Sofia Rågenklint: "Så nådde jag min livsdröm"

Sofia Rågenklint är programledaren som 2009 hoppade av tv-karriären i Stockholm för att flytta till hembyn Äppelbo i Dalarna. Sedan dess har hon jobbat med olika saker. Nu är hon tillbaka i tv-rutan – men på sina egna premisser.

Sofia om att hitta sitt mod: 

– Jag tror att man måste fråga sig själv vad man mår bra av. Vad växer jag av som människa? När kommer jag till min rätt? Till vilket pris vill jag tjäna pengar? Är det värt att dra ner på arbetstiden och tjäna mindre för att tillbringa mer tid med barnen? Att säga upp sig från Postkodlotteriet var läskigt men samtidigt befriande. Det kändes som om jag hade stått och stampat på samma ställe i flera år, det var helt enkelt dags att dra vidare.

 Om att tackla paniken: 

– Först var jag stolt över mig själv, men efter en vecka fick jag panik och började lyssna på olyckskorparna som idiotförklarat mig. ”Man tackar inte nej till tv-program, Sofia!” Då fick jag påminna mig om att om jag aldrig fick chansen att göra tv igen, så är det faktiskt inte världens undergång.

 Om att omorientera sig: 

– När man tänker nytt, så utvecklas man. Det kan vara jäkligt frustrerande i och med att det oftast tar tid att komma fram till något vettigt, men det är viktigt att inte ge upp. Jag har sedan jag flyttat hem provat massor av saker; börjat skriva krönikor, spelat musikal och arbetat med radio. Saker jag förmodligen inte gjort om jag hade fortsatt i de gamla hjulspåren. Nu har jag hittat tillbaka till lusten att göra tv igen också. Jag är tacksam för att jag vågade ta steget, kliva på berg-ochdalbanan, och att jag kom ur som en lite mognare och klokare människa.

Om att sälja in sig själv: 

– Alla har bra och dåliga dagar. Kan du, så försök pricka in en bra dag, då självförtroendet är på topp, att sälja in dig. Att mejla är ett bra sätt att börja, för då hinner du tänka på vad du verkligen vill ha sagt, gå tillbaka och läsa igenom.

Sofia Rågenklint

Ålder:
38.

Familj: Barnen Tim, 7, och Alex, 5.

Bor: Äppelbo i Dalarna.

Gör: Programledare, aktuell med två program på TV3 i vår.

Aktuellt just nu