Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sara Thunmarker Telde är bosatt i Falun med man och tre barn där hon renoverar och inreder ett hus från 1912. Hon kommer senast från helgmagasinet Pralin, som ges ut i Dalarna.
Sara Thunmarker Telde är bosatt i Falun med man och tre barn där hon renoverar och inreder ett hus från 1912. Hon kommer senast från helgmagasinet Pralin, som ges ut i Dalarna.
Sara Thunmarker Telde är bosatt i Falun med man och tre barn där hon renoverar och inreder ett hus från 1912. Hon kommer senast från helgmagasinet Pralin, som ges ut i Dalarna.
Sara Thunmarker Telde är bosatt i Falun med man och tre barn där hon renoverar och inreder ett hus från 1912. Hon kommer senast från helgmagasinet Pralin, som ges ut i Dalarna. Foto: PETER KNUTSON

Välkommen Sara – ny ansvarig redaktör på amelia!

Semestern är slut och känslan av nystart ligger i luften. På amelia kickar vi i gång terminen med ett efterlängtat tillskott till redaktionen i form av Sara Thunmarker Telde, som nu kliver in som ansvarig redaktör.

Sara är bosatt i Falun med man och tre barn där hon renoverar och inreder ett hus från 1912. Hon kommer senast från helgmagasinet Pralin, som ges ut i Dalarna.

amelia

Hallå Sara! Från och med nu är du ny ansvarig redaktör på amelia. Vad lockade dig hit?

– amelia är inte bara ett magasin eller en plattform, det är en röst, en spelare att räkna med i den svenska debatten. En tidning som har en själ och något att säga. amelia har överraskat och utmanat i många år, har kvinnan i fokus och handlar om allt som är viktigt i livet, särskilt relationer.

Den klassiska sportfrågan: Hur känns det?

– Jag är oerhört glad, ödmjuk och tacksam över att få det här uppdraget, och att få göra det tillsammans med rutinerade, professionella kollegor. Jag är väldigt glad över att ”kusinen från landet” får kliva in, och jag antar den här utmaningen med en blick som både är kärleksfull men också kan se saker på ett nytt sätt och kanske vända på stenar. Jag är så peppad och ser fram emot en höst där jag får dyka in i och grotta i ämnesområdet KVINNA!

Sara älskar att bada (både sommar och vinter) och i somras lärde hon sig surfa: ”Bad är ett livselexir och i vattnet påminns jag om hur små vi är på jorden, och vad som påverkar oss. Och euforin när jag fångar en våg är en komplett fantastisk känsla”. Foto: Privat

Du har tidigare jobbat som debattredaktör på Expressen. Är det erfarenheter du kommer ta med dig i arbetet på amelia?

– Jag tänker att vi ska fortsätta hålla fingret i luften – dels belysa frågor på ett brett sätt men också vara snabba och aktuella.

amelia ska vara som en tjejmiddag där man kan diskutera allt

Vilka ämnen brinner du lite extra för just nu?

– amelia ska vara som en tjejmiddag där man kan diskutera allt. Ett ämne jag tycker är intressant är personlig utveckling. Hur växer man som individ, och inte bara i mammarollen eller i sin karriär? Vem vill jag vara som människa och, om man ska vara bombastisk, vad vill jag göra för avtryck på den här världen? I min närmsta krets som består av allt från förskollärare, vårdpersonal, musiker, konstnärer och idrottare så pratar vi mycket om just detta, att leva i sin fulla potential. Just de lite mer filosofiska frågorna fascinerar mig – och är något jag vill försöka få in mer av i amelia. Lite som Filosofiska rummet på P1, men mer verklighetsförankrat och amelia-anpassat.

SARA THUNMARKER TELDE

Ålder: 44 år

Familj: Maken Joel och döttrarna Ingrid, 11, Elisabet, 10 och Hedda, 8. Bonussonen Zaman, 20, som anslöt familjen 2015 efter flykt från Afghanistan.

Bor: I Falun, Dalarna.

Gör: Är nytillträdd ansvarig redaktör på amelia.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har tre barn som är helt magiska och okontrollerbara varelser. Jag har mycket roligt med dem! Vi älskar alla att bada, så sommaren har bestått av minst ett bad om dagen. Om jag får sänka ner min kropp i vatten balanseras hela livet upp! Jag har också lärt mig vinterbada och det är lite som meditation. Jag sätter också ett stort värde till mina vänner, de berikar verkligen mitt liv. Vi gör oerhört mycket roliga saker ihop, ser till att skapa upplevelser och leva livet tillsammans, de är som min extrafamilj. I sommar har jag också surfat en del, väldigt roligt – och jobbigt!

Har du någon dold talang?

– Jag vet vilka människor som behöver träffas för att bra saker ska hända. Och så älskar jag att gå på karaokebar och bränna av en Lady Gaga-låt – men det är kanske mer en skämsgrej än en dold talang? Nu under coronapandemin så har jag gömt mitt karaokebehov bakom barnen, då jag köpte en förstärkare och två mikrofoner för att ”de ville ha det”…

Vem skulle vara en dröm att intervjua och sätta på omslaget på amelia?

– Britney Spears känns ju väldigt top of mind just nu. En exklusiv ”under huden-intervju” med Oprah Winfrey, för inspiration till min nya roll på amelia. Eller tänk att få tanka av Hilma af Klint, min absoluta favoritkonstnär. Beyonce... Jag fick väl välja flera? 

En hyllning till vännerna. ”Jag är en oerhört rik kvinna när det kommer till vänner. I livets alla faser finns de där. Ingen dag blir grå med dem”, säger Sara. Foto: Privat

LÄS OCKSÅ: Läckberg: ”Folk ber mig att swisha pengar”

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY