Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På tio år har du gått miste om nästan 200,000 kronor till pensionen, menar ekonomen.
På tio år har du gått miste om nästan 200,000 kronor till pensionen, menar ekonomen.
På tio år har du gått miste om nästan 200,000 kronor till pensionen, menar ekonomen.
På tio år har du gått miste om nästan 200,000 kronor till pensionen, menar ekonomen. Foto: Shutterstock

Jobbat deltid för barnens skull - hur kan partnern kompensera min dåliga pension?

Har du varit föräldraledig mer än din partner? Och jobbat deltid för barnens skull medan din partner jobbat heltid? Då bör din partner kompensera för framtida pension. Här tipsar ekonomen Emma Persson om hur. 

Fråga: Som så många andra par gjorde vi uppdelningen att min man jobbade på (och gjorde fin karriär) medan jag var föräldraledig betydligt längre och sedan jobbade deltid tills barnen började i skolan. En period på sammanlagt tio år. Om vi skulle gå skilda vägar ligger jag därför ”efter” ekonomiskt. Borde han kompensera mig på något sätt och hur räknar vi i så fall ut summan? /Marielle

LÄS OCKSÅ: Så maxar du din pension – utan att behöva spara dina sista slantar 

Ekonomens svar om deltidsfällan: Din man bör kompensera för din framtida pension

Det är helt rätt att tänka i termer av kompensation! Många kvinnor glömmer bort det och riskerar sämre ekonomiska förutsättningar längre fram i livet. Vet man om att man ska jobba deltid framöver så kan den som jobbar heltid föra över sin framtida premiepension till den partner som jobbar mindre. Detta går dock inte att göra i efterhand. Det som däremot går att räkna på, och visa svart på vitt, är storleken på de pensionsinbetalningar du gått miste om. 

Räkna först ut skillnaden mellan din heltids- och deltidslön. Om du tjänar exempelvis 30,000 kronor och jobbar 75 procent så är skillnaden mellan heltid och deltid 7500 kr. Den pensionsgrundande inkomsten är 93 procent av bruttoinkomsten, i exemplet alltså 6975 kronor. Av den summan går 18,5 procent till den allmänna pensionen, det vill säga ca 1290 kronor. Om du också får tjänstepension av din arbetsgivare ska ytterligare 4,5 procent av hela beloppet läggas till. I detta exempel alltså ca 338 kronor. Det ger att du under en månad gått miste om 1628 kronor och på tio år 195,360 kronor. 

Då har jag inte tagit hänsyn till den eventuella värdetillväxt som du gått miste om på de peng­arna, löneutveckling eller om du själv upplever att du exempelvis skulle ha haft möjlighet att byta till ett jobb med bättre lön om du inte job­bat deltid. 

Om du ska kompenseras för mer än bara den pension du gått miste om måste ni diskutera tillsammans. Pengarna som din man för över till dig bör göras till enskild egendom, så att de inte ingår i en eventuell framtida bodelning. För att ordna det behöver ni skriva ett äktenskapsförord. 

Tjänar din man mer än du gör idag tycker jag att ni också ska se över ekono­min ur den aspekten. Att han bidrar procentuellt mer till de gemensamma utgifterna så att du fortsatt har råd att spara, exempelvis.

LÄS OCKSÅ: 8 enkla tips till en jämställd relation – börja redan idag!