Så fixade vi en ny karriär – nu lever vi vår dröm! – 3 kvinnor berättar

För en del känns det plötsligt självklart. För andra är det en lång process att våga byta bransch mitt i livet. amelia har träffat tre kvinnor som tagit steget.

Vi tillbringar en stor del av vår vardag på arbetet. Därför känns det angeläget att lägga den tiden på något man verkligen gillar att göra. Men om det inte är så, vad gör man då?

– Innan du gör något, fundera över för- och nackdelar med en förändring för dig i ditt liv just nu. Om fördelarna överväger, så kör, råder Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Det är otroligt viktigt att våga drömma

Kanske kan du få nya arbetsuppgifter på din arbetsplats och utvecklas där. Eller fråga om det är möjligt att ta tjänstledigt för att prova på något nytt. Ett annat alternativ är att börja plugga igen. Att bara sitta av tiden någonstans där man inte riktigt trivs gynnar inte någon.

– Man kan få ny, härlig energi, genom att förändra sin situation. Och det smittar av sig på resten av ens liv, säger Ellinor.

Den som vill börja plugga igen råder hon att fundera på om tidigare erfarenheter, kunskaper eller intressen kan användas inom en ny bransch och om prognoserna för det man vill och drömmer om är goda.

– Man vill ju gärna veta att det finns goda möjligheter till jobb framöver. Att förändra sitt liv sätter avtryck i bekantskapskretsen, precis som skilsmässor kan ”smitta av sig”. Din förändring kan göra att även andra blir inspirerade till att reflektera över sina yrkesliv och fundera på om de borde göra detsamma.

– Det är sunt att fundera över om man är på rätt plats jobbmässigt, om man trivs med sitt arbete eller om man kan göra något för att förändra sitt liv och sin situation, säger Ellinor Wassberg. Om du ska byta bostadsort är det viktigt att nätverka med alla som naturligt finns i ditt liv: grannar, kollegor, förskole- eller skolföräldrar. Dels för den sociala tillhörigheten, men också för att få lite koll på nya jobb och andra möjligheter, tipsar hon.

LÄS OCKSÅ: amelia Jobbliv – en podd om kvinnor och karriär – här är alla avsnitt samlade

Maria Mattsson Mähl är arbetsmarknadsexpert och amelias karriärcoach.

Maria Mattsson Mähl

– Man ska börja fundera på att byta jobb eller söka ny karriär när man inte behöver det. Det är mycket lättare att söka nytt jobb när man redan har ett. Man är mer attraktiv på arbetsmarknaden då.

Hon menar att arbetsmarknaden som vi känner den är under förändring. Tidigare har vi kunnat arbeta kvar på samma ställe till pensionen. Så ser det inte riktigt ut längre på många av landets arbetsplatser.

– Gig-ekonomin kommer starkt, det vill säga att jobba med olika projekt under begränsad tid. Eller att ha f lera parallella anställningsformer. Man behöver inte riva upp himmel och jord för att förändra sin karriär, utan kan göra det light, i f lera olika steg, för att nå sitt mål, tipsar Maria Mattsson Mähl.

– Man kan jobba kvar där man är och börja plugga på distans eller gå en kurs, eller jobba extra på helgen inom en bransch man är intresserad av. Fråga dig vad som behövs för att du ska nå dit du vill. Vill du arbeta på ett hunddagis, så besök ett och prata med dem som jobbar där och fråga hur de fått sitt jobb. Vad som krävs för att nå dit.

– Sätt dig i förarsätet till ditt eget liv. Det är otroligt viktigt att våga drömma

Vill du förändra din framtid?

Få tips och professionell hjälp med AlphaCE:s coachingprogram, workprogram.se.

3 kvinnor som vågade byta karriär

Foto: Felix Frank

Hur kom du på att det var dags att byta jobb?

– Jag ville göra något av mitt intresse för mat och bakning och sökte till Sveriges mästerkock, för att få svar på om jag var tillräckligt bra för att kunna jobba med mat.

Vad önskar du att du hade vetat innan?

– Att det kunde bli som jag ville ochdrömt. Allt förändrades när jag vann Sveriges mästerkock. Från att sälja kläder till att arbeta 100 procent med mat. Jag lever som i en dröm och får nypa mig i armen ibland.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

– Att inte ge upp. Om man verkligen känner att ”det här vill jag göra”, då finns det inget som stoppar en. Stå på dig och gör det du vill och drömmer om.

 

Foto: Felix Frank

Hur kom du på att det var dags att byta jobb?

Jag hade känt mig olycklig länge men tryckt undan de känslorna. Andra människors förväntningar på vad jag ”borde” göra styrde mig i mina val. 2011 fick jag en stroke på grund av en medfödd missbildning i hjärnan och då fick jag en jättestark känsla av att vilja ta vara på min andra chans i livet.

Vad önskar du att du hade vetat innan?

Att jag hade stannat upp och funderat på vad jag ville. Men jag lyssnade istället på omvärlden och utbildade mig och valde trygghet framför lycka. Jag fick höra att det inte gick att leva på ett skapande yrke, som fotograf, och lyssnade tyvärr på det.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

Att följa sin intuition och att inte låta pengarna styra. Det är för mycket trygghetsnarkomani i Sverige. Jag hatade varje minut på universitetet när jag pluggade marknadsföring. Jag önskar att jag stannat upp redan då och frågat mig själv om jag var lycklig. Jag och min man har designat vårt liv så att vi kan klara oss på en lön vid behov. Vi klarar oss på mindre pengar och har mer tid till det vi tycker om.

 

Foto: Felix Frank

Hur kom du på att det var dags att byta jobb?

Jag brinner för ledarskap och ville utvecklas inom det. Under ett möte frågade mina chefer vad jag ville framåt. Jag berättade att jag gärna ville utvecklas inom ledarskap och fick ett erbjudande.

Vad önskar du att du hade vetat innan?

Familj, arbete, studier – allt går att kombinera om du vill. Jag pluggar en dag i veckan, ibland mer.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

Att det hjälper att ha en positiv attityd och göra sitt bästa.

Av: Mia Coull Foto: Jonas Kowalski, Simon Frisk, Emma Svensson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!