Karen Uhlenbeck – Första kvinnan att tilldelas prestigefyllt pris inom matematik

Första gången någonsin ett prestigefyllt pris inom matematik går till en kvinna. Norska Abelprisen har utsett professor emeritius Karen Uhlenbeck som årets pristagare.

Doktor 

Karen Uhlenbeck, lägg det namnet på minnet. Hon är den första kvinnan någonsin som tilldelas det mycket prestigefyllda norska Abelpriset i matematik. Priset delas ut en gång om året till en matematiker som uträttat något alldeles extra. Abelprisen instiftades 2003, mycket som en reaktion på att det inte finns något Nobelpris i matematik.

Karen Uhlenbeck, 76, är matematiker och professor emeritius vid University of Texas i Austin. Vid sidan av forskning och undervisning driver hon även olika projekt för att främja, lyfta och utbilda kvinnor inom matematik. Hon står bland annat bakom Women's program, med en agenda att uppmärksamma könsobalansen inom matematik, som hon vill ska vara inkluderande och inte exkluderande, alla är välkomna oavsett ålder eller kön.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor tar över mer och mer – så vad ska vi ha männen till egentligen?

Enligt Abelprisen har hennes banbrytande resultat en grundläggande betydelse för geometri och matematisk fysik. Hennes idéer och ledarskap har utvecklat och förändrat det matematiska landskapet i sin helhet.

Minimeringsproblem kallas det som Karen Uhlenbeck undersöker. Hon studerar såpbubblor och hur dess yta beter sig för att minimera sin energi när den utsätts för gravitation. Vilket tydligen är varje såpbubblas givna strävan.

För dig som vill veta mer om såpbubblor och energi:

 

Optimering ur matematiskt perspektiv

Ett optimeringsproblem består av:

En målfunktion, f(x), vars maximum, eller minimum ska sökas.

En eller flera x-variabler (beslutsvariabler som man styr över).

Eventuellt också ett antal bivillkor som ska uppfyllas (likheter och/eller olikheter). Det vill säga begränsningar eller samband mellan x-variablerna.

Saknas den sista punkten är det ett maximeringsproblem eller ett minimeringsproblem.

Källa: Vad är optimering?

 

Ännu ett klipp hur en såpbubble-yta beter sig. I slowmotion. Fascinerande!

Och för oss (skribenten undertecknad) som tänker att matte mest bara handlar om siffror och olika summor av olika ting, har nu lärt sig att matte finns överallt. Som i en såpbubblas yta till exempel.

 

Läs också:

Därför ska du dricka en kopp kaffe innan du tar en powernap!

Olja eller smör – vad är egentligen nyttigast? Näringsfysiologen svarar

Aktuellt just nu