukt.

Lite oväntade smaker kring jul kan man tycka. Men låt oss inte vara bakåtsträvare.

Vi har blivit rekommenderade att dricka glöggen rumstempererad. Färgen är ljust gul, och sticker man näsan djupt ner i glaset så doftar det härligt av glögg och julaftonsmys.

Rumstempererad

Mangosmaken känner man definitivt, dock svårare att urskilja kryddningen, möjligtvis att man känner en viss hetta av chilin i eftersmaken. Den känns frisk och fräsch, inte så mäktigt söt som glögg kan vara, och kommer gifta sig perfekt med saffransbiscottis eller pepparkakor med grönmögelost.

Värmd

Tyvärr så dör alla smaker mer eller mindre när glöggen serveras varm, och känns mer som lite väl utspädd varm saft än glögg. Mangosmaken finns där någonstans, men väldigt dämpad och av eftersmak finns inget kvar.

Slutsats

Servera glöggen rumstempererad. Smaken är en intressant mix av mango och ändå tydlig smak av traditionell glögg. Den här glöggen är perfekt till julens glöggmingel, främst till salta tilltugg. Mangosmaken känns fräsch och upplyftande. Flaskan är väldigt dekorativ med sin djupt saffransgula färg och dekorativa mönster.

Alla Blossas glöggsmaker sedan 2003

2003 Pomerans, 2004 Vinteräpple, 2005 Hjortron & Armagnac, 2006 Lingon & Enbär, 2007 Havtorn & Kanel, 2008 Blåbär, 2009 Clementin, 2010 Saffran, 2011 Arabica, 2012 Yuzu & Ingefära, 2013 Dalecarlia, 2014 Lavendel, 2015 Earl grey, 2016 Kråkbär, 2017 Mango, spiskummin & chili.