Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fyra tips som gör dig till det digitala mötets stjärna!
Fyra tips som gör dig till det digitala mötets stjärna!
Fyra tips som gör dig till det digitala mötets stjärna!
Fyra tips som gör dig till det digitala mötets stjärna!

Så maxar du Zoom-stilen: Ta för dig på nästa möte!

På med micken och läppstiftet, nu kör vi! De digitala mötena är här för att stanna. Men hur ser du till att din skärminsats landar det där uppdraget, imponerar på styrelsen eller förgyller den digitala dejten? Vi bad fyra experter visa hur du maxar din Zoom-stil*. 

* Tipsen funkar förstås lika bra på alla mötesplattformar.

1. Ljuset och vinklarna

Mia Karlsvärd, fotograf: ”Sitt lite åt sidan” Foto: Jeppe Gustafsson

Hur får man till den bästa Zoom-bilden?

– I rummet är kallt ljus eller dagsljus är helt klart bäst, det ger ett naturligt och lugnt intryck. Bra ljud, en stillsam bakgrund och rätt proportioner i bilden är också viktigt. 

– När det gäller avstånd och proportioner, utgå från det gyllene snittet: sitt lite åt sidan istället för i mitten av bilden. Det är viktigt att få med hela huvudet och en bit ner över axlarna om det går, så därför kan ett visst avstånd behövas.

– Vad gäller kameravinklar vill man helst inte bli filmad underifrån, dels för att det blir mindre smickrande men även för att det är tråkigt för andra att se ett tak. 

Vilka tekniska prylar är viktigast inför det digitala mötet?

– Satsa på enkla lösningar. Det behöver inte kosta mycket eller vara särskilt komplicerat att få till en bra Zoom-miljö. Sitt gärna så att du får infallande ljus vid ett fönster. Mulet väder är bra, det ger ett jämnare ljus. Annars kan man ha en extra lampa bredvid sig. För att få till en lugnare bakgrund funkar ett enkelt draperi eller en rullgardin alldeles utmärkt. 

– Jag har airpods i öronen för att få till ett bra ljud, men det är egentligen den enda tekniska finessen jag satsar på. 

Behövs en hållare till paddan? 

– Vill man få paddan eller telefonen att stå stadigt finns det hållare att köpa förstås, men jag tycker att det kan funka lika bra med modelllera eller häftmassa. 

Vilka fallgropar bör man undvika?

– Ljusmissen. Det är jätteviktigt att ljuset inte kommer underifrån eftersom det kastar osmickrande skuggor, särskilt om man är lite till åren kommen. 

– Ha inte heller fel ljus på dejten. Här ska det vara lite varmare stämning. Satsa på ett filter av tunt silkespapper, cellofan, eller som proffsen gör – ett uppfällt paraply framför lampan för att skapa rätt känsla. 

2. Snacket

Retorikern Jenny Jernberg Ralphsson: ”Kom ihåg fusklapparna!” Foto: Jenny Jacobsson

Hej Jenny! Vad är viktigt att tänka på inför Zoom-snacket?

– Känn in de andra. Ta några minuter i början av mötet och småprata med dem – det kan faktiskt ha stor betydelse både för sammanhållningen på arbetsplatsen och för din egen trygghet i det digitala rummet. 

– Var förberedd! Tänk igenom mötet från början till slut. Visualisera olika situationer och tänk igenom hur du ska hantera dem. Genom att vara förberedda blir vi tryggare med det vi ska säga. 

– Det är svårt att ”gå igenom rutan”, hur engagerad man än är. Över 50 procent av det vi kommunicerar gör vi med kroppen, så försök gärna vara extra uttrycksfull med både röst och kropp under Zoom-mötet. 

Fem viktigaste tipsen inför mötet

• Snacket: Andas djupt, ha fusk­lappar, tänk peppande tankar.

• Stylingen: Maxa looken från ­axlarna och upp, men glöm inte händerna och manikyren.

• Attityden: Visa extra tydlighet och förståelse.

• Vinklarna: Underifrån är ingen hit! Och sitt aldrig mitt i bilden ...

• Tekniken: Håll lagom avstånd till skärmen och ha en lugn bakgrund. 

Hur förbereder man sig mentalt och fysiskt?

– När vi blir nervösa åker andningen lätt upp och vi blir spända i rösten. Så öva på att djupandas. Det finns massor av övningar online, bara att googla sig fram. 

– Få upp pulsen. Fysisk aktivitet ­stimulerar även din intellektuella prestanda. Se till att andas frisk luft och gärna få upp pulsen några nivåer i lagom tid inför mötet. En promenad eller några solhälsningar kan räcka gott och väl för att dra ut spänningar och ladda om inför mötet. 

– Fyll dig själv med peppande tankar och ha alltid fusklappar till hands! De blir en trygghet om du går vilse i retoriken.

Vilka fallgropar bör man undvika?

– Undvik bokhyllor i bild. Din samtalspartner kommer antagligen att bli nyfiken på böckerna som står i bokhyllan och skifta fokus från det ni pratar om.

– Ta pauser! Att sitta framför datorn länge kan vara mentalt utmanande. Ta kortare pauser med jämna mellanrum för att behålla fokuset.

– Tänk på hållningen. Det är lätt att tappa den goda hållningen om skärmen står på ett bord framför dig. Bygg upp skärmnivån med en hög böcker istället – det blir både skönare och ser proffsigare ut.

3. Stylingen

Madeleine Jostedt Ulrici, moderecensent: ”Ös på med smink och starka färger” Foto: Privat

Vad bör man tänka på när det gäller Zoom-stylingen?

– Eftersom bara en liten del av dig syns kan det vara bra att lägga extra krut på just hår, ansikte, krage och axelparti – det som syns mest. 

– Glöm inte händerna: Ofta använder vi händerna när vi pratar, så satsa på bra manikyr och smycken som känns relevanta för det du vill projicera. 

– Framhäv dina bästa sidor! Logga in i god tid och slå på self-view-funktionen. Lägg en sista finish och hitta dina vinklar. Redo!

Vad gäller för hår och smink?

– Applicera mera! Det sägs att hälften av sminket försvinner på bild. Jag brukar därför vara extra noga med att få till hår och makeup precis som jag vill att det ska vara – med lite marginaler.

– Har jag kort om tid är en bra concealer, lite rouge och läppstift en bra quick-fix. Mitt hår är ganska rakt och tungt. Har jag inte tid att fixa till rätt volym och lockar satsar jag på en slick sidbena och håret ner över ena axeln. 

– Har jag mer tid rullar jag upp håret på stora spolar, arbetar omsorgsfullt med skuggor i ansiktet, tänker igenom smyckesvalet en extra gång och väljer till och med rätt parfym för sammanhanget. Det kanske inte känns genom skärmen, men det skickar mig in i rätt stämning.

Hur ska man tänka kring kläder och accessoarer?

– Vi ser exempelvis på Kate Middleton att hon satsar på härliga kragar och ringningar med alla möjliga variationer när hon har digitala möten. Det är med andra ord den lilla femtedelen av oss själva, från axlarna upp, som vi har att spela med. Viktigt att göra det mesta vi kan av det. 

– Satsa gärna på glada färger och strukturer, det är extra välkommet i det lite ”plattare” digitala formatet. Men ta det lugnt med mönster, det kan lätt dra fokus från ditt ansikte. 

– Klä dig hela vägen. Självklart kan det vara problematiskt att enbart ha trosor eller ett par mysbyxor på sig nedtill. Men jag kan ändå tycka att det är viktigt med bekvämlighet. Har man bråttom funkar en vacker sjal eller poncho utmärkt att slänga över en lite enklare outfit.

4. Attityden

Anna Johansen Fridén, beteendevetare: ”Var tydligare än du brukar” Foto: Privat

 

Vad behöver man tänka på för bästa Zoom-attityden?

– Tydlighet. Vi behöver vara mer tydliga och verbalisera våra behov, till exempel genom att säga: ”Nu sätter jag mig lite bekvämare här för jag har ont i ryggen.” Gosar vi bara ner oss i soffan utan förklaring kan det misstas för nonchalans.

– Mötesstruktur har blivit ännu mer centralt, oavsett vilken typ av digitalt möte man har. Även på Zoom-dejten kan det vara en bra idé med något slags agenda: förbered gärna någon aktivitet som ni kan göra tillsammans. Med en skärm blir det inte samma sak att bara sitta och stirra på varandra en hel kväll.

– Visa förståelse. Det digitala mötes­formatet är faktiskt ganska nytt för oss. Vi behöver bygga upp en förståelse för oss själva och för andras behov och beteenden i det här forumet, helt enkelt. 

Hur avslappnad får man bli under Zoom-mötet?  

– Situationen avgör. Jag skulle inte sätta mig och bre en macka under an­ställningsintervjun. Har man däremot fredagsmöte med arbetsgruppen där fika brukar vara en del av premisserna är det kanske helt okej. 

– Vissa fokuserar bättre av till exempel handarbete eller att rita medan de lyssnar. Gränsen går vid att göra något som tar fokus ifrån mötet, till exempel kolla mejlen eller uppdatera sociala medier, tycker jag. 

– Mysbyxor kan vara okej. Jag har svårt att se att mysbyxor eller en kopp kaffe under mötet skulle vara ett problem. Vi måste komma ihåg att det här är helt nya premisser. Det kan ta lite tid att hitta sin egen ingång till ett självklart Zoom-­beteende.

Hur hanterar man mindre barn under det digitala mötet?

– Kompromissa. Mötet kanske behöver bli lite kortare, melliset lite onyttigare, skärmtiden lite längre när mamma eller pappa sitter i möte. Det är ingen optimal situation för någon, så man får vara lite påhittig.

– Stämningen kan bli spänd av att en förälder sitter upptagen en längre stund, så därför är återkopplingen till barnen efter mötet extra viktig. Ta er tid att landa i det gemensamma igen. 

– Det är vanligt att ha dåligt samvete under den här speciella coronatiden. Man känner sig både som en dålig förälder och som en sämre kollega, anställd eller chef. Visa förståelse inför andra zoomares vabbande – nästa gång kan det vara dina småttingar som stör. 

LÄS OCKSÅ: Så vinner du fajten när din manliga kollega snor dina idéer