Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Linda Skugge: ”Jag älskar när män förklarar saker för mig”

Det sexigaste som finns är ett klart intellekt. Då betyder pengar och status ingenting.

Linda Skugge längtar efter en man som berättar saker för henne. Det får gärna handla om fåglar.

Linda Skugge

Detta är en krönika. Åsikter och ställningstaganden är skribentens.

Jag älskar när män förklarar saker för mig. Det är skrytet jag ej står ut med. Det där jävla skrävlandet. Statusmarkeringarna. Den senaste tiden har männens så kallade statusmarkörer inte vetat några gränser.

”Barnens mormor är feministikon.”

”Jag har legat med flickvänner till Kite och Per Hagman.”

”På min farmors sida heter alla von Knorring.”

”Jag kan göra trettiofem pullups.” 

”Jag springer milen på 50.” 

Vad ska jag kontra med? Jag ÄR ”Linda Skugge”? Ni kan ALDRIG mäta er min brain ELLER kropp! Jag vet allt! Jag kan allt! Själv!

På handfatet låg en tandborste. I fåtöljen en sunkig tvätthög.

Pengar eller någon dyr ”apparat” får bara motsatt effekt på mig. Jag glömmer aldrig lägenheten jag såg på Hemnet. En liten billig etta som jag drömmer om att försvinna i för gott. Norrut. Mitt bland alla överstajlade, helt onaturliga kalla och stela hem stack den ut för att personen som i all hast bara fotat allt och lagt ut. Här! På handfatet låg en tandborste. I fåtöljen en sunkig tvätthög. I köket stod två (tunga!) viktplattor lutade mot ett skåp.

Vad är detta för underbar människa, tänkte jag och funtade ett tag på allvar på att höra av mig till mäklaren. Inte för att kolla på barren. Nej, utan på mannen som lagt ut denna annons. Humorn! Noll status. Yes!

Eller den sinnessjukt skillade mannen som efter en het akt förklarade grammatik för mig.

”Jag föredrar ’du är längre än mig’, eftersom jag föredrar att se ’mig’ som objektet man jämför med. ’Du är lägre än jag (är)’ tycker jag är onödigt. Varför ha två subjekt? Och varför förutsätta en satsförkortning när den är både onödig och smått ologisk.”

Berätta mer! Detta är ren poesi för mig. En Tesla eller en dyr klocka slår liksom aldrig en spännande hjärna. Och en bra brain kostar inget. Jag väljer brain framför alla pengar i världen.

”Nära fåglar” av Mats Ottoson och Åsa Ottoson.

En av mina absoluta favoritsysselsättningar är att ligga ensam hemma i min nedsläckta asfula totalt statusbefriade lägenhet i Sollentuna centrum och lyssna på Naturmorgon när Mats Ottosson förklarar saker för mig om mossa eller skalbaggar. Jag älskar Mats Ottosson. Har alltid gjort. Synd att han är gift. Annars skulle jag fria.

Hej Mats, vill du gifta dig med mig? Linda Ottosson. Hur snyggt? Och jag vet att just du skulle kunna förstå och trösta mig bäst av alla när jag fullständigt bröt ihop när nötväckan Pumpan inte kom tillbaka – efter nio års vänskap – i Björn von Rosens bok ”Samtal med nötväcka.”

Trösta mig med fåglar, så där som jag vet att du gör.

Jag älskar dina böcker, Mats. Särskilt ”Nära fåglar” där du så vackert skriver om de ädelstensgnistrande blåmesarna och de heraldiskt ståtliga kungsörnarna. ”Varje schattering på varje litet vattrat kroppsdun.” Du kan få undersöka alla mina vattrade kroppsdun i din tubkikare. Jag är säker på att du kommer gilla vad du ser. Låt oss likt myrspovarna flyga nonstop över Stilla havet.

Citera den brittiska poeten tillika Sylvia Plaths make Ted Hughes för mig! Hans magiska dikt om tornseglarnas återkomst. Trösta mig med fåglar, så där som jag vet att du gör, för att du skriver att ”Allt var inte så mörkt som det verkade. Världen fungerar fortfarande, trots allt.”

Möt min blick likt den pyttelilla kungsfågeln och för att parafrasera dina egna ord, att man då vet att man står inför någon som har potential att göra det storslagna, till exempel att överleva. Överlev likt kungsfågeln tillsammans med mig. Lova att inte försvinna som Pumpan, utan ta tillvara tillfället och ödmjukheten.

Som Björn von Rosen skriver om sin fågelvän: ”Något helt utanför och ovanför vardagen, som ett stycke upplevd lyrik.”

”Det fanns en tid när fåglarna sjöng enbart för oss”, skriver du, Mats.

Sjung enbart för mig, vill jag utropa. Jag lyssnar. 

Var så där oåtkomlig och gränslöst intresseväckande som flyttfåglarna. 

Män som förklarar saker för mig är som ett stycke upplevd lyrik.

 LÄS MER: Linda Skugge: ”Min kropp är ett enda stort fuck you” 

LÄS MER: ”Med en rik Täby-pappa följer krav”