I Victoria Skoglunds trädgård i natursköna Vidja, med både växtlighet och vatten runt knuten, är det lätt att trivas – särskilt på våren.
I Victoria Skoglunds trädgård i natursköna Vidja, med både växtlighet och vatten runt knuten, är det lätt att trivas – särskilt på våren. Foto: Peter Knutson

Trädgårdsproffset Victoria Skoglund: ”I min trädgård kan jag hämta andan"

Hon är perfektionist ut i de gröna fingerspetsarna – men släpper kraven i sin egen trädgård. amelia hälsade på hemma hos trädgårdsgurun Victoria Skoglund för att prata blomlökar, business – och att handlöst våga kasta sig in i kärleken.

I mars, när snön droppar från taken och naturen sakta börjar vakna till liv, är det knappast ett glas rosé och lugna stunder i vårsolen som är prio ett för trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. Nu börjar nämligen den mest hektiska perioden på hennes handelsträdgård Zetas, som ligger strax utanför Stockholm. 

– I april och maj är det köer av folk som alla vill planera sina rabatter och trädgårdar, säger Victoria.

Under den här perioden tillbringar Victoria varje dag på jobbet. Men hon tycker också att den här tiden på året ger hopp, med knoppande träd och buskar, doften av pånyttfödelse och alla små insekter och djur som vaknar till liv. Lökarna som sattes ner i jorden i höstas blommar äntligen. 

Något större trädgårdsintresse har dock inte hennes sambo Johan, Victorias stora kärlek och livskamrat sedan åtta år tillbaka. 

– Han kan nog inte svara ens på vad växterna heter här ute. Men ibland är han så illa tvungen att hjälpa mig i trädgården, han får bära och gräva medan jag bestämmer och pekar, haha.

Paret delar däremot samma driv och vilja att skapa. Och att de var rätt för varandra, det stod klart ganska snabbt efter första dejten. Det hann nämligen inte mer än säga klick innan Victoria och Johan budade på det hus som de nu bor i tillsammans. Ett renoveringsprojekt som paret har förvandlat till sin drömvilla. Och varför vänta om det känns rätt, menar Victoria.

Victoria och Johan har varit ett par i åtta år och är fortfarande hopplöst kära i varandra. Foto: Privat

– Vi hade precis träffats när vi klev in i en budgivning tillsammans. Min mamma var alldeles förskräckt, haha. Men jag tänkte: ”Äh, funkar det inte så får vi väl sälja huset.” 

Och att våga följa hjärtat visade sig vara ett framgångsrecept.

– Vi är jättekära i varandra, säger Victoria.

Hur gör ni för att hålla förhållande vid liv och inte trilla in i irritation och vardagstristess? 

– Vi är båda kommunikativa och har högt i tak. Visst bråkar vi, men vi ältar sällan konflikterna, utan vi löser dem direkt. Jag tror att vi båda är duktiga på att uppmärksamma och bekräfta varandra, säger Victoria och fortsätter: 

– Vår vardag är ofta en fest. Det räcker med att duka med fina glas till makaronipuddingen så blir jag lycklig. Vardagstristess är min lycka.

Victoria tvekar inte heller inför att våga tänka nytt när det gäller arbetet som chef.

– Jag är inte rädd för förändringar. Det skulle inte fungera. Man måste utveckla och förvandla verksamheten allteftersom tiden går.

Jag hade en dröm om att bli barnmorska när jag började jobba extra på handelsträdgården

Trots att Victoria i princip är född med spade och räfsa i händerna, då hennes föräldrar var trädgårdsmästare och grundade den anrika handels­trädgården Zetas, har intresset för trädgård inte alltid funnits där.

– Mamma och pappa jobbade dygnet runt och var alltid stressade, så jag kände inte alls någon lockelse till att bli trädgårdsmästare, säger Victoria som istället valde att ut­bilda sig till under­­sköterska.

– Jag hade en dröm om att bli barnmorska, men jobbade också extra på mina föräldrars handels­trädgård. Och så småningom blev jag ändå fast där, för varje gång jag steg innanför dörrarna till Zetas fick jag en känsla av att komma hem. 

Under flera år växlade Victoria mellan att jobba inom äldreomsorgen och hjälpa sina föräldrar. Till slut tog intresset för trädgård över, och år 2000 var det ett naturligt steg att ta över det livsverk som föräldrarna byggt upp.

– Pappa var en businessman, han var väldigt mån om försäljningen och tänkte inte lika mycket på själva upplevelsen. Jag, som är väldigt intresserad av matlagning och bakning, var därför noga med att bygga till ett kafé bara två år efter att jag tagit över. Jag vill att de som besöker min handelsträdgård ska bli inspirerade – för trädgård är så mycket mer än planteringar och växter. Det är en livsstil, och det är kul att kunna utnyttja det som trädgården ger i mat och bakverk.

Även om Victoria, särskilt i dessa tider, tillbringar många timmar med att leda det dagliga arbetet på handelsträdgården så ser hon sin egen, privata trädgård som en sorts oas där hon kan hämta andan. 

På vintrarna åks det skridskor på den ­islagda sjön, medan det fiskas kräftor om sensomrarna. Foto: Peter Knutson

– Jag har lärt mig att sätta gränser för vad jag orkar med. På Zetas kryllar det dagligen av kunder, men till mitt privata hem bjuder jag inte vem som helst. 

Hennes egen trädgård är också en tillflyktsort när det blivit för mycket av tv, mediesammanhang och kindpussande på röda mattor. Visst tycker Victoria att galor och festliga tillställningar är kul, men …

– Om jag ska vara ärlig väljer jag hellre stövlar än glammiga klackar, säger hon och skrattar.

Bland spräckliga kungsängsliljor och väldoftande gyllenlack på hennes gård i natursköna Vinsta söder om Stockholm finns inga krav. När hon sätter händerna i myllan och blickar ut över sjön som breder ut sig nedanför huset så är det som om hon får nytt syre. På vintrarna, när vattnet blivit till is, åks här skridskor och på somrarna ­fiskas det kräftor, som sedan avnjuts på den ­generöst tilltagna terrassen med utsikt över både spegelblankt vatten och växtlighet. 

– När jag är ledig ser jag till att vara ledig på ­riktigt. I min egen trädgård får jag vara ifred, det är ingen som ställer en massa frågor. Här finner jag balans. På Zetas leder jag ett arbete, och där har jag högre krav på hur saker och ting ska vara och se ut än vad jag har i min privata trädgård.

Från början var jag livrädd för att vara med på tv

Utöver tiden med sitt dagliga arbete syns hon även i rutan som TV4:s återkommande trädgårdsexpert. Och intresset för trädgård upplever Victoria bara växer, inte minst de senaste åren, då allt fler svenskar börjat intressera sig för att odla småskaligt och ätbart, och att göra en insats för naturen. 

– Jag tror att man har ett större behov av att vara utomhus idag, det finns också ett ökat matintresse på så sätt att fler vill vara säkra på att de äter giftfritt, och därmed vill odla själva. Fler och fler odlar på balkongen, allt­ifrån potatis till mangold och röd­betor. Och alltfler blir medvetna om att vi måste tänka hållbart och långsiktigt, bland annat genom att värna om våra bin och spara på vattnet. Vilket är jättebra. Om vi tittar på bina så står de för mycket av det vi stoppar i oss, säger Victoria som själv utvecklat ett stort intresse för biodling de senaste åren. Att tänka ­cirkulärt är en del av att vara trädgårdsmästare, och en trädgård är inte levande utan sina insekter som pollinerar och arbetar i den. 

– Utan bina blir det inga blommor, bär eller frukt, säger Victoria. 

Ett av hennes mål i vår är att lära sig mer om biodling.

– Jag ska ha bin. Det här vet ju inte sambon om, men jag har redan bokat en kille som ska komma hit och bygga kupor i vår, och då tar han med sig hela bisamhällen. Jag ska även gå en biodlarkurs.

– Det kan också vara så att det står ett hönshus här i vår, men detta är hemligt än så länge. Johan får läsa om mina planer i tidningen, haha. 

Med närmare 154 000 följare på sitt instagramkonto kan man lugnt säga att Victoria har blivit en populär profil. Med sin pedagogik, kunnighet och – inte att underskatta – utstrålning har hon fått ett enormt genomslag hos svenska folket. Men med fötterna stadigt på jorden och händerna i myllan är egentligen tv-världen så långt bort från den Victoria som helst pysslar i trädgården bland prunkande projekt.

Victoria har lärt sig att ­trivas framför tv-kameran, men det krävde mycket ­övning. Foto: Privat

Samtidigt är hon tacksam över att hennes hårda arbete och kreativitet har öppnat nya, oanade dörrar – och fått henne att utmana sina rädslor.

– Från början var jag livrädd för att vara med på tv. Jag älskar att dela med mig och inspirera, men jag tycker inte om att exponera mig på det sättet. 

I början var jag helt urlakad efter sändningen. Men nu går det bra, jag har lärt mig att hantera scenskräcken. 

I vår vill Victoria plantera växter som lockar till sig pollinerande insekter, som bin. ”Basilika Yemenite blommar hela sommaren och blir en violett doftande buske i kruka. Jätteverbenan är ljuvlig om man önskar höjd och blommar ända in i november. Stenkyndel är en perenn som doftar mint, med isblå blommor. ” Foto: Peter Knutson

LÄS OCKSÅ! Stor guide: Trädgårdskalender för hela säsongen (mars-aug) 

Av Elin Börjesson
Foto: Peter Knutson, privat/instagram
Styling: Isabelle Håwi  
Hår & Makeup: Susanna Fält

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!