Ta med hunden till jobbet – sänker stress enligt forskning

Nu finns det ytterligare en anledning (förutom att det är gosigt) att ta med din hund till jobbet. Det sänker nämligen stress och gör dig mer produktiv, enligt forskning. Win, win för alla!

Om du dagdrömmer om att få jobba och samtidigt gosa med din hund, men inte vet hur det ska bli verklighet, kan du bara vidarebefordra denna artikel till din chef!

Forskning från Virginia Commonwealth University visar nämligen att dina stressnivåer sänks om du tar med din hund till din arbetsplats. Bra va?

Vem blir inte glad av att ha den här lilla sötnosen som hjälpreda på jobbet?

Personerna som deltog i forskningen fick göra salivprov och fyllde i en enkät. Tre olika grupper testades: en grupp som hade sin hund med sig, en grupp som inte var hundägare och en grupp hundägare som inte hade sina djur med sig.

I salivproven på morgonen syntes ingen skillnad i grupperna. Men hos de anställda som hade med sig hunden till jobbet minskade stressen under arbetsdagen. Minskad stress och ökad trivsel syntes även hos arbetskamraterna utan hund. Däremot ökade stressen hos de hundägare som inte hade med sig sina fyrbenta vänner.

"Djur på jobbet gör de anställda mer motiverade, de gillar sitt arbete bättre och de upplever mindre stress", säger Marie-José Enders till Business insider. Hon studerar relationen mellan djur och människor vid Open University i England.

"Jag vaktar ditt skrivbord medan du är på toa, matte".

På stora företag utomlands som till exempel Google är det inte ovanligt att du får ha med ditt husdjur till jobbet. Även i Sverige är vi väldigt positiva till idén.

LÄS OCKSÅ: Är din hund oxe eller stenbock? Här är horoskopet för alla vovvar!

Även djurlösa är positiva till hund

Åtta av tio svenskar anser nämligen att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar, och sex av tio tycker att hundar på jobbet leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Det visar en undersökning som hundmatsproducenten Doggy har gjort.

Även de som inte har hund själva blir positiva av att ha en hund på jobbet, visar forskningen.

Vare sig svenskarna själva har hund eller inte så är många positiva till djur på jobbet. Hälften av de utan hund är ändå positiva och av djurägarna ser (något väntat) hela sju av tio hundar på jobbet som positivt.

Att många arbetsplatser idag inte tillåter djur på jobbet, ställer för vissa till problem. 40 procent av de som idag inte har hund, men skulle vilja skaffa en, gör det inte för att de inte får ha med sig hunden på jobbet.

LÄS OCKSÅ: Studie visar: Hundar förstår mer än vad vi tror – kan tyda ord

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!