Foto: Kent Eng

Sofie, 28, vill rädda världen med alger: "Jag blev frustrerad"

Efter en aha-upplevelse startade Sofie Allert företaget Swedish algae factory tillsammans med kollegan Angela Wulff.

Med hjälp av miljösmarta solpaneler, batterier och hudvårdsprodukter tillverkade av alger bidrar de till att förbättra vårt klimat.

Det var en engagerad lärare i fysik och kemi som fick den då 16-åriga 

Sofie Allert att intressera sig alltmer för naturkunskap. Hon, som tänkt rocka världen genom att skriva spännande romaner, gjorde en helomvändning. Det var ju civilingenjör hon skulle bli! Men exakt inom vilken inriktning visste hon inte. Inte förrän Sofie såg Al Gores film En obekväm sanning från 2006 om den globala uppvärmningen och dess katastrofala effekter.

– I samma veva läste jag om de mest grundläggande naturlagarna som säger att inget kan förstöras eller skapas, bara omvandlas, säger Sofie.

Sofie har upptäckt att alger är ett superämne för klimatet. Foto: Kent Eng

Sofie började fundera på vilken skada våra utsläpp egentligen gör. Hon kunde inte släppa tanken på att vi håller på att förgöra vår planet, och drömmen om att börja jobba med något som gör nytta på riktigt blev allt starkare.

– Jag blev frustrerad när jag såg hur mycket bra forskning inom området som bara hamnade i byrålådan, och även om tanken på att rädda världen är naiv så blev det en stark drivkraft för mig.

LÄS OCKSÅ: Så blev undersköterskan Roxanna aktieproffs (+hennes bästa tips för att komma igång!)

Sofie och Angela startade sin anläggning 2016

Sofie började plugga på Chalmers, där hon läste bioteknik, skrev en kandidatuppsats om alger och läste vidare på Chalmers entreprenörsskola.

– Där träffade jag forskaren Angela Wulff, som under en båttur på Arktis insett att kiselalger har designats av evolutionen för att fånga upp ljus under Arktis isar.

En tanke började gro hos de båda vännerna, som bestämde sig för att undersöka kiselalgernas funktion närmare. Tänk om man kunde dra nytta av deras förmåga att leda bort skadlig strålning och dra till sig ljus... Sofie och Angela plöjde igenom den forskning som redan fanns om alger, och tillsammans med Chalmers och det statliga forskningsinstitutet RISE insåg de att kiselalgernas skal är något av ett supermaterial som spelar stor roll för jordklotet.

Idén till Swedish algae factory var född! Sofie och Angela startade företaget 2014 och öppnade en anläggning i bohuslänska Kungshamn två år senare. Sofie har rollen som vd, Angela som forskningschef.

Så vill Sofie använda kiselalgerna

Kiselalgens skal kan användas i alltifrån solskyddsmedel och hudvårdskrämer till solcellspaneler och batterier. Dessutom kan algerna användas till vattenrening, och deras biomassa för produktion av fiskfoder och gödsel.

Superalgernas skal har inte bara förmågan att fånga upp solljuset, de kan också leda bort skadlig strålning. Den egenskapen gör algen till en perfekt ingrediens i solskyddskrämer, som man idag vet skadar havsmiljön och kan störa människans hormonnivåer.

– Vi samarbetar med forskare och företag för att inom en nära framtid kunna producera ett havsvänligt solskyddsmedel. Redan idag används kiselalgsmaterialet i fuktkrämer och ansiktsmasker, säger Sofie.

Jag blev frustrerad när jag såg hur mycket bra forskning som hamnar i byrålådan

Intresset från omvärlden är stort, och företaget hamnade förra året på den så kallade 33-listan, vilket är en lista över de mest lovande startupbolagen i landet, sammanställd av tidningarna Ny teknik och Affärsvärlden.

Sofie beskriver sig själv som en algnörd, och kallar vördnadsfullt kiselalgerna för "havets gröna guld". Hennes drivkraft är fortfarande att rädda världen, och med tanke på den framgång algfabriken nått känns det som om hon har kommit en bra bit på väg.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så kommer du igång och sparar i aktier (det är enklare än du tror!)

Aktuellt just nu