Foto: iStock

18 saker du kan relatera till om du kommer från Blekinge

Vacker skärgård, småländsk dialekt, fästingar, rasistiska gliringar och ord utan r. Om du bor i Blekinge eller är född i länet kommer du definitivt att känna igen dig i denna lista. 

1. "Är du från Småland?" blir frågan i nio fall av tio när du öppnar munnen.

2. Så fort Gyllende Tider, Diggiloo eller Antikrundan dyker upp i Blekinge är du på plats. Du kan ju aldrig veta när "något händer" i länet nästa gång. Det gäller att passa på!

3. Folk vallfärdar till Sweden Rock, men över hälften vet inte att de är i Blekinge, än mindre i vackra Listerlandet.

4. ...och på tal om Sweden Rock: "VA, ligger Norje i Sverige!?" (och nej det uttalas inte som norska Norge, när ska folk lära sig?)

Hur många i publiken på Sweden Rock vet att de befinner sig i Blekinge?

5. Du blir stolt när du läser i lokaltidningen att någon från Blekinge gått vidare i tv-program som "Sveriges mästerkock" eller "Robinson". Och lika besviken när du sedan hör Ann Lundberg säga "Välkommen till Småland" i antikrundan (Ja, det har hänt).

6. Du har någon gång i ditt liv sagt att någonting "är nytigt" (vilket betyder "pinsamt", för dig icke-bleking)

7. Vi har en hatkärlek till vår dialekt.

R existerar inte och g blir ofta j. Arg uttals ofta "aaj", Fubbigt (som för övrigt är ett ord bara vi i Blekinge förstår) uttalas "fubbit". Mormor och morfar och tårta kortar vi ner till "måmå", "måfa" och "tåta". Korv blir "kååv". Ja det kan fortsätta i oändlighet...

8. Tosia bonnadan, Östersjöfestivalen, Skärgårdsfesten och Hasslöfestivalen är sommarens, om inte årets, höjdpunkter! Äntligen vaknar stan till liv!

När festivaler och marknader kommer till Blekinge vaknar städerna till liv! Här bild från Tosia Bonnadan i Ronneby.

9. Fästingar är en del av livet utomhus och du har redan plockat bort flertalet under denna sommar. Du fnyser med andra ord åt fästing-skräcken som råder i huvudstaden.

10. Du kan lukta dig till var du befinner dig, oljefabriken i Karlshamn och pappersbruket i Mörrum går knappast att missa, milt sagt.

11. När det börjar dåna på himlen och ett krigsplan från F17 snabbt svischar förbi reagerar du knappt längre, du är van.

Högljudda flygplan från försvarsmakten är en vanlig syn på himlen i Blekinge.

12. Du blir chockad när du pratar med folk som bor i inlandet och som måste åka milvis för att komma till havet, när du själv knappt reflekterar över att du praktiskt taget känner havsbrisen i hela länet.

13. Vi har både en, två och femhundraelva fördomar mot Stockholmare.

14. Ja, vi gråter när vi lipar. Vi räcker INTE ut tungan..

15. Vi får ofta försvara oss med att "alla i Blekinge faktiskt inte är rasister", trots att Sverigedemokraternas partiledare är en av få personer som Blekinge faktiskt är förknippad med.

16. Vi skryter gärna om vår häpnadsväckande skärgård med massor av fina öar, topplacering i solligan år efter år och "Sveriges vackraste park" (ja vi vet att Brunnsparken vann 2005, men vem bryr sig om årtal?).

Ändå väljer turister ofta skånes österlen och smålands älgtäta skogar att semestra i. Nej, vi är inte bittra...

Koloniområdet på Dragsö visar vi stolt upp för turister.

17. Vem säger dammsög, flottig, flagna och krullig när de rätta orden självklart är dammsugade, flåtig, flåssa och kryllig?

18. Vi älskar pizzerior och frisörsalonger! Uppenbarligen.

Foto: iStock