Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Kan jag be gästerna swisha för julkalaset?”

Snart är det hög tid för alla julens kalas och festligheter! Men hur gör man ­e­gentligen för att umgås konfliktfritt?
Hanna ­Mellin och Tove ­Norström har en upp­förandepodd ihop – här vägleder de oss i helgernas hyfs ­och fason.

Jul är kul! Men trivseln hänger på hur vi uppför oss. Och hur håller sig de äldre etikettsreglerna julen 2021.

Vi har tagit hjälp av journalisten Hanna Mellin och manusförfattaren Tove Norström som är två kvinnor med såväl humor som hyfs. De är också upphovspersoner till vett-och-etikett-­podden ”Är din pappa singel?”.

– Etikett fungerar som ett slags socialt kontrakt som gäller när man umgås i grupp, säger Tove Norström.

Giltiga blir ”reglerna” först när tillräckligt många är överens om rimligheten i dem.

– Att gamla regler bara ska fortsätta gälla utan hänsyn till tid och sammanhang är bara trams.

Tove får medhåll av Hanna.

– Mycket av hur vi relaterar till och umgås med andra är byggt på mer eller mindre etablerade uppförandekoder. Vissa är vedertagna för alla människor och vissa gäller bara för en liten klick initierade.

Efter pandemin finns ett uppdämt behov av att umgås, och restriktionerna kan ha bidragit med mer förstånd och bättre omdöme. …

– Kanske har vi generellt sett lite mer tålamod med våra nära och kära den här julen. Är det något som de flesta kan enas kring är det ju hur värdefullt och lyxigt det är med vänner och att man faktiskt kan längta efter högtider med hela tjocka släkten, säger Hanna.

Julvett och etikett 2021

Många av oss har kanske stött på den där personen som inte alls håller sig till de uppförandekoder vi själva är vana vid. Just kring jul, som är så traditionsbundet, kan det skava extra mycket när någon beter sig på ett sätt som inte faller inom vår egen ram. Vi låter två experter reda ut vad som gäller. 

Är det okej att byta klapp mot kontanter?

Fråga: Är det okej att lämna tillbaka en anskrämlig present och ta pengarna i stället och köpa något man hellre ville ha eller ge till välgörenhet? Och om kvitto för gåvan saknas – får man be om det?

Hanna: Jag har bytt en present kanske två gånger i mitt liv, men så är jag också en konflikträdd människa. Jag skulle aldrig be om kvittot på en present från en bekant eller vän, även om jag redan hade tre exemplar av just den boken. Ovärt. Inte heller byta något från en familjemedlem som uppenbart ansträngt sig för att tänka ut något som de tror passar, undantaget hushållsmaskiner.

Tove: Det har jag absolut gjort. Det hänger lite på vem som är givaren, under vilka omständigheter och vad det är. Är det en gullig liten mormor som köpt en delfinbrosch för att man en gång för 20 år sen sagt att delfiner är världens gulligaste djur – då är man så god och behåller. Men är det en partner som köpt ett par fancy shoes som du känner dig utklädd i – be om kvittot. Alla blir glada om du använder din fina gåva mycket
i stället.

Hur överlever vi vinterns högtider med vettet i behåll? Vad är ens rimlig etikett 2021? Vi har svaret.

Åh nej, tomten luktar sprit ...  

Fråga: Hej tomtegubbar, slå i glasen …­ Vad gör man när tomten förefaller ­berusad?

Hanna: Förra året plingade en tomte på hos oss tre timmar för tidigt, det var en sådan där inhyrd tomte och han hade tagit fel på husnummer. Som tur var agerade min man snabbt och stängde dörren innan barnen hann se ­något, annars hade vi varit tvungna att släppa in honom och öppna en annan familjs julklappar. Man kan inte skicka i väg tomten och förvänta sig att bli älskad av sina barn i fortsättningen. Och fulla tomtar måste vara själva sinnebilden av mänsklig misär.

Tove: Några av mina livs mest underhållande tomtar har absolut varit aningens på lyset, men då var jag ju å andra sidan inte barn heller. Så … Om man inte vill ge sitt barn ett trauma i julklapp verkar det väl kanske klokt att hoppa fulla tomten?

Jag orkar inte en till fest med tårar!

Fråga: Hur tacklar man en kollega, vän eller släkting som alltid flörtar med allt och alla, dricker för mycket och ser till att minglet eller festen slutar i gråt för ­någon i sällskapet?

Tove: Man tar personen före eventet och har ett allvarligt kvartssamtal. Så får man förklara att om det där som brukar hända händer igen så får du inte vara med mer. Exkludering är ett kraftfullt verktyg.

Får man återvinna julklappar eller är det helt förbjudet? 

Fråga: Är det en bra lösning att ge bort kristallvasen som man fått från sitt företag i julklapp till en moster eller farbror som gillar sådant och låtsas som om man köpt den själv men tappat bort kvittot?

Hanna: Kristallvas, ja. Bok med personlig hälsning från författaren till en själv eller skönhetsprodukt man redan öppnat – nej.

Tove: Ja det tycker jag verkligen det är. Re-gifting är bara en cirkulär ekonomi som alla mår bra av!

Foto: Shutterstock

Vad är en stilren klädkod – funkar jultröjan?

Fråga: Hur håller man stilen under storhelgerna? Stickade jultröjor med fantasifulla motiv, tomtemössa (eller inte), glitter i håret på lucia, festklänning till nyår fast det är så kallt att de tunna strumpbyxorna nästan fryser fast på benen. Vad är rimligt? 

Hanna: När man blir inbjuden till något är det en trevlig gest att visa uppskattning för att någon ansträngt sig genom att klä upp sig. Det är roligare att servera sin dyra och noga planerade skaldjursbuffé till någon som strukit en skjorta kvällen till ära än till någon som inte bytt om från jobba-hemifrån-tajtsen. Man visar att man är glad och tacksam över att få vara med genom att göra sig lite fin. Vad det innebär är olika. Någon väljer spetsblus, en annan latexoverall. 

Tove:  Ironiska jultröjor tycker jag nog ändå har gjort sitt? Tror inte vi behöver se en enda sådan till någonsin igen? Men generellt tycker jag att enda gången man strängt borde följa klädkoden efter bästa förmåga är när man går på en tillställning och värden/värdinnan bett om det. Annars är hel och ren något som fungerar förvånande ofta.

Kan jag be om att få ta med egen mat till middagen? 

Fråga: Får man vara sin egen kock på festen? Är det okej att värma och fixa egen mat på en middagsbjudning om man till exempel är den enda veganen? Risken är ju att bara en kokt potatis och några ledsna blad sallat står till buds annars  … 

Hanna: Helt okej, samt att i god tid varna för någon allergi. Jag råkade förgifta en person med mango en gång, vilket öde. För henne alltså – men i viss mån även för mig, när jag tänker efter.

Tove: Ja, det tycker jag det låter som en väldigt schyst och ansvarsfull grej att göra! Att ta ansvar för sin egen specialkost i stället för att avkräva en stressad värd/värdinna olika speciallösningar. Gulligt.  

Vad är förbjudet att snacka om på julfesten? 

Fråga: Vad är absolut no-no? Vad bör man inte prata om och vad är säkra samtalsämnen som ingen kan störa sig på under mingel, fester och högtider? 

Hanna: Man får hålla sig från att tala illa om kolleger, tidigare arbetsplatser och nuvarande chefer. Det är en urusel idé efter ett par glögg. Jag har dock den största sympati för folk som, precis som jag själv, försöker få bukt med nervositeten inför att mingla med kolleger genom att dra några icebreakers om bikinivaxande som gick fel eller när en olydig tutte vädrade morgonluft på dansgolvet.

Tove: Är det inte så att man bara ska skita i skitsnack om andra och stränga livsåskådningar? Jag tycker nog att det mesta är okej att prata om men kräver ett visst mått av ”reading the room”. Är sällskapet lika liberala med att prata om ditt underliv som du? Resor och kultur brukar vara ganska säkra konversationskort men kan säkert också vara boring.

Kan man införa restriktioner för grannens pynt? 

Fråga: Hur tidigt är det rimligt att börja pynta? Och finns det en maxgräns för julbelysning?

Hanna: Att börja pynta redan i, låt säga, oktober vittnar om någon sorts mental ohälsa. Man blir nyfiken, varför så bråttom? Det måste ju handla om en livskris av något slag. Grannar som surar över andra grannar som pyntar för mycket måste också ha minst ett par obearbetade trauman i bagaget, Lex Grinchen eller Scrooge.

Tove: Jag vill UPPMUNTRA till detta så jag säger ööööööös på med julpynt och elastiska pyntningstider! Jag skulle aldrig göra det själv (åker upp i början av december och vanligtvis ner igen före nyår), men jag ­älskar när andra är knasbollar. Ingen etikettfråga detta, bara en fråga om att bejaka sitt inre barn. 

Hjälp, min kompis fiskar i helt fel ­vatten!

Fråga: Är det okej att fråga en vän ”Är din pappa singel?” ifall man tycker att han verkar vara en trevlig snubbe som man gärna vill lära känna lite mer – kanske dricka lite julglögg eller nyårsskumpa med?

Hanna: Det är etthundra procent nej från mig på den här frågan.

Tove: Det beror väl på hur din relation till din kompis ser ut, kanske, men jag har inte skitlätt att se framför mig hur en speciell stämning INTE ska uppstå? Kanske kan det ändå finnas några andra gubbs du kan dricka skumpa med innan du ska tvinga in mentala bilder i din kompis huvud som ingen mår bra av att föreställa sig kring sina föräldrar.

Är det okej att be gästerna swisha för julkalaset?

Fråga: Julen kan bli dyr. Är det okej att be alla swisha ett bidrag för mat och dryck när gästerna ätit och druckit upp? Utan att ha kommit överens om det i förväg.

Hanna och Tove: SKÄMTAR DU ELLER? Absolut inte!

 

Tove och Hanna

Tove Norström
Ålder:
41. 

Familj: Dotter Sigrid 9 år, bonusdotter Saga, två systrar, mamma och pappa med respektive, pojkvän.   

Bor: I Saltsjö-Boo, Nacka. 

Gör: Är copywriter, manusförfattare, moderator, poddare 

Aktuell med: Manus för ”Idol”, poddarna ”Är din pappa Singel” och ”Trettio Plus Trevar”


Hanna Mellin

Ålder: 42. 

Familj: Ja. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är frilansjournalist. 

Aktuell med:  Podden ”Är din pappa singel?”

 

LÄS OCKSÅ: Amelia Adamo: ”Det gör ont att bli ful”

LÄS OCKSÅ: Fråga coacherna: ”Jag har inte råd med hans livsstil