Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag vill inte le på befallning. Det är en rest från tonåren när jag hade tandställning”, säger Camilla.
”Jag vill inte le på befallning. Det är en rest från tonåren när jag hade tandställning”, säger Camilla.
”Jag vill inte le på befallning. Det är en rest från tonåren när jag hade tandställning”, säger Camilla.
”Jag vill inte le på befallning. Det är en rest från tonåren när jag hade tandställning”, säger Camilla. Foto: PETER KNUTSON

Läckberg: ”Folk ber mig att swisha pengar”

Hon vägrar att le på befallning, och hennes inlägg väcker starka känslor i sociala medier. Men Camilla Läckberg har råd att göra precis som hon vill. Den förmögna författaren ångrar ingenting. Självförtroendet har kommit med åldern. ”Jag har kämpat mig till att ta plats”, säger hon.

Åsa Brolin

Det stormar kring Camilla Läckberg. Håret flyger åt alla håll när makeupartisten riktar en hårfön mot henne samtidigt som fotografen gör sig redo. Camilla står blickstilla i blåsten, ser inte ens ut att blinka. Men det mest slående är att hon inte ler, vilket de flesta kvinnor gör automatiskt när de står framför en kamera.

Du ler inte på bild, hur kommer det sig?

– Det är en rest från när jag hade tandställning som tonåring. Och så vill jag inte le och skratta på befallning. Annars är jag gladlynt, men inte framför kameran, säger Camilla.

– Jag gillar att visa pondus, för det är något jag har erövrat med åren. Stora örhängen, stora ringar … Jag har kämpat mig till att våga ta plats. Länge var jag den där blyga tjejen som inte ville synas. Självförtroendet har kommit på senare år. Jag växer i min egen hud mer och mer, det är skönt att bli äldre.

CAMILLA LÄCKBERG

Ålder: 47.

Familj: Maken Simon Sköld, 34, barnen Wille, 19, och

Meja, 17 (med Micke Eriksson), Charlie, 12 (med Martin Melin) och Polly, 5.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm och villa i Tyresö.

Gör: Är författare, entreprenör och riskkapitalist.

Aktuell med: Box, första delen i en deckartrilogi hon skriver tillsammans med Henrik Fexeus. Filmen och ljudboken Glaciär tillsammans med Alexander Karim (Storytel).

Reality-tv-serien Svenska powerkvinnor (TV3). Tvserien Lyckoviken, säsong 3–4 (TV3/Viaplay).

Ingen åldersnoja?

– Inte ett dugg. Jag har redan börjat planera min femtioårsfest. Det ska bli ett jädrans party! Jag är skitbra på att fixa överraskningar, jag har svart bälte i presenter. Om min man nämner något i november noterar jag det och minns det till hans födelsedag i juni. Och jag älskar att själv bli firad, säger Camilla och ler brett.

Men bara tills det är dags för nästa bild. ”Sveriges Agatha Christie”, god för cirka 200 miljoner kronor (ja, läs det igen!), behöver ingens godkännande. Hon är ekonomiskt oberoende sedan länge och jobbar vidare för att hon älskar hantverket – att skriva, skapa och berätta historier.

Stresstålig men fransig i kanterna just nu

Camilla var blyg som ung men har lärt sig att våga ta plats. ”Jag gillar att visa pondus, för det är något jag har erövrat med åren”, säger hon. Foto: PETER KNUTSON

Camillas bakgrund är välbekant för de flesta, men i korthet: Hon växte upp i Fjällbacka på västkusten, läste på Handelshögskolan och jobbade som ekonom, gick en skrivkurs, skrev manuset till sin första deckare Isprinsessan, blev gravid med första barnet (sonen Wille, i dag 19) och fick ett förlagskontrakt några dagar före förlossningen.

Sedan dess har Camilla skrivit tio böcker i Fjällbackaserien, nio barnböcker om karaktären Super-Charlie (förlagan är sonen Charlie, 12), två kokböcker och på sistone även tv-seriemanus (Lyckoviken), en långfilm och ljudbok (Glaciär) och första delen i en deckartrilogi tillsammans med den mentala illusionisten Henrik Fexeus (Box).

– Vi jobbar på nästa film i det ena produktionsbolaget och utvecklar tv i det andra, säger Camilla, som är delägare i båda.

Hur påverkas du av att alltid ha tuffa deadlines?

– Jag är stresstålig, annars hade jag kraschat för länge sen. Men jag är lite fransig i kanterna just nu. Jag är stolt över allt jag har producerat det senaste året. Men det hade ett pris att jobba så intensivt under så lång tid. Man orkar inte hur mycket som helst, hur roligt det än är. Min största utmaning just nu är att freda min tid bättre. Det blir lätt att jag tackar ja till allt fast jag egentligen inte hinner. Och sedan blir det ett pressat tidsschema.

Dina framgångar är så stora. Vad är din största besvikelse?

– Vänner som sviker. Det är det värsta för mig.

Förra sommaren köpte Camilla och maken Simon Sköld en villa i Tyresö som de renoverat sedan dess – Villa Lumos. Huset har tio rum och kök på totalt närmare 400 kvadrat och kostade 25 miljoner (en halv miljon mer än familjens etagevåning på 237 kvadrat i Stockholms innerstad).

Ska ni bo i Villa Lumos?

– Ja, på lite sikt. Först tänkte vi oss ett sommarställe, men vi kommer från mindre ställen båda två och trivs när det är lite lantligt. Vi kommer nog att dela vår tid mellan lägenheten i stan och huset.

Roas över att hon lyckas skapa så starka reaktioner

I höst får vi se Camilla i realityserien Svenska powerkvinnor på TV3. Foto: PETER KNUTSON

I höst är Camilla med i realityserien Svenska powerkvinnor (TV3), som följer henne, Laila Bagge, Keyyo med f lera.

– Jag släppte in tv-teamet hemma och hela familjen är med, alla fyra barnen (förutom Wille och Charlie även Meja, 17, och Polly, 5, reds anm.). Alla tackade ja och deras pappor var också med på det, annars hade det inte blivit något. Men det är främst fokus på karriären. Folk kanske undrar vad jag gör hela dagarna? Det får man veta här.

– Första morgonen ville jag gå upp och fixa mig innan de kom, åtminstone köpa ny pyjamas, men sedan bestämde jag att det skulle vara på riktigt. Så jag har mina sjaviga träningskläder med kaffefläckar … Det är väldigt reality. Annars är det ju ingen poäng. Jag har en pyjamas med katter som jag går till Coop och handlar mat i. Och på Pollys förskola har de aldrig sett mig i något annat än pyjamas.

Camilla, som är något av ett pr-proffs efter alla år i hetluften, gör två instagraminlägg om dagen.

– Jag passar på i taxin. Jag tycker att det är roligt och berättar rätt mycket om både familj och jobb. Men det tar tid med sociala medier, folk mejlar massor. Jag hinner inte svara och då blir folk lite sura.

Vad vill de som skriver till dig?

– Att jag ska swisha pengar, skriva deras livs historia, berätta hur man skriver en bok, ge råd om hur man blir utgiven, läsa deras manus, berätta hur man får bebisar att sova, investera i deras bolag ...

Du väcker heta känslor med dina inlägg.

– Ja, folk blir väldigt upprörda ibland. Jag är mest road av fenomenet, hur jag än vänder mig är det något fel. Min teori är att folk kan relatera till mig. Jag var en vanlig småbarnsmorsa som slog igenom – det gör mig till ett språkrör för andra, vanliga morsor. Folk känner igen sig i mig och därför blir de irriterade när jag säger något de inte håller med om. Det är mest kvinnor som gnäller, men det är också kvinnor som försvarar mig. Den stora massan är otroligt stöttande, min inkorg är full av pepp varje dag.

Vad blir dina följare mest upprörda över?

– Det är när jag skriver att jag inte gillar bebisperioden, att hela första året med ett litet barn är påfrestande. Och nu när jag tänker på det, fy fasiken, det är ett under att jag skaffade fyra ungar – har jag kort minne eller är jag bara jävligt korkad? Jag är en ensamvarg, jag behöver min egen tid. En bebis är så beroende av en, jag gillar inte den känslan.

Uppmaningen: Välj en man som är bra att skilja sig från

Camilla har två skilsmässor bakom sig och är god vän med sina ex-makar och deras nya partners. ”Jag är väldigt stolt över att ha fått ihop det här”, säger hon. Foto: PETER KNUTSON

Camilla har två skilsmässor bakom sig. Hon har barn med båda sina exmakar och lyckas vara god vän med både dem och deras nya partners.

– Jag är väldigt stolt över att ha fått ihop det här. Det normala har blivit att man ska vara osams med sitt ex, avsky hans nya, det ska vara kris och problem … Men om man har valt att skaffa barn och sedan skiljer sig har man ett ansvar för att göra det så bra som möjligt för barnet, inte att jävlas med sitt ex, säger hon bestämt.

Har du något råd till nyskilda med barn?

– Väx upp, sluta tjura och skärp er! Sätt barnen främst. Och till alla kvinnor vill jag säga: Välj inte bara en bra man att gifta dig med, välj en som är bra att skilja sig från också.

Vad har du lärt dig av dina förhållanden?

– Dela på ansvaret och ha jävligt kul ihop! Obalans i arbetsfördelningen funkar inte. Simon är väldigt jämlik och det tackar jag hans föräldrar för. Vi delar rakt av på allt, det är en icke-fråga för oss. Vi är bra på att driva Familjen AB. ”Hur ser din vecka ut? Jaha, du har en massa möten, då tar jag lite fler hämtningar.”

En mogen inställning.

– I förhållandet är det Simon som är mogen, inte jag. Han är Sveriges yngsta farbror, det var han redan när vi träffades. Då var han 27. Han dricker inte, drömmer om villa och Volvo, gillar inte att gå ut, klär sig i tredelade kostymer och dricker kaffe på fat. Ibland stannar jag på en fest medan han åker hem. Jag har fomo (”fear of missing out”, reds anm.), jag vill inte missa något.

Om man har valt att skaffa barn och sedan skiljer sig har man ett ansvar för att göra det så bra som möjligt

Det gäller även maten – Camilla älskar livets goda och har varit öppen med att hon har svårt att acceptera kroppen som den är. Våren 2020 sa hon att hon var ”trött på att vara slav under detta hjärnspöke” och att hon trots flera års terapi hade svårt att släppa tankarna på sin vikt.

Hur ser du på det här i dag?

– Jag är en klassisk tröst- och stressätare, jag har jobbat stenhårt det senaste året och säkert ätit upp mig 15 kilo. Jag hanterar stress genom att äta, det har jag alltid gjort. Jag jobbar, äter, jobbar, äter … Det blir mycket kolhydrater och socker. Och extrakilona känns inte bra, de gör mig tröttare och jag får ont i ryggen.

Tränar du med Simon?

– Det händer. I början gjorde han misstaget att säga till för tufft och ge mig order, men då började jag bara gråta. Det fick helt fel effekt, för jag vill bara få pepp och beröm. ”Du är så stark, vad duktig du är, wow, vad bra det går” – det är bara sådant som funkar på mig. Jag fick utbilda honom lite i hur jag fungerar.

– Han tipsade mig om att träna hundra dagar i sträck. Det räcker med fem minuter, bara man gör något så att man får in rutinen. Ibland blir det kanske bara en kort promenad. Då är jag nöjd med det.

Hur tränar du annars?

– Jag kollar på matprogram medan jag springer på löpbandet.

Gillar du att laga mat?

– O ja. Jag kan stå i timmar och laga mat hemma, vår planlösning ser ut så att jag kan stå i köket och samtidigt umgås med familjen i vardagsrummet. Pandemin fick mig att återupptäcka matlagningsglädjen.

Pengarna gör att folk kan reagera märkligt

Camilla Läckberg tycker att det är absurt att folk tycker att hon kan betala mer eftersom hon har mycket pengar. Foto: PETER KNUTSON

Camilla gör ibland lite oväntade saker, som att vara med och grunda den privata läkarmottagningen Hedda care. Företaget hamnade i blåsväder när de förra året sålde antikroppstester till privatpersoner och kritiserades av socialminister Lena Hallengren. ”Jag är stolt ägare i Hedda care men som ägare är man inte alltid informerad om de operativa beslut som tas”, kommenterade Camilla.

Människor runt en lätt blir förblindade av pengar

När Ulf Lundell hånfullt kallade Simon för hennes toyboy hämnades hon genom att skänka 20 000 kronor till Kivik art center, som ansvarar för ett betongtorn med utsikt över hans bostad på Österlen – ett torn han försökt få bort i ett decennium. ”Pengarna är öronmärkta för det fortsatta underhållet av tornet”, skrev Camilla i en kommentar.

Du är förmögen. Vad har du lärt dig av det?

– Att människor runt en lätt blir förblindade av pengar och kan reagera märkligt. Folk tycker ofta att jag ska betala mer för varor och tjänster bara för att jag har råd. Fakturor från hantverkare, till exempel. Eller saker i affärer. Det är ju absurt.

Hur påverkar pengarna dina kompisrelationer?

– Mina vänner förväntar sig inte att jag ska betala. Jag har turen att ha fantastiska vänner runt mig som jag är mån om, och som är måna om mig. Vissa har jag fått prata med åt andra hållet – ”jag bjuder gärna, det är helt okej!” Med åren har jag lärt mig känna igen om folk är ute efter pengar, de går bort direkt.

Finns det något du ångrar i livet?

– Det är misslyckandena som gör en till den man är. Om man tittar tillbaka kan man se att de nästan alltid leder till något annat. Budgivningen på drömhuset som man inte vann – sedan kommer ett annat hus som man älskar ännu mer. Eller killen som gjorde slut – tack vare det träffar man någon annan! Jag ser inte misslyckanden som misslyckanden. De är bara små vägbulor. Jag ångrar ingenting. 

LÄS OCKSÅ: Loreen: ”Jag har blivit förföljd, avlyssnad och hotad” 

LÄS OCKSÅ: Jenny Alversjö: ”Han har sett mitt sämsta och älskar mig ändå”