Emmanuel Macron knäpper upp. Precis som Tom Selleck en gång i tiden.
Emmanuel Macron knäpper upp. Precis som Tom Selleck en gång i tiden. Foto: SOAZIG DE LA MOISSONNIE/ INSTAGRAM/GETTY IMAGES

Knäpp upp, killar - den manliga urringningen är tillbaka!

Franska presidenten Emmanuel Macron publicerade en bild på sig själv med uppknäppt skjorta och världen hickade till: Äntligen en riktigt härlig ”he-vage”, alltså en manlig motsvarighet till cleavage, den kvinnliga urringningen.

Nu anar vi en ny uppknäppt trend för män – hårig bringa eller ej.

Vi har spanat in några svenska uppknäppningar värda att uppmärksamma och några internationella klassiker med rejält med burr!

Dags att knäppa upp, killar.

En mycket väl uppknäppt skjorta gör det visserligen omöjligt att bära slips. Men det är inga problem, om man ska tro stilorakel som till exempel Susanne Ljung. Så här skrev hon nyligen i en DN-artikel: ”Att den, för många män, obekväma slipsen i dag ligger risigt till som accessoar är en sak. Varför bära en strypsnara om halsen om man inte längre måste i en tid där ”bekvämlighet” har blivit modets stora ledstjärna.”

Nu handlar Susannes artikel visserligen om det allt vanligare fenomenet ”män som inte har någon skjorta alls under kavajen”, men en manlig urringning är en manlig urringning, och om man inte vågar löpa linan ut och gå topless kan ändå en väl uppknäppt skjorta vara en början.

Vill du knäppa upp själv, eller kanske putta din gubbe i rätt riktning? Visa honom då dessa kändisar som inte är blyga för att låta en och annan skjortknapp vara oknäppt. För he-vage-trenden är här, och den bröstar upp sig rejält. 

Och vi kan tacka Emmanuel Macron för det.

Svenska he-vage-förebilder

Björn Ranelid

”Bär ditt barn som den sista droppen vatten”, eller möjligen ”bär din barm...” Denna he-vage är ett skolexempel, ett unikum, ett mirakel. Vi säger bara ”herrrrrrrrrrreguuuuuuuud!” Trots att den är hårlösare än en len barnstjärt.

Ranelid visar allt från naveln och uppåt. Foto: OLLE SPORRONG/EXPRESSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Guillou

Bröstglipans korsriddare har troligen inte knäppt en knapp ovanför solar plexus sedan 1971. Om ens då. Uppkavlat och nedknäppt ska det vara.

Jan Guillou släpper in lite luft. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / XP / TT / TT NYHETSBYRÅN

Steffo Törnquist

Livsnjutar-Steffo för ingen tillknäppt tillvaro han heller. Och visst är det ju enklare att få sig något stärkande innanför västen om inte kragen är allt för spänd.

Steffo vet hur en skjortknapp inte ska knäppas. Foto: EERO HANNUKAINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lasse Berghagen

Han tog inte bara av sig sin kavaj och sparkade av sig skorna, han lät dessutom de översta knapparna i skjortan vara härligt oknäppta.

Ju mer han öppnar upp, desto närmare kommer Stockholm Lasses hjärta. Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klassiska he-vage-förebilder

Tom Selleck

Som privatdetektiven Magnum gjorde Tom Selleck uppknäppt succé på 80-talet, så till den milda grad att det var svårt att se var brösthåren började och mustaschen slutade.

”Hallå, mina ögon är här uppe!” Foto: DONALDSON COLLECTION / Michael Ochs Archives

Burt Reynolds

Han blev inte mest känd för filmerna ”Den sista färden” eller ”Nu blåser vi snuten”, inte ens för alla kvinnohistorier. Det var nakenutviket i tidningen Cosmopolitan 1972 som satte Burt på kåt-kartan rejält. Efter det räckte det med en glimt hårig bröstkorg för att sätta hjärtan i brand.

Burt och den nonchalanta bröstglipan. Foto: CHAD BUCHANAN / Getty Images North America

Barry Gibb

Ha-ha-ha-ha staying alive, staying alive, sjöng Barry och brorsorna Gibb i Bee-Gees på 70-talet, medan deras yviga torsobehåring fladdrade i draget från dansgolvet, till allas beskådan.

”How deep is your love?” Inte lika djup som urringningen va? Foto: MICHAEL PUTLAND / Hulton Archive

LÄS OCKSÅ: Rebecka Åhlund: ”Mammadrickandet har blivit en insta-trend”

LÄS OCKSÅ: 9 säkra tecken på att du har blivit tant