Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kicki och Liv offrar sin egen julafton för att hjälpa andra.
Kicki och Liv offrar sin egen julafton för att hjälpa andra.
Kicki och Liv offrar sin egen julafton för att hjälpa andra.
Kicki och Liv offrar sin egen julafton för att hjälpa andra. Foto: Privat

Liv och Kicki jobbar på julen: ”Handlar om folk som inte vill leva”

SOS-operatören Liv Andersson, 26, och sjuksköterskan Kicki Scatlövius, 47, jobbar på julen när vi andra stämplar ut – och finns där när vi bränt oss på knäcken, halkat illa på isiga gator, julstressat oss sjuka eller känner oss ensamma.
– Julen är inte som en vanlig dag, man känner sig oftast extra uppskattad, säger sjuksköterskan Kicki Scatlövius. 

SOS-operatören Liv Andersson, 26: ”Speciellt kring jul så är det många som är ensamma”

”Under timmen som 'Kalle Anka' sänds är det oftast lugnare med samtal”, säger Liv. Foto: Foto: Privat

 

Liv Andersson, 26, har jobbat som 112-operatör i tre år på SOS Alarm. Det är en verksamhet som har öppet dygnet runt, alla dagar om året – och självklart också på julafton. Det finns dock en stund när samtalsfrekvensen går ner, det kallas ”Kalle Anka-effekten”.

– Den infinner sig varje julafton mellan klockan 15 och 16. Då ringer färre människor in till oss eftersom de flesta sitter hemma och kollar på Kalle, man märker faktiskt av det. Men vi tittar inte själva på det, vi har fullt fokus på jobbet.

Liv Andersson

Ålder: 26.

Familj: Sambo.

Bor: I Norrköping.

Gör: Är 112-operatör och handledare på SOS Alarm.

Hur är det att jobba över jul i ditt yrke?

– Det är väldigt givande, man känner att man gör skillnad varje dag, helg som vardag. Just runt högtider och kanske speciellt jul så är det mycket ensamhet i Sverige. När det handlar om folk som inte vill leva så är det en akut situation att agera på som operatör. Andra vill bara prata, och då kan vi hänvisa till olika hjälplinjer och koppla direkt till jourhavande präst.

Hur många gånger har du jobbat under julen?

– Jag jobbade faktiskt första gången förra julen. Det är lite speciellt att vara på jobbet på julafton, men det kändes ändå som om det var härlig och god stämning. Vi körde ”Secret Santa”, det vill säga att man köper en julklapp för 50 kronor till någon som man fått ett namn på i förväg. Vi hade en liten gran som vi la paketen under och så blev vi bjudna på lite julmat.

Vad är bäst med att jobba på julafton?

– Det bästa med att få vara på jobbet under julen är att man kan få prata med folk som inte mår så bra psykiskt och där man faktiskt kan göra en skillnad.

Vad är sämst med att jobba på julafton?

– Det är klart att man får mindre tid med sin egen familj den dagen. Men min familj är uppdelad i olika konstellationer så jag och min sambo brukar åka runt och fira före och efter. Och det brukar alltid finnas någon stund på dagen då man kan göra något trevligt.

Finns det någon dag på året du inte kan tänka dig att jobba?

– Nej, inte direkt, om man jobbar som 112-operatör ska man vara beredd att jobba alla typer av dagar.

Hur tillbringar du årets julafton?

– Jag vet inte än, men det kan bli jobb. 

Sjuksköterskan Kicki, 47: ”Folk kan söka för att de bränt sig på knäcken”

”Det händer att folk kommer in med bröstsmärtor för att de stressat för mycket”, säger Kicki. Foto: Privat

Kicki Scatlövius, 47, jobbar som sjuksköterska på närakuten i Kungsbacka, och där har hon jobbat i tolv år. Det är en jourmottagning där det kommer in patienter med olika symtom som till exempel halsfluss, urinvägsinfektion, bröstsmärtor, allergier eller sårskador – helt enkelt väldigt varierat.

Kicki Scatlövius

Ålder: 47 år 

Familj: Döttrarna Wilma och Ebba 

Bor: I Kungsbacka 

Gör: Jobbar som sjuksköterska 

Oftast är det som högst tryck före jul, då patienterna vill hinna bli friska till julafton. Vanligt är också att personer söker för bröstsmärta på grund av stress inför julen.

Kicki har jobbat jul på närakuten sex gånger, eftersom de schemalägger så att personalen får turas om och jularbetar vartannat år.

– De jular som mina barn firar jul med sin pappa känns det bättre för mig, då går jag till jobbet med gott samvete, särskilt när barnen var mindre.

Hur är det att jobba på själva julafton?

– Då är det mer akuta fall, folk kan söka för att de har bränt sig på knäcken eller skadat sig på sina nya fina knivar när de skurit upp julskinkan. Det kan också vara oroliga anhöriga som hälsar på sina gamla föräldrar och tycker de har blivit sämre, då tar de med dem till oss som har jour under julen. Det kan också vara någon som känner sig ensam och mår dåligt som kommer och söker och vill träffa en sjuksköterska eller läkare bara för att stå ut med ensamheten.

Brukar du och dina kolleger uppmärksamma att det är jul på något sätt?

– Det kan kännas lite motigt att behöva gå till jobbet på julafton, men vi brukar ha en väldigt bra stämning under julen, så man glömmer det så fort man kommer innanför dörrarna. Vi brukar skoja till det genom ha tomteluvor på oss, det brukar uppskattas av patienterna. Och när vi hinner, när det inte är så mycket att göra, så dukar vi upp ett litet julbord till oss personal som jobbar.

Hur brukar stämningen vara?

– Vi har det bästa jobbet och alltid god stämning. De flesta patienterna är oftast också på gott humör, men en del är förstås stressade och vill ha hjälp så fort som möjligt så att de hinner hem för att fira jul. Julen är inte som en vanlig dag, man känner sig oftast extra uppskattad. 

 

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

• Är du närstående? Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

• Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

• Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

• Ring alltid 112 om läget är akut.

• BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

• BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 11.

Bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, Chat.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldralinjen: 020-85 20 00.

Röda korsets jourhavande kompis

Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): Spes.se Stödlinje och chatt: 020-18 18 00.

Källor: Mind.se och Spesistockholm.se