Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images / Getty Images

Så jobbar du hemifrån på bästa sätt – experterna tipsar

Allt fler svenskar jobbar hemma på grund av den rådande pandemin. En stor omställning för de flesta och en utmaning att få ihop vardagslivet och jobblivet. För Sanna Holm gjorde det hela skillnaden när hon köpte en husvagn och inredde den som kontor.
– Jag älskar att jobba hemma nu, säger hon.  

För snart ett år sedan rekommenderade Folkhälsomyndigheten, FHM, att de som kunde, skulle arbeta hemifrån. En mycket speciell situation och något helt nytt för många av oss. 

Petra Lindfors, professor i psykologi menar att många lyfter fram positiva saker som att de äntligen kan fokusera och få tid till andra intressen och familjen.

Petra Lindfors, professor i psykologi tycker det är jätteviktigt att bibehålla rutiner vid hemarbete. Foto: Johan Nilsson

– Flexibiliteten att jobba hemifrån kan vara både en möjlighet och ett hinder. Man kan exempelvis vara tillgänglig för familjen på ett annat sätt, vilket är både en möjlighet och en fälla, säger hon.

Hon menar att det är väldigt viktigt att ha rutiner och struktur för att det ska fungera bra att jobba hemifrån. I vanliga fall får vi naturligt den ramen när vi går till vår arbetsplats, men när vi jobbar hemma finns inte längre några sådana självklara ramar – och vi måste rama in arbetstiden på andra sätt. 

– Det är jätteviktigt med rutiner för att inte bli dagvill och för att upprätthålla struktur. Att kunna känna att ”nu har jag varit på jobbet och nu kan jag lägga bort jobbet”. Vi har sparat förflyttningstiden vi tidigare hade, utnyttja den. Ta en promenad innan du börjar jobba eller på lunchen. Se till att komma ut någon gång under dagen och få dagsljus.

Vad gäller egentligen när jag jobbar hemma?

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, även om du jobbar hemifrån, enligt arbetsmiljölagen. I samma lag står det också att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

För att få till en hälsosam arbetssituation i hemmet krävs därför ett gott samarbete och en regelbunden dialog mellan chef och medarbetare.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kom ihåg att ta pauser 

Just att hitta sin egen rytm och egna rutiner är viktigt. Ta hjälp av en arbetsledare eller chef om det är svårt. 

– Det kan ju behövas individuella anpassningar, så klart. Att skriva en punktlista vad som ska göras dagen därpå kan fungera bra om det är svårt att sortera i arbetsuppgifter. Då behöver man inte tänka när man slår upp datorn. 

Att ha en funktionell arbetsplats är viktigt både för fysiska och psykiska välmåendet. Det är viktigt att variera arbetsställning och tänka på att titta bort från datorskärmen ibland.

– Det blir ju inga naturliga pauser på samma sätt som på en arbetsplats. Därför är det väldigt viktigt att komma ihåg att ta den där pausen. Vissa tycker om att exempelvis sätta i gång en tvättmaskin, då vet man också att man får en paus när maskinen är klar. 

Kvinnor drar ett större lass hemma och det kan vara extra viktigt att kunna separera jobb och privatliv

Statistiskt drar kvinnor ett större lass hemma och som kvinna kan det vara extra viktigt att kunna separera jobb och privatliv.

– Kvinnor som grupp kanske behöver fundera lite extra på sina rutiner och ha möjlighet att separera jobb och privatliv. Om det finns en annan vuxen i hushållet, att faktiskt tillåta den att ta över. Här är det viktigt att fundera och diskutera tillsammans med en eventuell partner som kanske också jobba hemma.

Vad kan jag kräva av min arbetsgivare? 

– Jag tycker att man ska ställa krav på sin arbetsgivare, men en del krav kanske inte går att lösa direkt. Det viktigaste tycker jag är att man har en dialog. Det ligger ju i arbetsgivarens intresse att de anställda är friska och att miljön är hållbar i ett långt perspektiv. Det är en process och nytt för de flesta och en del saker tar tid – ha tålamod.

Paus-tips för hemmajobbare

- Sätt på en tvättmaskin.

– Sätt klockan och ta paus på bestämda tider.

– Rör på dig! Om du inte går ut – rör dig i alla fall hemma. Utnyttja vad som finns, om du bor i lägenhetshus, gå upp och ner för trapporna några gånger. 

– Ha digitala fikapauser med dina kolleger.

– Gå en promenad och ring en kollega eller vän. 

 

 

Hanne Berthelsen, docent i ledarskap och organisation har tillsammans med Tuija Muhonen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön inom akademin. Foto: Håkan Röjder / Håkan Röjder

 

Hanne Berthelsen, docent i ledarskap och organisation menar att den största förlusten för de som jobbar hemma är den sociala biten. För många har arbetsplatsen en stor social funktion i vardagen. 

– Pauser och fika är otroligt viktigt, det är då man kan andas och återhämta sig. Det är viktigt för både koncentrationen och kreativiteten. Dessutom har pauserna vanligtvis en stor social funktion, man småpratar och diskuterar små och stora problem. De här sociala mötena försvinner ju nu.

Innan pandemin var det positivt att ha möjlighet att kunna jobba hemifrån, det gav möjlighet till flexibilitet och att kunna arbeta ostört. Men många som jobbar hemifrån nu, har inte själva valt det. 

– Det är viktigt att se till just dina behov. Här kommer den sociala ojämnlikheten in också, vi har olika möjlighet att jobba hemifrån. En del har ett rum de kan stänga in sig i – andra kanske måste jobba i köket med familjen runt sig. Det är viktigt att ha en dialog med din arbetsgivare så att situationen blir hållbar.

 

Så många svenskar jobbar hemma

Enligt statistik från SCB jobbade var tredje svensk hemma under perioden maj till oktober 2020, åtminstone någon dag i veckan. I oktober svarade 32,7 procent av de tillfrågade i åldern 15–74 år som arbetar att de jobbat hemifrån den senaste veckan. I maj var motsvarande siffra 21,8 procent.

Ungefär lika många män som kvinnor svarade att de inte arbetar hemma alls: runt två tredjedelar av de som jobbar. Men en något större andel kvinnor än män arbetar hemifrån mer än hälften av tiden.

Källa: SCB 

Sanna, 33 köpte en husvagn och inredde den till ett hemmakontor

Precis som många andra började Sanna Holm jobba hemifrån i slutet av februari förra året. Till en början fungerade det bra, men allt eftersom tiden gick hade Sanna testat att sitta i alla rum – utan att något kändes bra. Det blev ingenting riktigt gjort, tvätthögen distraherade och hon kände sig varken nöjd med sitt arbete eller hur det såg ut hemma.

– Jag tyckte inte om att vara hemma och jag tyckte inte det var roligt att jobba. När det blev semester blev det ingen annan skillnad än att jag slog igen datorlocket, säger hon.

Sanna Holm bor med sambo och två barn i ett hus på landet. Foto: Privat

Sanna Holm

Ålder: 33.

Familj: Tobias, 42 år, Joni 6 år och Jim 4 år. 

Bästa jobba hemma-tips: Att försöka sluta tänka på det som en tillfällig lösning och försöka göra det så permanent och bra som möjligt.
Bor: I Skälleryd utanför Kalmar.
Gör: Change-manager på e-hälsomyndigheten. 

Familjen började också vara hemma allt mer under sommaren och Sanna kände att det var ohållbart – och hon började fundera på andra lösningar. I ett av hennes sociala medier-flöden dök det upp gäststugor som inretts till kontor. Och efter att ha testat att jobba från familjen van föddes idén om att inreda en husvagn till kontor.

– Jag började kolla på husvagnar och sen la jag faktiskt ut en sökes-annons. Det var en person som hörde av sig och sa att de hade renoverat en husvagn, men inte hade användning för den.

Arbetsdagen börjar när jag kliver in i husvagnen 

På en helg inredde Sanna husvagnen till ett kontor och på måndagen började hon jobba i den. 

– Det har gjort hela skillnaden. Innan jag hade husvagnen blandades det ihop så mycket. Jag läste mejlen i sängen och det var svårt att koppla bort om jag fick ett sms på jobbtelefonen. Nu börjar min arbetsdag när jag går till husvagnen och är slut när jag går in i huset igen. Även om jag inte är färdig, så har jag jobbat färdigt. 

En del av husvagnen har Sanna inrett till en läs- och vilohörna där hon kan vila eller läsa en bok när hon har rast. Foto: Privat
Sanna fick skruva isär skrivbordsstolen och bygga ihop den på plats för att få den på plats i husvagnen. Foto: Privat

 

 

Viktigt för mysfaktorn i husvagnen: Sannas favoritsaker från huset. Foto: Privat

På morgonen sätter Sanna i gång kaffebryggaren och går ut och startar elementet i husvagnen och tänder upp alla lampor. Sen tar hon med en termos med kaffe och lägger en macka i kylskåpet och sätter sig ner och börjar planera dagen. Läser mejl och jobbar. När det är dags för lunch går hon in i huset igen och äter och kanske sätter på en tvättmaskin. Efter det tar hon antingen en promenad eller går tillbaka till husvagnen och jobbar. 

– Sen sitter jag i husvagnen och jobbar fram tills dess att det är dags att laga middag. Då går jag tillbaka in i huset och medan jag lagar middagen kan jag stämma av det sista på jobbet.

Hur tycker du att det är att jobba hemifrån nu?

– Jag älskar det. Sen jag har fått de verktyg jag behöver för att kunna jobba hemifrån, är det det bästa som har hänt. Jag saknar att fysiskt träffa mina kolleger och att äta lunch på stan, men att jobba hemma har gett mig så mycket mer tid till livet. Vardagsruljansen har blivit bättre, vi tjafsar inte längre om tvätt och städ.

App-tips!

Hur mycket rör du dig egentligen? Appen ”Work From Home Movement” är en del av ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet som syftar till att undersöka huruvida människors rörelsemönster förändrats sedan starten av coronapandemin. I appen kan användaren se hur många procent ens rörelsemönster ökat eller minskat sen pandemin bröt ut.

Den har utvecklats av Sebastian Andreasson, Vasiliki Mylonopolou, Mattias Rost och Alexandra Weilenmann på avdelningen för människa-datorinteraktion, institutionen för tillämpad informationsteknologi.