Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor oro på börsen just nu – ska man hålla sig borta från aktier då? Vi frågar experten

Vi tog ett snack med Shoka Åhrman, nationalekonom på Börshajen, om läget på börsen just nu. Är det läge eller inte att satsa på aktier just nu?

Shoka Åhrman, Börshajens sparekonom, är utbildad nationalekonom med inriktning på finansiell ekonomi och beteendeekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat med finansiell rådgivning i femton år. Hon är aktuell med en ny bok inom privatekonomi som inom kort ges ut av Natur & Kultur.

Vi ställde några frågor till Shoka, kring oron på börsen. Här nedan kan du också lyssna på Andra "Börshajen" Farhads tankar kring hur hon skapat sig en förmögenheter på aktiehandel.

https://embed.acast.com/jobbliv/2.pengarmedandra-borshajen-farhad?width=400&height=400&frameborder=0&scrolling=no

Shoka, vad är det som händer på börsen just nu?

– Dow Jones-index har visat på det största raset sen 2011 och vi kunde också se att de asiatiska börserna följde efter. Vi kunde även under tisdagen se att den svenska börsen föll på morgonen med viss återhämtning under dagen. Februari brukar vara en bra börsmånad men till följd av olika besked kring den amerikanska styrräntan och förväntad ökad inflation i USA kunde vi redan i fredags se stora fall på Wall Street vilket förstärktes ytterligare under måndagen.

Varför faller börsen just nu?

– Grundorsaken till tappet har att göra med löneöknings-siffror som var högre än förväntat som tolkas som en stigande inflation i USA, och rädslan att FED (Amerikanska centralbanken) ska höja räntan i en snabbare takt än väntat. En del av denstora volatilitet (hur mycket priset på en finansiell tillgång svänger eller varierar) vi ser orsakas av att aktörernas psykologi och av den programmerade handeln.

Om jag har investerat i aktier, behöver jag oroa mig?

– Huruvida man som småsparare ska avstå att placera på börsen och vad man ska göra med sitt sparande  kapital är egentligen en fråga om hur långsiktig placeringen är och när man behöver ha tillgång till pengarna. Att agera i panik som småsparare är inte en god idé men det finns en risk att ränteoron kommer att fortsätta och därför ska man som småsparare inte ha det kapital som ska användas närmaste tiden placerad på börsen.

– De pengar som ska används inför en semester, husköp eller annan investering bör man ha tillgängligt på ett sparkonto. Det bästa rådet är att ha en risk i portföljen som fortfarande känns hanterbart vid den här typen av börsdagar.

Är det bra att satsa på aktier just nu?

– Är det kortsiktiga pengar så ska de inte placeras i aktier och det kapital  som är placerade i aktier som ska användas inom närmaste framtiden är det bra att säkra hem.

I den här typen av marknad så brukar de stora bolagen klara sig bättre än småbolagen. Har man kapital som ska placeras på lång sikt så är placering i aktier fortfarande en god idé. Ska man som småsparare minska risken i sin portfölj ska man minska sitt innehav i aktier och då främst i småbolagen  och framförallt i förhoppningsbolag med låg likviditet.

Om jag investerat och inte sålt av, behöver jag oroa mig?

– Det är svårt att tajma toppar och dalar på börsen och vi har haft flera år av en uppåtgående marknad och positiv avkastning. Att agera i panik och gå på känslor kan förvärra situationen och göra förlusterna större. Att vara så påläst som möjligt är viktigt i sådana situationer, då kan man förhoppningsvis göra en bättre bedömning om de senaste dagarnas tapp är tillfälligt eller inte, och agera därefter. Är det en långsiktig placering eller kanske t om pensionspengar ska man avvakta och se på hur marknaden utvecklas kommande tiden.

– Om det är köpläge är också beroende på tidshorisonten man har med sin placering och vad för typ av bolag man köper aktier i. Det finns en risk för att vi ett tag framöver ser stor volatilitet på marknaden men vi har historiskt kunnat se att placeringar på aktiemarknaden ger en positiv avkastning på låg sikt.

LÄS OCKSÅ: Tjäna pengar på din passion!