Foto: Getty Images/iStockphoto

Tuffa tider för akademiker

I amelias diskussionsforum, "Damrummet", diskuteras nyexaminerade akademikers arbetssituation. Det är en fråga som upprör många. Viljan finns men kravet på arbetslivserfarenhet sätter käppar i hjulet.

Efter flera års stirrande ner i kurslitteraturen och ex antal avklarade tentor förväntar sig säkert många nyexade studenter att företagen ska öppna upp sina varma kärleksfulla famnar. Men här blir många besvikna. Arbetsmarknaden visar sig ofta inte från sin bästa sida, och i samma veva som den första inbetalningen till CSN dimper ned i lådan gör också verkligheten sig påmind; det är tufft för akademikerna.

Signaturen Mariehar tröttnat på den orättvisa behandlingen som många akademiker i dag upplever. Hon skriver så här i "Damrummet" på amelia: "Jag själv och många med mig har, trots akademisk utbildning, svårt att  komma in på arbetsmarknaden. Krångliga regler och begränsningar för  deltidsarbete sätter käppar i hjulen. Att tvingas leva på  aktivitetsersättning och på det försörja barn - spec. som ensamstående  är jobbigt.  Vi är en osynlig grupp i media!"

Signaturen evigt arbetslös är även hon bekymrad över hur svårt det ska vara att få anstälning:

"Jag känner igen mig i det du skriver här! Har utbildning inom  marknadsföring och ekonomi men har jättesvårt att få jobb bara på  utbildningen. Jag har dock kommit på intervjuer men alltid fallit på att  jag inte har någon erfarenhet. Men samtidigt går det ju inte att få  någon erfarenhet om man aldrig får ett jobb!! Jag är snart 30 år och  börjar få panik över att jag inte har ett riktigt jobb!"

Signaturen Det går att ta sig dit man vill ogillar gnället och menar att det visst finns jobb, men att de jobb som finns antagligen inte duger för en akademiker.

"Jag är 42 år och har en yrkesutbildning på endast ett år. Jag har  aldrig levt på soc eller arbetat halvtid. Faktum är att jag endast varit  utan arbete i ett halvår och det kan nog vara så att trots er  utbildning i ditt och datt måste ni nog ta "skitjobben"  som ni säkert  tackar nej till pågrund av er utbildning. Mitt slit har gjort att jag i  dag har ett arbete som ni säkert tycker att ni borde ha.  Men faktum är att det är min erfarenhet o alla skitjobb som tagit mig  dit där jag är i dag... och jag har mat på bordet och tak över huvudet.  och jag klarar mig utan bidrag."

Signaturen Arbetslöshet1 Kanske inte skulle hålla med signaturen innan. Hon söker alla möjliga jobb men får ingen napp:

"Jag söker arbeten både inom och utom mitt område och har sökt  tjänster där jag uppfyllt alla krav men där tjänsterna förmodligen gått  till de med mer erfarenhet. Jag är alltså inne i samma fälla som många andra nyexade, dvs att man  har en bra utbildning, man är arbetsför, driven osv men man saknar  längre arbetslivserfarenhet."

Fortsätt diskussionen i "Damrummet."

Damrummet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!