Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Innan du bestämmer dig; fundera på vad du tycker är viktigt på ett jobb. Arbetstider, arbetskamrater, lön eller arbetsuppgifter är några exempel på faktorer som kan vara avgörande för om man ska trivas.Innan du bestämmer dig; fundera på vad du tycker är viktigt på ett jobb. Arbetstider, arbetskamrater, lön eller arbetsuppgifter är några exempel på faktorer som kan vara avgörande för om man ska trivas.Innan du bestämmer dig; fundera på vad du tycker är viktigt på ett jobb. Arbetstider, arbetskamrater, lön eller arbetsuppgifter är några exempel på faktorer som kan vara avgörande för om man ska trivas.
Innan du bestämmer dig; fundera på vad du tycker är viktigt på ett jobb. Arbetstider, arbetskamrater, lön eller arbetsuppgifter är några exempel på faktorer som kan vara avgörande för om man ska trivas. Foto: Shutterstock

Ska jag byta jobb eller stanna? Jobbcoachen ger råd

Hur vet man om det är dags att byta jobb? Till och med helt byta branch? Jobbcoachen Maria Mattsson Mähl ger smarta tips om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig. 

Fråga: Jag har arbetat på mitt nuvarande jobb i tio år och trivs jättebra med mina arbetskamrater, men jag känner mig understimulerad. Det skulle vara kul att byta jobb eller ännu hellre bransch, men är det värt det när mitt nuvarande jobb ändå är helt okej? Förutom att jag börjar bli uttråkad och har många år kvar att jobba ... /Susanne

Svar: Gör ett eget, aktivt val

Vi tillbringar större delen av vår vakna tid på jobbet. Därför är det viktigt att du funderar på vad du tycker är viktigt på ett jobb. Arbetstider, arbetskamrater, lön eller arbetsuppgifter är några exempel på faktorer som kan vara avgörande för om man ska trivas. Olika faser i livet ställer också olika krav på oss. Låt mig ge ett exempel. 

För några år sedan flyttade min väninna från den lilla orten på landet till Stockholm. Som ensam­stående mamma till tre små barn hade hon inte en chans att klara sin ekonomi på lönen som undersköterska. Dessutom var det svårt att anpassa arbetsschemat till vardagen som ensamstående förälder. För att hantera situationen bestämde hon sig för att ta ett jobb som säljare med provisions­baserad lön. Många hade kanske tyckt att det var ett osäkert vägval, men hon visste att hon var en duktig säljare. På bara några timmars arbete per dag tjänade hon mer än hon gjort som undersköter­ska, samtidigt som hon kunde planera sina dagar bättre. De dagar hon inte behövde vara hemma med sjuka barn passade hon på att kontakta sina största kunder, och när exmaken hade barnen planerade hon in kundbesök. Det var en lösning som passade henne perfekt under just den perioden.

Olika personer vill prioritera olika saker. När man har små barn kan det vara viktigt att jobbets arbetstider matchar öppetti­derna på dagis. Om barnen är större är det troligen inte lika viktigt. Å andra sidan kanske man har en hund som behöver rastas, eller ett stort fritidsintresse man gärna vill ägna så mycket tid som möjligt. Det viktiga är att du bestämmer vad som är viktigt för just dig! Det kan vara svårare än man tror, för ofta blir man påverkad av familj, vänner och samhällets normer. Men om du själv inte tycker att du bestämmer över dina val är risken stor att du vantrivs. Med andra ord kanske det inte är din chef eller din lön som är fel om du råkar vara missnöjd på jobbet. Det kanske är du som inte har gjort ett aktivt val på länge.

LÄS OCKSÅ: ”Jag har tappat arbetsglädjen” Jobbcoachen tipsar 

TEST: Vad är viktigt för dig?

Sätt dig ostört och gå igenom följande punkter, så får du en större förståelse för dina egna drivkrafter och hjälp att se vad som är viktigt för dig:

1. Skriv ner så många saker som möjligt som du anser är viktiga på en arbetsplats. Försök att komma på åtminstone tjugo. Det kan vara allt ifrån restid och lön till fikapauser och fruktkorg. 

2. Ringa in de fem viktigaste orden. 

3. Fundera en stund över dem. Ser du något mönster? Är det en viss lön eller yrkesroll som betyder mest för dig, eller en blandning av den sociala arbetsmiljön och själva arbetsuppgifterna? 

4. Rangordna de tre viktigaste orden. 

5. Fundera över om ditt nuvarande jobb matchar dem. Om det inte gör det kan det vara dags att söka ett nytt, eller till och med byta bransch.

 Lycka till!

LÄS OCKSÅ: ”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar