5 olika julklappslekar som förhöjer vilken julafton som helst!

Har du svårt att komma på något passande till gamla svärmor? Är svågern omöjligt otacksam? Förvandla julklappsångesten till en lek och låt slumpen fördela gåvorna.

1. Tärningen

Alla deltagare har köpt en julklapp (kom överens om en summa) och slagit in den. Lägg paketen mitt på bordet. Låt tärningen gå runt, får du en etta eller en sexa tar du ett paket. När alla paket är slut öppnar ni dem. Spelar man med barn eller inte vill riskera julefriden kan man stanna här. Annars: Ställ en klocka på cirka en halvtimme. Tärningen går återigen runt och nu får du ta ett paket från en annan deltagare när du slår en sexa. När klockan ringer får man behålla de julklappar man har kvar.

Variant: Slår man en etta ger man bort ett paket. Sexan betyder fortfarande att man tar ett paket.

2. Gissa

Alla har köpt varsin klapp för en bestämd summa. Låt klappen gå runt - kläm, känn och gissa. Du får ställa en fråga, till exempel: "Är det ätbart?" Den som gissar rätt får klappen.

LÄS OCKSÅ: 11 noga utvalda julklappar under 150 kronor (perfekt till julklappslekar)

3. Grytvantarna

Alla har tagit med sig ett eller flera paket (kom överens om vad de får kosta), som slås in i flera lager papper och tejp för att vara så svåra som möjligt att öppna. Lägg paketen på ett bord. Den deltagare som börjar sätter på sig grytvantar. På given startsignal ska personen som står bredvid börja slå tärningen och den med vantar börja öppna ett paket. När en sexa är slagen flyttas vantarna till den som slog sexan och nu ska den personen försöka öppna paketet. Tärningen går också vidare. När man lyckats öppna ett paket får man behålla det. Fortsätt tills alla paket är öppnade.

LÄS OCKSÅ: 10 julklappar under 100 kronor

4. Lapparna

Bestäm innan ni ses hur många paket var och en ska köpa och vad de ska kosta. Skriv sedan lappar med siffror beroende på hur många ni är. Är ni fem personer skriver ni fem lappar med siffrorna 1-5. Vik dem och lägg i en skål. Placera paketen på ett bord och låt alla dra varsin lapp. Den som får nummer 1 väljer ett paket och öppnar det. Personen med nummer två får sedan välja om den vill ta ett nytt paket från bordet eller det som nummer 1 redan öppnat. Om nummer 2 tar det öppnade paketet får nummer 1 ta ett nytt och öppna det. Nummer 3 får i sin tur ta ett nytt paket eller välja bland de öppnade. Det bästa numret att få i lottdragningen är alltså den högsta siffran.

5. Lotter

Kom överens om antal klappar och summa. Köp en lottring och kör en klassisk dragning. Den som får vinst får välja från paketbordet.

LÄS OCKSÅ: Julens godaste kaka – mjuk saffranskaka med vit chokladkräm och tranbär

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!