Enligt en studie finns det vissa yrken där vi skiljer oss mer och mindre. Har din partner ett ”otroget” yrke?
Enligt en studie finns det vissa yrken där vi skiljer oss mer och mindre. Har din partner ett ”otroget” yrke? Foto: Shutterstock/Getty images

Kartläggning: Här är jobben där vi är mest otrogna – relationsexperten förklarar

Att våra jobb påverkar hur vi mår är inget nytt. Men visste du att vissa yrken är förknippade med högre risk för otrohet och skilsmässa? – För den som inte mår bra i sin relation kan jobbet bli som ett smörgåsbord av tillfälliga kickar, säger relationsexpert Anneli Östling.

Det gäller att välja jobb med omsorg. Ditt yrkesval påverkar nämligen ditt liv - och din relation, i större utsträckning än du kanske tror. Enligt en ny undersökning från Stockholms universitet finns det risk för att ditt förhållande spricker just beroende på vad du jobbar med.

- Det beror på alltifrån könsbalansen på arbetsplatsen till vilken personlighetstyp som dras till vissa yrken, vilken stress du utsätts för på jobbet och hur många människor, alltså potentiella partners, du träffar, säger Gunnar Andersson vid Stockholms universitet, en av forskarna bakom studien.

LÄS ÄVEN: Therése, 31: ”Jag var otrogen under flera år”

Allra bäst för kärleken verkar det vara att jobba som bonde, farmaceut eller bibliotekarie. Här är det lägst risk för skilsmässa, både för kvinnor och män.

- Ett lantbruk är ofta ett familjeföretag. Att göra slut innebär inte bara att avsluta ett äktenskap, utan också en gemensam affärsverksamhet.

Dessutom träffar du av naturliga skäl inte lika många nya människor som om du arbetar på hotell eller restaurang i en större stad, säger Gunnar Andersson.

Att arbeta på just restaurang, hotell eller på ett bemanningsföretag är högriskbranscher, enligt skilsmässostatistiken. En orsak är osäkra arbetsförhållanden med orgelbundna arbetstider. En annan är arbetsmiljön.

- I de här branscherna konfronteras du med många nya människor i lite okonventionella situationer, vilket kan påverka. I restaurangbranschen ingår dessutom ofta alkoholpåverkade personer som en del av arbetsmiljön, säger Gunnar Andersson.

Företagskulturen spelar stor roll för hur sociala kollegor är med varandra och vilken möjlighet man har att lära känna och komma närmare sina arbetskamrater eller kunder. Sitter du fullt upptagen framför datorn hela dagen och bara hinner prata med dina kollegor vid kaffemaskinen lär ni naturligtvis inte känna varandra på samma sätt som om ni jobbar i par eller team.

- Har du stort behov av bekräftelse kan naturligtvis företagsfester och kickoffer med alkohol, party och övernattning vara som att bli serverad nya kickar på silverfat, säger relationsexperten Anneli Östling.

Att jobba på en plats där du är omgiven av många kollegor av motsatt kön ökar risken för en framtida skilsmässa. Undersökningen visar att framförallt högutbildade män skiljer sig oftare om de jobbar på en arbetsplats med f ler kvinnor än män, medan lågutbildade kvinnor skiljer sig mer om de jobbar på en arbetsplats med f ler män än kvinnor. Högst skilsmässorisk för kvinnor är inom hotell- och restaurangbranschen.

- Att jobba i en miljö där det arbetar fler av motsatt kön gör att det kanske är lättare att känna sig uppskattad. Är man dessutom öppen för att träffa en ny person, eller behöver bekräftelse, så kan yrket erbjuda den möjligheten, säger Anneli Östling.

LÄS ÄVEN: Går det att förlåta otrohet? Psykologen svarar 

Att plötsligt få upp ögonen för en kollega är inget ovanligt. Vi spenderar större delen av vår vakna tid på jobbet, och ofta träffar vi våra kollegor mer än vår partner. Det gör att vi lär känna varandra över en längre tid och får se både varandras positiva och negativa sidor. En jobbdag blir nästan som en maratondejt. Men att veta när pirret i magen är en flört eller om det handlar om djupare känslor är inte alltid lätt. Dessutom kan en kortare relation som blossar upp på jobbet och sedan tar slut vara jobbig, eftersom ni trots den avslutade kärlekshistorien måste fortsätta att ses varje dag.

- Det kan vara mycket smickrande att känna blickar och få ett leende när man möts. Men en kort förälskelse på jobbet behöver inte betyda mer än just vad det är.

Det är först när du börjar känna dig besvärad över att komma hem till din partner och bara längtar till jobbet som du bör rannsaka dig själv och vad du egentligen är ute efter.

- En person med dålig självdisciplin kanske väljer att ge efter för otrohet i det här läget, medan andra ser det som en signal att gå hem och ta ansvar för sin relation och trygghetssäkra förhållandet till partnern som man älskar, säger Anneli Östling.

Förutsättningarna för att vara otrogen varierar med olika yrken, men naturligtvis är det långt ifrån alla som skiljer sig - eller är otrogna för att de har möjlighet att vara det.

- Är du trygg i dig själv och tar ansvar för de val du gör i livet, som valet av partner, arbetsplats, vänner och annat, är sannolikheten mindre för att välja att vara otrogen, säger Anneli Östling. 

5 kvinnor berättar: Så påverkar jobbet relationen 

Heidi träffade sin kille på jobbet

HEIDI NORRBYGÅRD
Ålder: 28
Familj: Sambo som är kreditanalytiker.
Bor: I Sollentuna.
Gör: Är bolagsjurist.

Är du orolig över att du eller din pojkvän skulle träffa någon annan på jobbet?

- Nej, som bolagsjurist är du ganska ensam i din roll. Är du singel kan du hitta en potentiell partner överallt, men är du i en relation krävs det att något redan är på tok för att du ska fatta tycke för någon annan på jobbet.

Du och din kille blev tillsammans när ni jobbade ihop, varför blev det så?

- Jag hade flyttat till ett nytt land. Då blir det lätt att man umgås väldigt intensivt med sina kollegor, även utanför jobbet. Sedan kanske man oftare attraheras av människor med samma utbildningsgrad, i samma ålder och med liknande livsstil som man själv har.

Tilda: ”Mitt ex blev svartsjuk på mitt jobb”

TILDA HALLDÉN
Ålder: 32.
Familj: Dotter, 7.
Bor: I Varberg.
Gör: Är restaurangchef.

Du jobbar inom restaurangbranschen som ligger i topp för både kvinnor och män när det gäller flest skilsmässor. Vad tror du det beror på?

- I ett tidigare förhållande arbetade jag och min dåvarande partner på samma ställe. Han klarade inte av att mitt jobb gick ut på att vara trevlig och ge ett gott bemötande till gästerna och hans svartsjuka växte. Det blev otroligt påfrestande och jag fick konstant försvara och förklara att jag kunde se skillnad på yrkesroll och privatliv. I längden blev det såklart ohållbart.

Har du märkt av otrohet eller flörtande på jobbet?

- Ja, men det kan säkert ske på vilken arbetsplats som helst. Tyvärr har jag varit med om att bli sexuellt trakasserad på ett tidigare jobb. Det började med oskyldiga kommentarer men sedan eskalerade det alltmer. Händelsen anmäldes men fallet lades ner.

Vilka nackdelar finns det med att arbeta i samma bransch?

- I perioder kanske man går om varandra mer än vanligt, men då kan man ju också se det positiva i att man får tid att sakna varandra. Det viktigaste är att leva i en relation med en person som förstår sig på ditt yrke och litar på dig.

Emelie menar att flörtande finns i alla branscher

EMELIE GRAF
Ålder: 30.
Familj: Sambo som jobbar inom handelsbranschen, två barn, 2,5 år och 6 månader.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är drift- och restaurangchef.

Varför tror du att just din bransch, restaurang- och hotellbranschen, ligger i topp för både kvinnor och män när det gäller flest skilsmässor?

- Livsstilen i kombination med obekväma arbetstider och ett stort flöde av ny personal gör det enkelt att öppna upp för tillfälliga relationer. Du lever och andas ditt arbete. Långa arbetspass med oregelbundna arbetstider och krav på att alltid vara tillgänglig kan nog lätt tära på en relation. Och i förhållande till andra branscher tror jag att intaget av alkohol är högre, vilket nog också är en bidragande orsak.

Har du själv märkt av otrohet eller flörtande i din bransch?

- Flörtande ja, men det finns garanterat i vilken bransch du än befinner dig. Jag arbetar dagtid sedan många år och tror att det bidragit till att jag inte sett otrohet med egna ögon. Men jag har hört från branschkollegor att det förekommer och att gränsen för vad otrohet innebär är relativt hög.

Frida: ”På arbetsplatsen ses man ofta och länge

FRIDA BRAXELL
Ålder: 29.
Familj: Singel.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är artist och låtskrivare.

Har du någonsin märkt av otrohet eller flörtande i din yrkesbransch?

- Nej, jag har förstått att det förekommer, men det är inget jag själv har upplevt.

Varför tror du det är lättare att bli kär på jobbet?

- Det ger möjlighet att lära känna nya människor. På arbetsplatsen dyker det upp människor med liknande intressen och man ses både ofta och länge. Det är inte många andra miljöer som har samma möjligheter, om man inte går någon kurs eller är med i en förening.

Skulle du vara extra orolig om du hade en partner som jobbade inom en bransch där det är hög risk för skilsmässa?

- Nej, det betyder ju inte nödvändigtvis att min partner har större benägenhet att vara otrogen. Jag skulle inte oroa mig så länge som jag har en bra kommunikation med min partner.

Anna: ”Stress och höga krav tär på relationen”

ANNA EKVALL
Ålder: 31.
Familj: Sambo som jobbar som säljansvarig.
Bor: I Uppsala.
Gör: Är HR-administratör. 

Är du orolig över att du eller din partner ska träffa någon annan på jobbet?

- Nej, vi är väldigt trygga i vår relation och duktiga på att prata med varandra om allt.

Varför tror du att vissa yrken har högre risk för skilsmässa?

- Min spontana tanke är att det beror på pressen och stressen i yrket. Höga krav på prestation och långa arbetsdagar tär inte bara på personen i fråga, utan även på relationen, då arbetet säkert ”följer med hem” efter jobbet.

Finns det någon fördel med att träffa någon från samma bransch?

- Om du arbetar med något som kräver väldigt mycket, har långa arbetsdagar och obekväma arbetstider kan det nog finnas en större förståelse för varandra, ni kan bolla idéer och ta hjälp av varandra. Å andra sidan kan det tära på förhållandet om samtalsämnet hemma alltid handlar om jobbet och det inte finns så mycket annat att prata om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!