Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Chefen stötte på mig på festen, nu låtsas han inte se mig.”
”Chefen stötte på mig på festen, nu låtsas han inte se mig.”
”Chefen stötte på mig på festen, nu låtsas han inte se mig.”
”Chefen stötte på mig på festen, nu låtsas han inte se mig.” Foto: Shutterstock

Läsarfrågan: ”Chefen låtsas inte se mig – vad ska jag göra?”

Efter en fest stötte chefen på en yngre anställd... och fick nobben. Sedan dess behandlar han henne som luft, även inför kollegerna. Vad ska jag göra? frågar signaturen Marika. amelias relationscoach Bengt Ohlsson svarar. 

Åsa Brolin

Fråga: I somras träffades vi några stycken från jobbet för att gå ut och äta och ta en drink. Chefen drack åtskilliga glas, blev rätt full och i taxin hem – han bor i närheten av mig – sa han att han alltid hade tyckt att jag var så snygg, och ville jag hänga med honom upp på ett glas? Jag tackade nej fast han tjatade. Han sa att det var okej. Men sedan dess låtsas han inte se mig. Vi har webbmöten varje vecka och han tilltalar mig aldrig, kommenterar inte om jag säger något. Jag är gruppens bästa säljare men han nämner inte mina siffror. Det är så tydligt att mina kolleger märker det. Men jag har ju inte gjort något fel! Ska jag konfrontera honom? /Marika 

Bengt svarar: Konfrontera honom! 

Ja, absolut. Din chef försöker krångla sig ur skulden och skammen för att han sjabblat och varit gränslös, och skjuta över ansvaret på dig. Vilket du förstås inte har någon anledning att låta honom göra. 

Boka in ett möte med honom och berätta sen, så lugnt och sansat du förmår, att du märkt en förändring i hans beteende efter hans raggningsförsök, och att det är så tydligt att också dina kolleger har noterat det. Och att det är oacceptabelt. 

Om du inte snarast märker en attitydförändring från hans sida ser du ingen annan råd än att kontakta facket, eller din chefs överordnade, eller båda två, och berätta vad som hänt. Och då är han garanterat rökt. 

Det är både obegripligt och nedslående att det fortfarande, efter metoo, finns män som tror att de kan bete sig så här, utan att det får konsekvenser. 

LÄS OCKSÅ: ”Min bonusson såg mig naken”